In afara gloriei pe care o afisau sau cu care suntem obisnuiti din manualele scolare, foarte multe personalitati, fie ele politice, istorice sau literare, au avut parte de momente mai mult sau mai putin ciudate. Site-ul Listverse a adunat o serie de povesti mai putin stiute din viata unor oameni celebri.

10. Charles Dickens

Charles Dickens este poate cel mai cunoscut scriitor din era victoriana. Desi povestile sale au, de cele mai multe ori, un final fericit, viata sa nu a fost prea roz.

Dickens si-a petrecut buna parte din copilarie in inchisoare. Pentru ca tatal sau nu si-a putut plati datoriile, a fost inchis, iar familia a fost nevoita sa il urmeze, o practica obisnuita in Anglia victoriana. Apoi, a lucrat intr-o fabrica pentru a ajuta la plata datoriilor. Conditiile de munca teribile au reprezentat o sursa de inspiratie majora pentru scrierile sale de mai tarziu.

Ca adult, nu s-a lasat coplesit de greutatile copilariei si avea un simt al umorului foarte dezvoltat. Avea, de exemplu, o biblioteca alcatuita din carti false, printre care si o serie de noua volume intitulata „Vietile Pisicilor” :)

Sursa foto: Wikipedia.org

9. Albert Einstein

Albert Einstein este, fara doar si poate, cel mai mare ganditor al epocii moderne. Cunoscutul savant avea, insa, anumite secrete. In 1901, in timp ce se afla in vacanta impreuna cu iubita sa Mileva Maric, Einstein afla ca aceasta este insarcinata. Tanarul savant isi da seama ca nu are suficienti bani sa intretina noua familie. Copilul se naste in 1902, iar in 1903 inceteaza sa mai fie mentionat in scrisorile sale catre Mileva. Nu se stie s-a intampla cu copilul., dar se presupune ca a murit din cauza febrei rosii.

In 1912, Einstein o paraseste pe sotia sa Mileva pentru a se casatori cu verisoara sa, Elsa Lowenthal.

Sursa foto: Wikipedia.org

8. Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson a devenit cunoscut datorita romanului „Straniul caz al doctorului Jekyll si al al domnului Hyde”. Cee ce putina lume stie este ca Stevenson a scris romanul sub influenta cocainei. L-a dat apoi sotiei sale pentru a-l revizui. Atunci cand sotia i-a spus ca romanul este o alegorie si trebuie scris ca atare, Stevenson a ars cartea pentru a se forta sa o ia de la inceput si sa il scrie tinand cont de criticile sotiei sale/acesteia.

Citeste si:
Puya și Melinda, în stare de șoc la America Express. Poveștile...
Puya și Melinda, în stare de...

Robert Louis Stevenson si-a cunoscut sotia, Fanny Osbourne, in timpul unei calatorii la Paris. S-a indragostit de ea si a devenit, in scurt timp, muza sa. Cand Fanny s-a intors in America, Stevenson a strans bani timp de trei ani pentru a o putea vedea din nou.

Sursa foto: Wikipedia.org

7. Abraham Lincoln

Abraham Lincoln, cel de-al saisprezecelea presedinte al Americii, a avut o contributie majora la schimbarea la fata la Statelor Unite. Ceea ce mai putin stiu este ca fostul presedinte a avut copilarie grea si ca, la varsta de noua ani, si-a pierdut mama. A fost cel mai inalt presedinte al Statelor Unite, masurand 1.93 metri.

Povestea sa nu s-a incheiat dupa ce a murit. In 1876, un grup de impostori au luat „ostatic” trupul lui Lincoln, incercand sa obtina astfel o rascumparare de 200.000 de dolari. Au fost prinsi in cele din urma si condamnati la 1 an de inchisoare.

Citeste si:
10 citate pline de inteles ale unor personaje masculine din filme...
10 citate pline de inteles...
Sursa foto: Wikipedia.org

6. Regele George al III-lea

Regele George al III-lea al Angliei a purtat numeroase batalii, in Europa, Africa sau America. A inceput sa isi piarda mintile si memoria din cauza otravirii cu arsenic, o substanta foarte raspandita la inceputul secolului al nouasprezecelea, atat in domeniul farmaceutic, cat si in cel cosmetic. In cele din urma a murit, in 1820, in propriul sau palat, orb si nebun.

Sursa foto: Wikipedia.org

5. Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte a avut o copilarie trista. Tatal sau, care a murit de cancer la stomac, si-a lasat familia in ruina din cauza dependentei pentru jocurile de noroc. La scoala, a fost deseori batjocorit din cauza sarguintei sale la invatatura si a puternicului sau accent corsican.

Napoleon a suferit de hemoroizi si se spune ca durerea si boala l-au impiedicat sa castige batalina de la Waterloo.

Citeste si:
Declaratie controversata a lui Trump: Sunt "cel mai prezidentiabil"...
Declaratie controversata a...

De asemenea, desi se spune ca Napoleon era scund, acesta masura 1.70 metri, o inaltime normala in acea perioada.

Sursa foto: Wikipedia.org

4. Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt s-a nascut intr-o familie bigata din New York. In copilarie, Teddy Roosevelt era foarte bolnavicios, suferind, printre altele, de astm. Pentru a-si consolida/intari constitutia firava, viitorul presedinte al Americii, a luat lectii de box si a facut multe excursii in Africa si America de Sud unde a vanat si a studiat numeroase specii exotice.

Cel mai bizar eveniment a avut loc, insa, in 1912, in timpul unui discurs tinut in Milwaukee. Un asasin a incercat sa il ucida, dar forta glontului a fost atenuata de tocul de ochelari. Roosevelt a anuntat multimea ca a fost impuscat, dupa care si-a continuat discursul. Abia apoi a fost dus la spital.

Sursa foto: Wikipedia.org

3. Petru cel Mare

Citeste si:
Au impresionat Europa! 7 lucruri foarte interesante despre Islanda
Au impresionat Europa! 7...

Vazand ca tara sa nu este la fel de civilizata ca altele, Petru cel Mare, tarul Rusiei in secolul al optsprezecelea, a decis sa calatoreasca in Europa de Vest sperand ca acolo va gasi metodele prin care isi va putea moderniza tara. Pentru a nu fi recunoscut pe parcursul calatoriei sale, Petru cel Mare s-a deghizat intr-un vanzator oarecare. La intoarcere, el a infiinta scoli, a creat un port important in St. Petersburg si a ordonat ca toti barbatii sa isi rada barba sau sa plateasca o taxa.

2. Charlie Chaplin

Charlie Chaplin este cunoscut pentru faimoasele sale filme de comedie. In copilarie, Chaplin nu a avut parte de modele parentale - mama sa a avut alti doi copii nelegitimi, iar tatal sau si-a parasit familia cand Chaplin era inca tanar. Ulterior, mama sa a murit din cauza unor probleme hepatice, a sifilisului si a malnutritiei.

Viata sa ca adult a fost la fel de tumultoasa. A fost obligat sa plateasca pensi alimentara pentru un copil care nu era al lui, chiar daca testul de paternitate arata asta.

Nici viata sa de dupa moarte nu a fost lipsita de peripetii. In 1927, corpul lui Charlie Chaplin a fost furat, hotii/jefuitorii incercand sa obtina asftel o rascumparare. A fost recuperat doua luni mai tarziu.

Sursa foto: Wikipedia.org

1. Sir Richard Francis Burton

Spion, explorator sau soladat – sunt doar cateva din meseriile pe care le-a practicat sir Richard Burton, viata sa fiind marcata de intamplari extraordinare. In 1853, Burton convinge Royal Geographuc Society sa-i dea un concediu din armata pentru a calatori la Mecca. Ajuns acolo, se dechizeaza in musulman si accepta chiar sa fie circumscris pentru a putea vizita cetatatea sfanta.

In timp ce explora Africa, este ranit de o sulita aruncata de un grup de razboinci somalezi, dar scapa cu viata. De asemenea, vorbea peste 30 de limbi si dialecte.

Sursa foto: Wikipedia.org


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.