Am auzit o stire cum ca Romania este a doua tara din Europa din punct de vedere al somajului in randul tinerilor.

Am auzit o stire cum ca Romania este a doua tara din Europa din punct de vedere al somajului in randul tinerilor.

Sa fie aceasta o informatie reala in conditiile in care tot mai multe companii din Romania au o multime de pozitii deschise si ofera nenumarate oportunitati tinerilor?

Absolventii facultatilor declara ca nu isi gasesc un loc de munca adecvat pregatirii si motivatiilor lor iar companii din diverse industrii declara la randul lor ca tinerii nu sunt dispusi sa lucreze si sa-si asume rsponsabilitatile inerente oricarui inceput de cariera.

Iar unele companii angajatoare aproape ca proclama o stare de criza pe piata fortei de munca.
Un lucru interesant este acela ca foarte multe companii nu mai pun accent pe experienta specifica unui candidat, ci iau mai mult in considerare abilitatile si potentialul de dezvoltare.

Se pare ca ne aflam in fata unui paradox care ne ridica cateva intrebari serioase. Tinerii romani pleaca sa lucreze in Uniunea Europeana. Faptul ca nu isi gasesc sau doresc un loc de munca in Romania sa fie oare datorita motivatiilor care le conduc comportamentele? Stiu tinerii din Romania cum sa isi cladeasca o cariera? Sunt ei ajutati de catre sistemul romanesc de invatamant sa isi aleaga o cariera? Ce asteptari au tinerii dupa absolvirea facultatii? Care sunt job-urile la care “viseaza” ei? Care sunt motivele care stau la baza alegerii unei facultati?
Si acestea sunt doar cateva dintre intrebarile ridicate de piata actuala a fortei de munca din Romania.

Un prim pas in solutionarea acestei situatii ar fi consilierea tinerilor in ceea ce priveste cariera lor. Exista acum pe piata fortei de munca servicii de consiliere individuala in cariera si coaching.
Tinerii ar trebui sa fie incurajati inca de pe bancile facultatii, daca nu chiar si mai devreme, pentru a apela la aceste servicii, pentru a-si cunoaste motivatiile si a-si testa abilitatile.

Indraznesc sa cred ca multi tineri incep sa realizeze ca nu exista un job ideal, asa cum nici companiile nu mai cred in candidatul ideal.
Iata care ar trebui sa fie pasii gasirii unui job potrivit pregatirii si aspiratiilor fiecaruia:

1. Trasarea unor linii generale dezirabile pentru cariera
2. Inventariera abilitatilor si punctelor esentiale ce necesita dezvoltare
3. Realizarea unui research asupra diferitelor industrii potentiale
4. Realizarea unui target list cu cel putin 10 companii interesante pentru fiecare
5. Abordarea acestor companii
6. Trimiterea curriculum-ului vitae catre agentiile de recrutare

In ceea ce priveste consilerea in cariera la nivel individual aceasta aduce foarte multe avantaje intrucat uneori tinerii absolventi nu sunt constienti de abilitatile si potentialul pe care-l detin, la inceput de drum.

Asadar recomand tinerilor absolventi sa apeleze la consilierii in cariera pentru a-si trasa impreuna cu acestia un plan si o strategie de dezvoltare a carierei.

Autor: Alexandra Gorea
Consultant HART Human Resource Consulting
Sursa: ejobs.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.