Cu ocazia Targului Imobiliar National (tIMOn), investitorii imobiliari au prezentat locuinte si proiecte de miniorase a caror valoare a depasit 2 miliarde de euro.

Cu ocazia Targului Imobiliar National (tIMOn), care a avut loc in perioada 18-21 spetembrie in Piata Constitutiei, investitorii imobiliari au prezentat circa 14.000 de apartamente, locuinte de vacanta, spatii de birouri si proiecte de miniorase cu spatii comerciale, a caror valoare a depasit 2 miliarde de euro, potrivit organizatorilor.

Conform declaratiilor lui Vlad Vlasceanu, organizatorul Targului Imobiliar National, cea mai ieftina locuinta din cadrul targului a fost o garsoniera din cadrul proiectului BlackSea View din Satrun care costa 32.900 de euro, plus TVA., iar cele mai ieftine garsoniere din Bucuresti fac parte din proiectele Bragadiru Lake Project (52.000 euro) si Confort City (55.700 euro).

Pentru apartamentele de doua camere preturile sunt situate intre 72.000 euro si 80.000 de euro, iar cea mai ieftina vila are trei camere si a fost comercializata la un pret de 89.000 euro plus TVA. Cele mai mari preturi sunt cele ale penthouse-urilor si duplexurilor, al caror preturi sunt cuprinse intre 400.000 de euro si 800.000 de euro.

Apartamentele cu 2 si 3 camere au fost cele mai solicitate tipuri de proprietati din cadrul Targului Imobiliar National (tIMOn), reiese in urma studiului realizat de compania imobiliara EuroMetropola, specializata in furnizarea serviciilor de consultanta imobiliara. 43% dintre vizitatorii targului erau interesati sa achizitioneze in perioada imediat urmatoare un apartament cu 2 camere, in timp ce 36% dintre acestia se aflau in cautarea unei locuinte cu 3 camere, cel mai putin interesante dovedindu-se locuintele cu 4 camere (12%) si garsonierele (8%). Motivul pentru care romanii din clasa medie nu opteaza pentru locuinte cu 4 sau mai multe camere este pretul prea mare: „costul unui apartament cu 4 camere este cu 30-50% mai mare decat al unuia cu 3 camere pentru ca implicit si suprafata este mai mare”, completeaza consultantii EuroMetropola.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

Desi poate si-ar dori sa locuiasca intr-o casa mai mare, romanii se gandesc si la aspectele practice: consumul ridicat al utilitatilor si costurile de intretinere mult mai mari. Suprafata medie care raspunde perfect cerintelor romanilor este de 100 mp, iar suma pe care sunt dispusi sa o plateasca pentru un mp intr-un imobil nou este de 1400- 2000 euro/mp.

„Dupa anul 2000, cand piata imobilelor noi a prins primul avant puternic, se construiau apartamente cu suprafete foarte mari, dezvoltatorii imobiliari avand falsa impresie ca au reusit sa intuiasca o anumita nevoie a romanilor, aceea de a locui in apartamente mai generoase, care sa potoleasca frustrarea de a trai o viata intreaga intr-un apartament comunist. Totusi, numai o categorie foarte restransa a populatiei isi putea permite acest tip de apartamente, respectiv high-class-ul. Dupa 2006, segmentul de mijloc a inceput sa se faca foarte vizibil si sa-si manifeste tot mai acut dorinta de a achizitiona proprietati noi, iar dezvoltatorii s-au repliat pe dorintele acestora si au demarat proiecte care ofereau apartamente cu suprafete mai accesibile, cu pana la 25% mai mici decat cele din primul val”, specifica cei de la EuroMetropola, autorii studiului.

Citeste si:
Casa Cub: cel mai modern refugiu din munti
Casa Cub: cel mai modern...

In privinta materialelor de constructii si a finisajelor utilizate, romanii raman conservatori, fiind adeptii sistemelor clasice pe care le considera cele mai trainice: „desi casele din lem ar putea constitui o varianta pentru cumparatorii cu bugete mici, romanii nu vor sa faca nicio concesie, prefera caramida si structurile cele mai rezistente de beton. Tara noastra nu este inca pregatita sa primeasca sisteme imobiliare alternative, ecologice si mult mai ieftine”, afirma reprezentantii EuroMetropola.

Apartamentele construite inainte de 1990 au intre 31 si 90 mp:

Garsoniera 31 mp* – 44 mp**
2 camere 65 mp* – 90 mp**
3 camere 47 mp* – 70 mp**

*construite in anii ‘60
** construite in anii ’85-‘88

Noile proiecte rezidentiale pentru clasa medie ofera suprafete mai generoase:

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu, dată afară cu copiii din casa fostului soț:...
Claudia Pătrășcanu, dată...

Garsoniera 40 mp – 70 mp
2 camere 70 mp – 130 mp
3 camere 100 mp – 200 mp


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.