Bronia Sawyer foloseste imaginile, culorile si formele asa cum un scriitor foloseste cuvintele sau cum un compozitor se foloseste de note, ritmuri si volum.

Bronia Sawyer foloseste imaginile, culorile si formele asa cum un scriitor foloseste cuvintele sau cum un compozitor se foloseste de note, ritmuri si volum. Spre deosebire de cuvinte sau muzica, maniera in care se exprima artista britanica imbraca o forma cu mult mai abstracta de exprimare. Bronia Sawyer vorbeste despre sine prin cartile pe care le sculpteaza. Afirmatia capata o incarcatura diferita, aproape ironica, in momentul in care afli ca Bronia sufera de dislexie, o tulburare nervoasa care consta in dificultatea de a citi si a intelege ceea ce se citeste, iar lupta nesfarsita purtata cu cuvintele s-a transformat intr-o forma de arta. Arta este, de fapt, cea mai la indemana modalitate prin care Bronia isi poate exprima gandurile si sentimentele.

Bronia Sawyer spune ca nu a existat un moment cheie in care s-a descis ca vrea sa fie artist, ci, pur si simplu, este. Intrebata in scoala primara ce vrea sa devina cand va fi mare a raspuns cu nonsalanta ca artist. Avea, bineinteles, 7 ani, iar banii si grija zilei de maine nu erau o problema. I se parea doar o meserie grozava. Au trecut ani buni de atunci si, desi intelege mecanismele prin care functioneaza lumea si nevoia de planuri si strategii business, tot nu se vede facand altceva. Creativitatea si imaginatia sunt parte din ea si au ajutat-o intotdeauna sa isi exploreze sentimentele, sa le inteleaga si dezvolte.

Faptul ca sufera de dislexie a facut-o sa caute o modalitate noua de exprimare in limbajul artistic. Sculptand in carti isi infrange teama de cuvinte si o combina cu lupta purtata ca artist. A ajuns chiar sa nu se mai teama de scris si citit, ci sa ii vada frumusetea si puterea.

Dintre toate formele de exprimare artistica a ales sculptura in hartie, fascinata de modalitatile infinite in care o carte se poate transforma in ceva magic, aproape suprarealist atunci cand este deformat. Spune ca isi gaseste inspiratia in visele pe care le are, in amintirile din copilarie sau in basmele cu care intra in contact.

In continuare, va lasam sa admirati sculpturile Broniei in GALERIA FOTO, dar si pe site-ul artistei.

Sursa foto: Bronia Sawyer


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.