Mi se pare interesant cand intalnesc un tanar care isi doreste sa plece in strainatate sa lucreze.

Ai putea spune ca intr-o tara care nu are nici o universitate in primele 500 de universitati din lume, dar care da toata echipa de matematica la olimpiade pentru universitatea Princeton, a doua cea mai faimoasa din lume, sunt indreptatiti cei care cred ca sansele sunt foarte mici. Pe multi i-am auzit folosind expresia "viza si valiza" atunci cand vorbesc despre viitorul lor. In cazul tinerilor nu sunt foarte ingrijorat pentru ca acestia nu-si cunosc inca locul, cariera dorita si multi dintre acestia se poate spune ca sunt inca naivi.

Ce mi se pare insa si mai interesant si ma ingrijoreaza sunt persoanele intre 28 si 38 de ani care au inceput deja fie o cariera de management, fie o afacere care sta pe picioarele proprii si care isi doresc sa plece in strainatate atat ca sa lucreze cat si ca sa-si traiasca viata de acum incolo in afara Romaniei.

Romania - o sansa reala pentru tinerii profesionistiSunt ingrijorat pentru ca acesti profesionisti ar trebui sa isi dea seama ca in strainatate nu sunt caini cu covrigi in coada. Vrem sa emigram pentru ca-i vedem pe vestici mai bine decat noi, ii vedem cum cheltuie sute de Euro in vacantele petrecute in Romania. Ce pierdem din vedere este ca ei muncesc cel putin 40 de ore pe saptamana, 48-50 de saptamani pe an ca sa-si permita aceasta vacanta. Majoritatea romanilor merita o soarta mai buna insa trebuie sa facem ceva pentru ea! Cu siguranta nu ne va pica din "cer"!

Multi dintre ei chiar spun ca sunt constienti de acest lucru, insa spun totodata ca vor sa traiasca decent si ca vor sa fie recompensati corect pentru munca depusa. Trag de aici concluzia ca problema este de fapt lipsa de apreciere a muncii depuse la locul de munca actual sau faptul ca afacerea proprie se loveste in prezent de diverse dificultati din cauza cadrului legislativ si a coruptiei.

Ma intreb atunci ce avem de facut daca ne regasim fie noi, fie prieteni de-ai nostri in acesta situatie. Sa dam dreptate celor care cred ca Romania nu este un loc in care merita sa-ti cladesti un viitor? Nu, nu vreau sa fac asta! Eu personal m-am intors in tara dupa ani buni de trait in Canada pentru ca am simtit ca aici sunt mai multe oportunitati. DA, m-ati auzit bine: in Romania sunt mai multe oportunitati decat in afara. Si lucrul acesta se intampla tocmai pentru ca la noi lucrurile sunt mai dezordonate, piata nu este inca cristalizata, specialistii de-abia se formeaza si daca esti constient de acest lucru, atunci tot ce lipseste este sa actionezi acolo unde exista oportunitati.

Daca problema este ca nu te simti apreciat la actualul loc de munca, asa cum poate nu te-ai simitit nici la cel din-naintea acestuia, poate este momentul sa ne alegem o alta firma in care sa lucram. Sa ne pregatim sa demonstram ca ne meritam locul intr-o firma in care rezultatele iti sunt recunoscute si in care munca iti este apreciata. Usor de zis, mult mai greu de facut, stiu. Pentru a lua o astfel de decizie ne trebuie curaj si multa multa perseverenta. Probabil ca la prima firma unde vom trimite CV-ul nici nu se vor uita la mine. Nici o problema, mai sunt inca 100! Stiti ca in medie atunci cand un roman cauta un loc de munca nou, trimite sub 50 de CV-uri, marea majoritate doar in jur de 20? Cati dintre noi suntem dispusi sa trimitem 100, 200 chiar 500 de CV-uri? Cati dintre noi suntem dispusi sa spunem NU, unei oferte de angajare daca simtim ca vom intra intr-un mediu care ne va face sa spunem intr-o buna zi "munca mea nu este apreciata"?

Daca avem o afacere, atunci nu trebuie decat sa ne schimbam modul in care privim mediul de afaceri actual din Romania. Imi pun intrebarea "De ce vin straini cu putine resurse si au succes in afaceri in Romania? Unii dintre ei au chiar succesul pe care nu si-l pot realiza in tara lor. De ce America era numita tara tuturor oportunitatilor in anii in care coruptia cunostea cotele cele mai ridicate din istoria tarii? Raspunsul este foarte simplu: pentru ca acesti oameni de afaceri inteleg ca orice problema, orice provocare este o OPORTUNITATE. Daca piedica respectiva ii va face pe multi sa se dea batuti, atunci cu atat mai mult cei care vor gasi o solutie si-si vor continua drumul, vor avea practic succesul garantat, pentru ca nu va mai fi aproape nimeni din acel moment sa le faca concurenta.

Nu-mi aduc aminte cine a spus ca "nu cred in natiuni, cred in indivizi", dar avea mare, mare dreptate. E usor sa spui ca sansele in Romania sunt mici si traiul dezolant dar poti alege sa faci ceva cu viata ta profesionala chiar si aici acasa. Nu se vor intampla miracole peste noapte, va fi nevoie de multa perseverenta, transpiratie si cateodata de idei originale. Dar se poate si multi chiar o demonstreaza. Altatura-te si tu lor. Succes!

Autor: Eduard Radu

Eduard Radu este initiatorul primului centru de servicii de consiliere in cariera. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes.

Sursa: ejobs.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.