Faceti cunostinta cu Saolta Ban si extraordinarele ei manipulari fotografice.

Pentru cei mai multi, fotografia inseamna, in mod fundamental, reproducerea realitatii. Orice tentativa de alterare a ei, risca sa fie pusa la zid si aspru criticata. In incercarea de a-si diversifica mijloacele de expresie si de a iesi din zona rigorii si conformitatii, anumiti fotografi fac un salt periculos si se aventureaza pe taramul manipularii fotografice. Unora le iese, celor mai multi nu prea.

Saolta Ban este genul de fotograf care nu se multumeste cu o simpla redare a realitatii. Se foloseste de fotografie pentru a se comunica pe sine pentru ca, asa cum ea insasi recunoaste, cuvintele nu prea ii sunt de ajutor. De fapt, nici macar nu ii place sa vorbeasca despre sine, preferand "comunicarea vizuala, prin imagine".

Ceea ce face ca lucrarile artistei orginare din Budapesta sa fie cu atat mai fascinate este faptul ca fotografia nici macar nu a reprezentat preocuparea ei principala. Saolta Ban este un fotograf autodidact. Ii iese, insa, atat de bine, incat a pus pe plan secund meseria de bijutier pentru a se dedica acestei pasiuni.

Saolta Ban reuseste sa surprinda o lume realista si sa transpuna ilogicul visului in lumea reala. Privind fotografiile artistei, ai impresia ca a descoperit o masinarie fabuloasa care ii permite sa transfere acea calitate irationala, absurda a viselor in lumea real. In realitate, are nevoie doar de aparatul ei FinePix S5600 si de Photoshop. Petrece cateva zeci de ore, uneori chiar zile in fata unei fotografii, utilizand chiar si cateva sute de layere diferite.

Lucrarile sale combina elemente simple carora le da o personalitate aparte. Asa se face ca, fotografiile ei au o atmosfera nostalgica, care indeamna la vis si meditatie.

“Imi place sa folosesc elemente simple, banale, sa le transform in povesti si sa le dau o personalitate noua. Caut sa nu limitez niciodata intelesul fotografiilor mele si sper ca fiecare persoana sa gaseasca in ele un aspect pur personal”, spune Saolta Ban

Citeste si:
9 zile dedicate fotografiei și educației vizuale și peste 25 de...
9 zile dedicate fotografiei...

Mai multe imagini cu lucrarile artistei pueteti vedea in GALERIA FOTO, dar si pe site-ul artistei.

Sursa foto: saroltaban.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.