2 Mai 2007 de Vio in Yuppy
Sau ce face omul ca sa ia postul...
Odată cu timpurile moderne asistăm la un trend in materie de limbaj: noua dialectică. Cateva exemple concrete: interogatoriu nu se mai numește interogatoriu, ci interviu structurat care folosește metode coercitive; manipulare se transformă in persuasiune, iar exemplele pot continua.

Despre CV-uri și oamenii care le citesc.

Personal, am observat faptul că in cadrul departamentelor de Resurse Umane, timpul alocat studierii cu atenție a CV-urilor a crescut semnificativ. Motivul? Candidații pentru posturi foarte bune, ocolesc puțin adevărul obiectiv pentru a mai inflori puțin CV-ul personal. De obicei, pentru un ochi format, nu ia mult identificarea acelor lucruri care nu se potrivesc in tabloul general. Insă sunt și CV-uri gandite cu atenție pentru ca totul să se potrivească exact ca intr-un puzzle. Am aflat chiar de niște profesioniști care fac acest lucru pentru tine, contra cost. In aceste condiții sunt aplicații care scapă filtrului și candidații sunt chemați la interviu.

Interviul: Minciuni adevarateLista minciunilor la interviu.

Care sunt minciunile cele mai des folosite de către candidați? Am incercat să fac o listă.

Diplomele de studiu. Acestea sunt cel mai des utilizate in strategia de obținere a postului. Fie se inventează existența anumitor diplome, fie se supralicitează valoarea uneia. Sunt și cazurile in care candidatul afirmă că are o diplomă și se dovedește că de fapt el este in curs de obținere a ei. Faptul că ești anul II la Litere nu te face să fii licențiat in Filologie.

Manipularea datelor. Un exemplu concret: In anul 2005 s-a lucrat din 28 Ianuarie pana la 1 Martie la firma X. Apoi există o pauză pană in Septembrie 2006 cand se angajează la firma Y. Pentru a se masca această perioadă de "inactivitate", unii candidați spun in CV ca in anul 2005 au lucrat la firma X iar in 2006-prezent la firma Y. Mai grav este cand se inventează experiență, și de la firma la care suni pentru referințe ți se spune că nu au existat raporturi de muncă cu persoana menționată.

Salariul precedent. In orice interviu vine partea cu "Care este salariul pe care il dorești?". Candidatul poate uneori să spună că pe ultimul loc de muncă a caștigat suma X, știindu-se faptul că dacă mergi pe alt post nu mergi pe un salariu mai mic. Dacă se obține postul, in funcție de mărimea salariului vine reversul: așteptările sunt mai mari. Acest lucru poate să te ajute sau nu.

Poziția precedentă. Multe firme iși atrag candidații promițandu-le poziții de conducere, in general Director de Vanzări. Cunosc o firmă care are 14 astfel de directori, insă fiecare lucrează pe cont propriu. A ocupa o asemenea poziție presupune să coordonezi o echipă. Dacă un candidat va spune că a fost Director de Imagine, intrebarea normală care i se va pune: cați oameni a coordonat?

Abilitățile. In CV-uri toți au abilități excelente de vorbire, ințelegere și scriere intr-o limbă de circulație internațională. De asemenea, se stăpanește perfect calculatorul. Apoi la interviu... surpriză, intervievatorul vorbește in limba pe care candidatul spune că o stapănește sau il pune să lucreze la calculator. Candidatul are impresia in final că nu a avut parte de o evaluare corectă și că i-au fost impuse anumite standarde imposibil de atins.

Concluzii

Sfatul meu, in calitate de specialist in resurse umane: minciuna are picioare scurte. Atunci cand iți trec sute de CV-uri prin mană, recunoști ușor anumite modele. Orice organizație apreciază oameni integri, sinceri, veritabili. Poate că nu vei obține postul la care visezi, asta in condițiile in care nu ai experiența necesară. Insă, dacă vei fi recunoscut ca un om veritabil, plin de pasiune, este foarte posibil să ți se propună un alt post potrivit experienței și abilităților tale, sau să fii avut in vedere pe viitor.


Autor: Gabriel Moldovan - CEO RRVBIUM hr
Sursa: ejobs.ro


Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Interviul: Minciuni adevarate.

recunosc... (1 comentariu, 813 vizualizari)
personal am obtinut doua locuri de munca destul de ...importante, avand un cv mai putin real. asta nu inseamna ca incurajez genul asta de practici, dar unde e cazul si daca stii cum s-l faci, poti...

Ultima ora din Yuppy pe 9AM