Datorita competitivitatii pietei locurilor de munca, candidatii se pot considera norocosi sa participe la un interviu.

Datorita competitivitatii pietei locurilor de munca, candidatii se pot considera norocosi sa participe la un interviu, cu atat mai mult sa obtina un job. In momentul in care ai obtinut un job, te sfatuim sa negociezi cu angajatorul termenii ofertei de munca. Secretul negocierii consta in a sti cand sa te opresti.

Fa-ti temele

Negocierea este o arta - una care trebuie practicata.

Mai intai, fa o scurta evaluare a abilitatilor tale de negociere. Te simti confortabil sa negociezi cu un vanzator pretul masinii pe care vrei sa o cumperi? Cat succes aveai in obtinerea primelor sau maririlor de salariu, in cadrul locurilor de munca precedente? Daca ai avut succes in negocierile din trecut, este posibil sa mai ai inca aceste abilitati.

Apoi, consulta revistele de afaceri sau chiar biblioteca locala pentru a te documenta cu privire la tacticile si strategiile de negociere.

De asemenea, daca esti una din acele persoane care platesc intotdeauna pretul cerut, sau care nu a cerut niciodata o marire de salariu, poate ti-ar fi de ajutor sa exersezi, printr-un joc de roluri, impreuna cu un prieten, negocierea ofertei de munca.

Arta negocieriiSa stii cand sa te opresti

Negocierea nu inseamna neaparat sa castigi cu orice pret, ci sa ajungi la o intelegere asupra termenilor ofertei unui job, astfel incat sa fii multumit.

Pentru inceput, stabileste care ar fi salariul si beneficiile minime ce corespund necesitatilor tale. Oricare ar fi obiectivele tale - trei saptamani de concediu, in loc de doua, posibilitatea de a calatori sau cea de a avansa la anumite perioade de timp - ele sunt prioritare in cadrul negocierii ofertei tale de munca.

Daca iti concentrezi atentia asupra obiectivelor, si nu asupra castigurilor imediate, vei sti cand este momentul potrivit sa accepti termenii ofertei.

Fii creativ

Nu te gandi doar la salariu, in momentul in care negociezi oferta cu angajatorul, ci, atunci cand este posibil, negociaza si alte categorii de beneficii, ca de exemplu: posibilitatea de a urma niste cursuri de pregatire profesionala, un orar mai flexibil sau un program de munca mai scurt pe parcursul verii.

Trebuie sa iei in considerare toate optiunile, astfel ca la sfarsitul negocierii asupra ofertei sa simti ca decizia pe care ai luat-o este cea potrivita.

Nu te lacomi

Renunta cat esti in varf - daca vei continua negocierea doar de dragul de a te targui, desi ai obtinut o oferta excelenta, vei avea de pierdut.

Compania ar putea sa incheie pur si simplu negocierile si sa iti prezinte oferta finala fara nici o alta discutie, risti sa iti indepartezi viitorul sef, sau si mai rau sa fii refuzat de catre acesta si sa pierzi jobul respectiv.

Sursa: ejobs.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.