Tot mai mult tinerii adopta ideea de a lucra pe perioada studiilor. In acest fel poti obtine un venit suplimentar si poti capata experienta.

Job-ul in timpul studiilor

Tot mai mult tinerii adopta ideea de a lucra pe perioada studiilor. In acest fel poti obtine un venit suplimentar si poti capata experienta.

Motivatiile in a lua in considerare un job pe perioada studiilor tin de fiecare individ in parte. Putem discuta despre motivatia de a avea un venit care sa permita studentului respectiv sa isi continue studiile si sa se poata intretine pe parcursul acestora. Putem discuta de asemenea despre studenti care doresc sa obtina o experienta profesionala ce ii va ajuta mai traziu in cariera. Sunt si situatii in care, studentul ia in considerare un job pe o perioada determinata de timp, in marea majoritate a cazurilor motivatia fiind de ordin financiar.

Tinerii studenti sunt in general deschisi catre oportunitati part-time, posibilitatea de a lucra in ture sau posibilitatea de a lucra pe proiecte. In acest fel programul de lucru este unul flexibil, dand posibilitatea de a continua studiile in conditii propice.
Fiecare experienta profesionala din timpul facultatii va reprezenta un plus in fata angajatorilor in momentul in care se va lua in considerare un post mai bun dupa absolvire.

Un job full time pe perioada facultatii poate fi un plus dar poate reprezenta si un minus. Unii angajatori prefera sa isi formeze singuri viitorii angajati prin recrutarea acestora inca de pe bancile facultatii. Astfel de angajatori ofera un program flexibil ce permite studentului atat participarea la examene cat si la sesiunile de pregatire aferente acestora. Situatiile mai putin placute apara atunci cand, din cauza absentelor, restantelor, oboselii accumulate precum si a altor factori, studiile sunt neglijate ceea ce poate reprezenta un minus pentru respectivul student.

Nu toti studentii au posibilitatea de a se angaja in domeniul lor de pregatire si interes. Din aceste motive pot aparea factori demotivanti la nivel de individ. Chiar si in situatia in care, studentul are posibilitatea de a se angaja in domeniul in care studiaza, programul de lucru poate afecta studiile si poate duce la restante sau chiar la pierderea anului.

Citeste si:
Ce salarii cred romanii ca ar merita, potrivit unui studiu
Ce salarii cred romanii ca ar...

Bursele acordate in Romania nu sunt suficiente pentru ca studentul sa nu munceasca. Posibilitatile de a capata o experienta practica, de a participa la diverse seminarii, de a beneficia de o specializare complexa sunt restranse sau inexistente.

Avand sau nu un job in timpul facultatii, este important sa nu pierdem din vedere un factor – facultatea este importanta si ar trebui sa fie pe primul plan. Fara studii superioare sansele de a fi angajat sunt restranse. Chiar daca in Romania, putini angajatori tin cont de specializarea urmata in cadrul facultatii, pentru acestia conteaza sa fi absolvent de studii superioare.

Faptul ca, in timpul facultatii nu ai avut un job nu inseamna ca nut e vei putea angaja. In aceasta situatie trebuie scoase in evidenta alte atuuri: activitati din timpul facultatii si legate de aceasta, diplome, schimburi de experienta, etc.

Citeste si:
Top 3 joburi part-time din care poți obține venituri peste medie
Top 3 joburi part-time din...

Autor: Diana Andreescu Vacaru
Managing Partner/ Consultant Senior
Global Management HR
Sursa: ejobs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.