Carti controversate in istorie

Cartile sunt o unealta puternica in luptele politice sau evenimentele majore sociale. Desi o buna parte dintre cartile interzise de-a lungul timpului sunt considerate acum inofensive, la data publicarii au declansat controverse, conflicte religioase sau chiar razboaie.

1. Alice in Tara Minunilor – Lewis Caroll, 1865

Asupra povestii pentru copii au planat intotdeauna diferite acuzatii. Una dintre ele este faptul ca intamplarile micutei fete sunt o alegorie la adresa Imperiului Britanic sau ca a fost scrisa sub influenta unor substante opiacee.

In orice caz, China a interzis opera lui Lewis Caroll in 1931 pe motiv ca atributele umane ale animalelor din poveste sunt o jignire la adresa oamenilor si influenteaza negativ comportamentul copiilor.


2. Ferma animalelor - George Orwell, 1945

Opera distopica a lui Orwell a produs rumoare in toata Europa atunci cand a aparut. Cartea a fost publicata in Marea Britanie si este o alegorie a sistemului comunist insa poate fi extinsa asupra oricarui sistem totalitar.

Animalele de la ferma Manor se unesc si isi alunga stapanul betiv. Intr-un avant colectiv, toata lumea munceste, nu exista diferenta de clasa si nimeni nu are lipsuri. Regulile de aur ale comunitatii sunt inscrise pe hamber: toate animalele sunt egale, nimeni nu poarta haine, nu doarme in pat si nu bea alcool.

Porcii, mai inteligenti decat celelalte animale, preiau conducerea fermei iar singura regula de aur care ramane valabila primeste un addendum: toate animalele sunt egale intre ele, dar unele sunt mai egale decat altele.

Cartea a fost interzisa in URSS.

Citeste continuarea pe Kudika.ro

Foto main:shutterstock femeie cu rochie de epoca si carti sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.