"Cum este bine sa arate o scrisoare de intentie?"

„Cum este bine sa arate o scrisoare de intentie?” Este o intrebare pe care o primesc des, dar la care raspund rar. Pe masura ce voi discuta viziunea noastra despre ea, vei intelege de ce.

O intrebare mult mai interesanta, inainte de a raspunde la aceasta este „Ce te vinde cand aplici la un job?”. Raspunsul este banal de simplu: „CV-ul!”. Acest document , daca este bine realizat, contine toate informatiile cheie de care angajatorul are nevoie pentru a decide daca te va chema sau nu la un interviu.

Un CV bine facut ii va spune angajatorului cu claritate:

- Directia pe care o urmaresti in cariera;
- Experienta profesionala si responsabilitatile tale relevante;
- Rezultatele tale cheie si abilitatile din spatele lor.

De ce ai vrea sa adaugi ceva in plus la un CV bine facut? Vorbind foarte pragmatic, nu ai vrea. Scrisoarea de intentie este in mare parte o formalitate. Ea exista din vremuri in care felul cum o scriai era o cale de a demonstra abilitatile verbale, intelectul si nivelul de educatie la care ai ajuns. Astazi, aproape oricine poate sa compuna o scrisoare de intentie pompoasa.

Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa elimini tot aspectul formal din scrisoarea de intentie si sa il pastrezi doar pe cel practic. Regula de redactare e scrisorii de intentie devine una singura:

KISS (Keep It Short & Simple)

Pe romaneste, pastreaz-o scurta si simpla. Practic, acest lucru inseamna sa pastrezi doar cateva elemente din cele care se considera in mod traditional ca trebuie sa apara in scrisoarea de intentie si sa le elimini pe restul.

Este bine sa pastrezi:

- Exprimarea intentiei de a candida pentru un anume job;
- Modul cum ai aflat de disponibilitatea jobului respectiv;
- O prezentare scurta a experientei tale, in special joburile relevante;
- Datele tale de contact.

Este bine sa elimini:

- Formalitati precum fraza in care iti arati disponibilitatea pentru interviu, care este de la sine inteleasa din moment ce aplici pentru job;
- Detalii despre educatia si experienta ta care se regasesc in CV;
- Descrieri ale tale si abilitatile tale, gen „Sunt o persoana...”, care sunt vazute de majoritatea angajatorilor ca niste clisee nerealiste;
- Complimente, termeni magulitori la adresa angajatorului care par pusi doar pentru a da bine si a obtine un interviu.

Urmarind aceste indicatii, scrisoarea de intentie se transforma intr-un document care face exact ceea ce sugereaza numele lui: manifesta intentia ta, si cam atat. Mai mult, cand aplici la un job trimitand un e-mail, scrisoarea de intentie poate sa fie pur si simplu corpul e-mailului pe care-l trimiti, la care se va gasi atasat CV-ul. Asigura-te insa ca CV-ul tau este profesionist si te prezinta foarte bine.

Incearca aceasta abordare, sau tine-te de ea daca o folosesti deja. Vei simplifica activitatea angajatorului in procesul de selectie, fara sa iti afectezi in vreun fel sansele de a fi chiar tu selectat.

Succes!

Autor: Eduard Ezeanu

Eduard Ezeanu este Career Coach pentru Career Experts, primul centru privat de consultanta in cariera din Romania. Prin serviciile sale, el asista persoane de la studenti la profesionisti, in alegerea, angajarea si avansarea in cariera.

Sursa: eJobs

Click pentru a citi si alte articole pe eJobs:

1. 6 ponturi pentru o Scrisoare de Intentie perfecta
2. CV de prima clasa
3. 10 Pasi catre un interviu de succes


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.