O prezentare proasta, un text prea lung, lipsa informatiilor esentiale si grmatica precara sunt cateva dintre motivele respingerii CV-urilor.

Primele impresii

Primele impresii sunt foarte importante; daca CV-ul tau nu atrage atentia cititorului in primele 20-30 secunde atunci sansele tale sunt minime. Angajatorul are o suta sau chiar mai multe CV-uri pe care trebuie sa se uite in doar cateva ore pentru a face o selectie. Asa ca, scrie experienta profesionala la inceputul CV-ului, nu detalii personale sau legate de educatie, decat daca informatiile nu sunt prea multe.

Ce vrea cu adevarat un intervievator sa stie este de ce sa te cheme la un interviu. Din acest motiv un cuprins scurt al abilitatilor tale si/sau o lista cu cele mai importante realizari poate fi o idee buna. Asta ar trebui sa il faca pe angajator sa te cheme la interviu - dar fii atent sa nu exagerezi.

O prezentare proasta

Prezentarea CV-ului este foarte importanta. Chiar daca tu consideri ca limbajul folosit si modalitatea de prezentare este buna, daca intervievatorul nu gaseste informatia dorita in timp util va trece la urmatorul CV. Ar trebui sa folosesti suficiente spatii “goale” in CV, titluri apropiate si pauze in sectiuni.

Foloseste intotdeauna un corector gramatical. Nu folosi niciodata o masina de scris pentru ca vei parea de moda veche si depasit. Foloseste o coala A4 de calitate, de preferat 100gram si pentru CV si pentru scrisoarea de intentie.

Lungimea CV-ului

Este foarte bine daca reusesti sa nu depasesti doua pagini A4, asta in cazul in care nu ti se solicita un CV mai lung. Daca nu reusesti sa te incadrezi in doua pagini inseamna ca nu ai inteles prea bine cerintele angajatorului. Acestia nu vor sa-ti cunoasca toata viata - doar atat cat sa se hotarasca daca sa te cheme la interviu sau nu.

Organizarea informatiilor in CV

Daca CV-ul tau nu este bine organizat atunci cititorului o sa-i fie greu sa-l citeasca si nu va fi capabil sa-si faca repede o parere despre tine. Nu uita ca cititorul nu va petrece prea mult timp citind CV-ul - asa ca daca nu gasesc repede ce ii intereseaza nu se vor chinui sa caute mai departe.

Paragrafe si propozitii prea lungi

Acestea fac CV-ul dificil de citit - incearca sa scrii propozitii scurte si la obiect si foloseste liniutele sau punctele pentru a pune in evidenta titlurile subsectiunilor.

Prea putine informatii

Multi oameni nu includ suficiente informatii despre locurile de munca anterioare si experienta, angajatorul nu are suficienta informatie si de aceea tinde sa respinga aplicatia.

Nu esti orientat spre rezultate

Trebuie sa spui despre realizarile tale. Nu uita ca CV-ul tau este oferta ta catre angajator. Daca nu ii spune angajatorului de ce trebuie sa te angajeze atunci a esuat. Un angajator o sa vrea sa te angajeze numai daca descopera beneficiile lui. Asa ca spune-i care sunt beneficiile lui daca te angajeaza.

CV-ul te face sa arati prea tanar / batran pentru postul respectiv

In general a fi prea tanar / batran poate fi o adevarata problema si o bariera pentru avansarea ta, sau chiar pentru a obtine postul. Sunt cateva cai pentru aceasta problema - dar depinde foarte mult de circumstantele individuale si de industria/postul pentru care aplici.

Greseli de scriere, de editare si gramatica precara

CV-ul tau trebuie sa fie verificat cu atentie inainte de a-l trimite catre angajator de astfel de greseli. Mici erori in CV scad din valoarea unui CV foarte bun si te fac sa pari neinteresat sau neingrijit - nu sunt tocmai calitati pe care vrei sa i le arati angajatorului. Cum tu nu o sa observi astfel de erori ar fi mai bine sa rogi pe altcineva sa verifice CV-ul de greseli gramaticale si de punctuatie.

Sursa: ejobs.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.