Tinand cont de tendinta actuala de crestere a numarului autovehiculelor personale, viitorul nu pare deloc promitator: aglomeratii, accidente, poluare. Cum sa le evitam pe toate?

Proiect P.U.M.A. Ceva complet diferit

Tinand cont de tendinta actuala de crestere a numarului autovehiculelor personale, viitorul nu pare deloc promitator: aglomeratii, accidente, poluare. Cum sa le evitam pe toate?

Segway a realizat un joint venture cu General Motors si acum ne prezinta proiectul P.U.M.A. (Personal Urban Mobility and Accessibility), ceva complet diferit, cu ajutorul caruia, poate, vom scapa de tot chinul actual, generat de masinile care parca vor cu tot dinadinsul sa ocupe pana si ultimul petec liber de pamant sau asfalt. Vehiculul creat de catre Segway are la baza mecanismul ingenios prezent in modelul i2, deja utilizat de catre americani in cele mai diverse domenii, de la mall-uri si pana la armata. Actualul P.U.M.A. pastreaza reteta de succes, insa cu unele modificari care sa faca din acest vehicul unul excelent pentru deplasari mai lungi, sa zicem, pentru mersul la birou, la cumparaturi sau la un spatiu verde. Ganditi-va la toata paleta larga de implicatii pe care le-ar avea o asemenea inventie.

Spuneam ceva de modificari. Ei bine, P.U.M.A. are doua locuri confortabile, un motor mai performant, un sistem de control de tip drive-by-wire si o autonomie imbunatatita. Vehiculul poate atinge o viteza maxima de 56 de km/h si are o autonomie de 40 de kilometri. Dupa ce bateria s-a descarcat, ea poate fi incarcata complet in aproximativ 8 ore. Fiecare masinuta Segway este echipata cu tehnologie WiFi, ea putand interactiona cu alte astfel de vehicule.

Controlul nu este mecanic, ci digital, unul chiar foarte precis. Pe mansa de directie poate fi montat un smartphone pe care vor fi afisati toti parametri P.U.M.A., precum viteza, nivelul bateriei, distanta parcursa sau conectivitatea cu alte masini. Probabil ati aflat ca pe perioada franarii, toata energia aceea kinetica poate fi utilizata pentru reincarcarea unor baterii. Exact asta face si produsul Segway, ajungand la acea valoare mai mult decat suficienta, de 40 de kilometri.

Toate cele mai sus mentionate se intampla fara zgomot, fara poluare, fara combustibili fosili, fara riscuri evidente de accidente rutiere. Lista poate continua cu multe alte exemple. Nu spunem acum ca P.U.M.A. este o inventie perfecta, insa ne da serios de gandit. Ca se poate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.