Toti (noi, soferii) am auzit vorbindu-se despre timp de reactie. Nu ne gandim constient la asta in timpul unei manevre bruste, fie ca mergem sportiv, fie ca trebuie sa evitam ceva. Dar acest timp de reactie poate face diferenta intre accident si aproape accident.

Marea majoritate dintre noi nu apreciem foarte bine distantele, cele din proximitatea masinii. Adica, masina merge mai repede decat constientizam noi si asta se vede atunci cand, dintr-un motiv sau altul, trebuie sa facem o manevra brusca, de evitare sau franare brutala.

Ce este timpul de reactie? Este perioada de timp din momentul cand observam obstacolul si pana facem manevra. In mod normal, pe sosea, asta se testeaza in mometul in care trebuie sa franam puternic. Din momentul in care observam ca este ceva in fata si pana in momentul in care apasam frana, trece o perioada de timp, perioada in care masina se deplaseaza. In mod normal, ca medie, timpul de reactie al unui sofer normal, este cam de 0,75 secunde. Trei sferturi de secunda care inseamna mai multi sau mai putin metri parcursi de masina, in functie de viteza.

In functie de experienta personala, acest timp de reactie poate fi mai mare sau mai mic. Inchipuiti-va cum reactioneaza un incepator cand e apare o problema. Numai pana intelege ce se intampla si ce trebuie sa faca pot trece chiar si cateva secunde…

Desigur, nu vorbim acum de piloti, oameni antrenati sa reactioneze rapid, in cazul carora timpii de reactie sunt mult mai mici.

Citeste tot articolul si vezi testul de viteza pe motorstory.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.