Cand vine vorba de a demisiona, exista un motiv care apare mai frecvent decat oricare altul: relatia proasta cu managerul direct.

Alegem sa ne angajam pentru o multime de motive: salariul oferit, renumele companiei, posibilitatile de invatare si promovare, echipa cu care vom lucra. Dar cand vine vorba de a demisiona, exista un motiv care apare mai frecvent decat oricare altul: relatia proasta cu managerul direct.

Persoana care te conduce direct, acel individ care are cuvantul „manager” in titlul jobului, este unul dintre cei mai importanti factori in cariera ta. Daca este un model pozitiv de la care poti invata, in relatia cu el sta cea mai buna oportunitate sa progresezi in cariera. Daca abilitatile sale manageriale si profesionale sunt deficitare, nu numai ca nu te va ajuta sa te dezvolti profesional, dar deseori va fi o piedica pentru tine si un permanent factor de inconfort.

In special daca esti in acea faza a carierei in care simti ca ai foarte multe de invatat, este critic sa ai un manager care sa te sprijine in acest sens. Un manager care poate sa faca acest lucru are cateva trasaturi cheie:

- Este un profesionist in industria lui, in domeniul lui. Are expertiza si cunostinte relevante pe care tu le poti accesa si care te vor ajuta sa iti cresti considerabil rezultatele profesionale;

- Interactioneaza mult si des cu subordonatii lui, este un om orientat catre interactiune sociala, dedica timp pentru a vorbi cu fiecare in parte, a-i intelege nevoile, a-l ajuta si a construi o relatie de calitate cu el;

- Este interesat de cresterea oamenilor sai. Nu este intimidat de potentialul oamenilor sai. Dimpotriva, este dornic sa delege sarcini si responsabilitati, isi incurajeaza echipa, se asigura ca fiecare membru da ce are mai bun in el si creste profesional;

- Are bune abilitati de comunicare si relationare, este deschis la ideile subordonatilor, stie sa conduca, sa rezolve conflictele cu ceilalti si in general se poate lucra bine cu el.

Unii dintre cei mai buni si mai tineri profesionisti pe care i-am cunoscut, au ajuns acolo si multumita rolului important al unor manageri tip mentor pe care i-au avut. Prin expertiza si increderea pe care au avut-o in angajatii lor, practic i-au tras pe acestia in sus.

Cum poti tu sa ai un astfel de manager? in primul rand, este important sa iti evaluezi foarte critic managerul actual si sa determini pe baza trasaturilor de mai sus in ce masura el joaca sau poate juca rolul de mentor pentru tine.

In al doilea rand, ai nevoie ca atunci cand alegi un nou job, sa introduci inca un criteriu in modul tau de a lua aceasta decizie: calitatile managerului direct. Vei avea ocazia sa interactionezi cu el la ultimul interviu de angajare. Valorifica cat mai bine aceasta intalnire:

- Urmareste atent atitudinea, ideile si comportamentul managerului;
- Pune-i cat mai multe intrebari, prin care sa iti faci o impresie despre personalitatea si profesionalismul lui.

In al treilea rand, este important sa iei in considerare faptul ca nu este responsabilitatea managerului sa te faca sa progresezi, ci a ta. El trebuie doar sa iti ofere oportunitatea, dar depinde de tine cum o vei valorifica. Odata ce ai obtinut un job in care managerul tau este un mentor, cauta sa fii aproape de el, sa inveti de la el si sa ceri responsabilitati noi, din ce in ce mai complexe.

Managerii buni sunt rari, in special intr-un mediu de afaceri aflat inca in plina formare. Din acest motiv, este cu atat mai important ca managerul tau sa fie dintre cei mai buni si sa reprezinte o parghie de dezvoltare pentru tine.

Alege intelept!

Autor: Eduard Ezeanu - Career Experts
Sursa: ejobs.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.