Potrivit dexonline.ro, paradoxul poate fi definit drept o 'parere contrara adevarului unanim acceptat, un rationament aparent just care duce la concluzii contradictorii, ce nu pot fi considerate nici adevarate, nici false'. Cu ajutorul logicii, multe paradoxuri pot fi demontate si rezolvate. Sunt unele, insa, care nu si-au gasit inca rezolvarea. Iata care sunt:

1. Paradoxul bunicului

Un om calatoreste in timp si isi ucide bunicul inainte ca acesta sa o cunosca pe bunica lui si, prin urmare, inainte ca unul dintre parinti sa se fi nascut. Daca parintii nu s-au nascut, nici el nu s-a nascut. Prin urmare, barbatul nu ar fi putut calatori in timp, iar bunicul este in viata, ceea ce presupune ca barbatul a fost conceput si poate, asadar, sa calatoreasca in timp ca sa isi ucida bunicul.

Una din rezolvari ia in calcul posibilitatea existentei universurilor paralele. In mecanica cuantica, interpretarea a mai multor lumi sugereaza ca fiecare eveniment cuantic ce pare aleatoriu cu o probabilitate diferită de zero de fapt se intampla in toate modurile posibile in „lumi” diferite, astfel incat istoria se ramifica constant in alternative diferite. Un om care calatoreste in timp, este dus intr-un univers alternativ, trecutul ramanand intact.

Sunteti de acord cu aceasta varianta?

Foto: fizica timpului aratata pe un ceas topit sursa Shutterstock


2. Pisica lui Schrodinger

Pisica lui Schrodinger este un experiment mental imaginat de fizicianul Erwin Schradinger pentru a ilustra ciudatenia mecanicii cuantice.

Schrodinger si-a imaginat o pisica inchisa intr-o camera ce nu poate fi observata din exterior. In interiorul acesteia a plasat si un dispozitiv constand dintr-un container plin cu o substanta otrăvitoare, un contor Geiger, un ciocan si o mostră de material radioactiv. Daca detectorul simte dezintegrarea nucleului, acesta deschide canistra si produce otravirea pisicii. Intrucat camera este inchisa, nu putem stii in mod sigur daca materialul radioctiv s-a dezintegrat sau nu si, prin urmare, daca pisica este moarta sau vie. Starea nucleului este direct legata de starea pisicii inchise in camera. Daca nucleul este intact, pisica este vie. In schimb, daca nucleul s-a dezintegrat, pisica este moarta. Cum pana la deschiderea camerei nu putem alege niciuna din aceste variante, trebuie sa spunem ca nucleul este si intact si dezintegrat in acelasi timp, pisica, pana la proba contrarie, este si vie si moarta.

Citeste si:
Cum să ai grijă în mod ideal de digestia pisicii tale ?
Cum să ai grijă în mod ideal...

Desi o absurditate, exemplul imaginat de Schrodinger descrie, intr-un sens strict, comportamentul entitatilor cuantice.

Sursa foto: Wikipedia.org

3. Dilema crocodilului

Un crocodil fura un copil. Ii promite mamei ca i-l va inapoia daca va ghici ce va face cu el. In caz contrar, il va manca. Ce ar trebui sa faca pradatorul daca mama va ghici ca nu ii va returna copilul?

Daca raspunsul mamei va fi „il vei manca”, avem doua variante: daca a prezis corect, crocodilul va trebui sa inapoieze copilul, ceea ce inseamna ca isi va incalca propria regula pentru ca, din moment ce nu l-a mancat, raspunsul este gresit. Ceea ce inseamna ca mama a raspuns gresit, iar crocodilul va manca pruncul. Oricum ai lua-o, paradoxul nu prea are rezolvare.

Foto: crocodil sursa Shutterstock

4. Paradoxul barbierului

Intr-un sat exista un singur barbier. Acesta ii barbiereste pe toti cei care nu se rad singuri si doar pe acestia. Intrebarea care declanseaza paradoxul este: cine il barbiereste pe barbier? Indiferent de raspuns, avem probleme. Daca barbierul s-ar rade singur, intram in condradictie cu enuntul, potrivit caruia barbierul ii barbiereste doar pe cei care nu o fac singuri si, deci, el nu poate sa se barbiereasca singur. Daca nu s-a rade singur, din nou, intra in categoria clientilor si ar trebui sa se rada pe el insusi.

Citeste si:
Răspunsul Oanei Roman la criticile Catincăi: Nimeni nu are dreptul...
Răspunsul Oanei Roman la...

Care credeti ca ar fi rezolvarea?

Foto: barbier neidentificat in Vietnam sursa Shutterstock

5. Paradoxul omnipotentei

Paradoxul omnipotentei porneste de la urmatoarea intrebare: poate Dumnezeu crea un lucru atat de greu incat sa nu il poata ridica? Daca poate crea ceva atat de greu, incat sa nu il poata ridica, inseamna ca nu este atotputernic. Dar, totodata, daca NU poate crea ceva atat de greu incat sa nu-l poata ridica, inseamna, din nou, ca nu este atotpuernic

Rezolvarea acestui paradox ar sta in definita cuvantului „omnipotent”, sunt de parere cei care au incercat sa il solutioneze. A fi omnipotent inseamna a avea o putere nelimitata, a nu avea nicio slabiciune. Prin urmare, „a nu fi in stare sa ridici un obiect” intra in contradictie cu insasi definita cuvantului.

Sunteti de acord cu aceasta rezolvare?

Citeste si:
Șapte persoane au murit în Zanzibar după ce au mâncat carne de...
Șapte persoane printre care...
Foto: close up maini atingandu-se sursa Shutterstock

6. Ahile si broasca testoasa

Ahile se ia la intrecere cu o broasca testoasa, dar ii da acesteia un avans de 100 de metri. Presupunad ca atat Ahile, cat si broasca testoasa vor alerga cu o viteza constanta, atunci, in momentul in care Ahile a parcurs cei 100 de metri, testoasa a reusit sa strabata, sa zicem, 10 metri in plus. Acum, Ahile va trebui sa recupereze acesti 10 metri pentru a o ajunge din urma pe testoasa care reuseste sa mai inainteze inca 5 metri in timpul asta. Astfel, ori de cate ori Ahile ajunge intr-un punct in care testoasa a fost deja, mai are de parcurs o bucata de drum pentru a o ajunge din urma. Existand un numar infinit de puncte la care Ahile trebuie sa ajunga, puncte pe care broasca testoasa le-a trecut deja, testoasa castiga cursa, indiferent cat de rapid este Ahile.

Citeste si:
Emily Burghelea, declarații neașteptate despre divorț. Vedeta este...
Emily Burghelea, declarații...

Desi greu de inteles, paradoxul are o concluzie simpla: un lucru finit poate fi impartit in sectiuni infinite.

Foto: broasca testoasa alergand la cursa sursa Shutterstock

7. Paradoxul fortei de neoprit

Acest paradox porneste de la urmatoarea intrebare: ce se intampla cand o forta de neoprit intalneste un obiect care nu poate fi mutat? Daca forta ar fi de neoprit, atunci obiectul trebuie sa poata fi mutat din loc. Daca obiectul nu poate fi mutat din loc, atunci forta nu este de neoprit.

Foto: forta naturii - fulgere pe cer intunecat sursa Shutterstock

8. Paradoxul spanzurarii neasteptate

Un judecator spune unui prizonier condamnat la moarte ca va fi spanzurat la pranz, intr-un din zilele saptamanii urmatoare si ca executia va fi o surpriza pentru prizonier. Acesta nu va cunoste ziua executiei decat in momentul in care calaul ii va bate la usa.

Reflecantand asupra sentintei, prizonierul trage concluzia ca va scapa de spanzuratoare. Miercuri, la pranz, calaul bate la usa prizonierului.

De ce era prizonierul atat de sigur ca va scapa de executie?

Foto: om nebun rade in timp ce e spanzurat sursa Shutterstock

Foto main: tanar om de afaceri incercand sa ia o decizie sursa Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.