Ce parere aveti, vor disparea cartile la un moment dat? Ce alegeti intre mirosul cartilor vechi si plasticul rece al e-book reader-elor?

Mirosul cartilor vechi vs plasticul celor noi

Tot mai multe carti clasice incep sa apara in format e-book, putand fi citite pe gadget-uri de forma unui tablet PC. Avem solutii bune deja de la Amazon, Sony, iRiver sau IREX. Nu trebuie sa ignoram nici telefonul iPhone, care are disponibile pe iTunes Store mii de volume ce pot fi descarcate gratuit sau contracost. Este oare fireasca si benefica tranzitia spre e-book readere, ajungand la un moment dat sa nu mai avem prin case carti, reviste sau ziare?

S-ar putea sa nu avem incotro. Evolutia tehnologica si marii producatori de electronice impun noi trenduri, bazandu-se pe comoditatea pe care o poate obtine utilizatorul, precum si pe o viziune pe care pana si "mogulul media" Rupert Murdoch a prevazut-o. Miliardarul a spus de curand ca, in cativa ani, ziarele vor fi livrate exclusiv pe astfel de suporturi conectate la internet prin WiFi sau 3G. Revistele la fel si, treptat, cartile. Asta am spus-o si noi prin luna februarie, cand Amazon lansase Kindle2. Lucrurile ar putea sta in felul urmator: cumperi un gadget destul de mobil, cu o autonomie excelenta, cu o forma prietenoasa, cu memorie interna generoasa, usor de transportat intr-o geanta, la un pret de 200 - 300 $ si tii in el mii de carti, ziare, reviste si ce mai vrei tu.

Google e deja in acest business si pune un accent deosebit pe el. Are sute de mii de carti in format electronic si se zvoneste chiar ca va lansa un e-book reader pe care sa livreze aceste carti sau va face parteneriate profitabile cu producatorii amintiti mai sus. Nu le ducem grija celor de la Google. Mai nou, Philips a intrat in paine, prin intermediul IREX (companie detinuta de olandezi) lansand peste ocean DR800SG. Ce are deosebit acest model? E destul de simplu. IREX are un modul 3G conectat permanent la reteaua Verizon, fara nicio taxa suplimentara. Gadget-ul se conecteaza la internet si are acces la un magazin special, de unde se pot descarca volume la un pret de 9.99$. Totul merge foarte usor, mai ales ca display-ul E-ink de 8.1 inci este si touchscreen. IREX a promis chiar ca pana in 2011 va produce un astfel de dispozitiv cu display E-ink color si touchscreen capacitiv (finger friendly). Avem asadar o promisiune care ne cam arata viitorul de peste un an si jumatate.

Citeste si:
The Guardian ar putea deveni tabloid
The Guardian ar putea deveni...

De cealalta parte, stau cartile din hartie, ziarele si revistele. Pentru ultimele doua nu ne facem griji, oricum ele migreaza tot mai mult spre online si publicitatea tot mai mica din print le va scoate treptat din piata. Pe deasupra, ele se pot descarca lunar pe e-book readere performante, posibil color, cu conexiune la internet. Dar ce ne facem cu cartile? Ce ne facem cu placerea de a intra intr-o biblioteca, intr-o librarie. Putem trai fara gustul paginilor pe care il simtim atunci cand umezim degetul pentru a inainta in lectura? Putem rezista fara sa adormim cu lumina aprinsa si cu o carte pe piept? Castigurile sunt fortate de evolutia tehnologica, pierderile sunt accentuate de gustul omului pentru lucrurile vechi si de nostalgia care nu il va parasi niciodata...

Ce parere aveti, vor disparea cartile la un moment dat?

Ce alegeti intre mirosul cartilor vechi si plasticul rece al e-book reader-elor?

Citeste si:
Amazon lanseaza primul Kindle care este rezistent la apa
Amazon lanseaza primul Kindle...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.