Yuppy 3 Mai 2018 18:09
Unul dintre cele mai vechi si prestigioase premii culturale - Premiul Nobel pentru Literatura - ar putea fi anulat anul acesta. Academia Suedeza responsabila cu acordarea acestuia recunoaste ca trece printr-o criza, urmand ca vinerea aceasta sa revina cu o decizie in acest sens. Ceremonia care ar fi marcat acest eveniment a intrat in lumina reflectoarelor in urma izbucnirii unui scandal de viol si agresiune sexuala, acuzatul fiind sotul poetei Katarina Frostenson, aceasta anuntandu-si recent retragerea din for.


Scandalul izbucnit anul trecut, in noiembrie, la Academia Suedeza, il are in rolul principal pe fotograful francez Jean-Claude Arnault, casatorit cu unul dintre membrii asociatiei.

Incurajate de miscarea #Metoo, mai multe femei au facut plangeri privind comportamentul indecent al acestuia, pentru hartuire sexuala sau viol, Arnaud negand toate acuzatiile. In acel moment s-a decis ca sotia sa, scriitoarea Katarina Frontenston, sa fie inlaturata din organizatie.

Un val de demisii au urmat, astfel ca in prezent, din 18 membri mai sunt activi doar 11 in for, existand diverse atacuri publice intre acestia. Acest lucru, impreuna cu conflictul de interese, au impartit in doua Academia Suedeza responsabila cu acordarea premiului Nobel pentru Literatura, la aceasta data fiind inca incerta decizia de a se acorda sau nu distinctia.

In prezent, academicienii care au demisionat refuza sa participe la orice activitate, astfel ca decernarea privind viitorul Premiu Nobel pentru Literatura este blocata. Se asteapta ca la acest final de saptamana sa se transmita un comunicat oficial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.