Este cunoscut si recunoscut faptul ca germanii de la Porche reusesc sa produca unele dintre cele mai bune masini sport din lume.

Este cunoscut si recunoscut faptul ca germanii de la Porche reusesc sa produca unele dintre cele mai bune masini sport din lume.

Poate nu sunt ele cele mai rapide, insa cu siguranta au un farmec aparte si se impun pe multe sosele ale lumii. Un Porsche reuseste intodeuna sa te atraga si sa te faca sa intorci capul, invadat de dorinta de a-l conduce pe al 'tau'. Macar pentru a a-ti face o parere despre cum este cu adevarat sentimentul pe care ti-l ofera o astfel de masina.

Istoria pe care o are in spate Porche este de asemenea un factor determinant si aduce un plus de valoare farmecului acestei masini. Imaginea Porche este cu siguranta dominata de modelul 911 si predecesorul acesteia, 356.

Primul model, prezentat in anul 1948, era dotat cu un motor de 1086 cc., o capacitate cilindrica care astazi ar starni rasul oricarui impatimit al vitezei. Productia de serie a automobilului incepe un an mai tarziu, in 1949 la Stuttgart, Germania, iar denumirea pe care o primeste modelul '356'. Acest lucru semnifica cel de-al 356-lea proiect care iesea din mainile designerilor pana in momentul incare masina sa fie considerata perfecta.

In data de 30 ianuarie 1951 Ferdinand Porche, initiatorul companieicare va fi urmat sa ii poarte numele, moare in urma unui infarct. Acesta nu apuca sa isi vada visul cu ochii, sa realizeze importanta a ceea ce reusise sa faca si standardele pe care le-a impus in lumea automobilistica postbelica.

In anul 1963, dupa obtinerea mai multor succese in cursele automobilistice, Porsche lanseaza modelul 911. Acest model va fi dotat cu un motor cu 6 cilindri “boxer”, amplasat in partea din spate a masinii. Initial numele pe care ar fi trebuit sa il poarte modeul era Porsche 901, dar grupul Peugeot inregistrase deja denumirea de “x0x” fiind protejat prin copyright. Pusi in fata faptului implinit, cei de la Porsche nu au avut de ales si au optat pentru denumirea 911.

Modelul 911 reuseste sa faca legenda, devenind cel mai cunoscut model al producatorului. In anii urmatori obtine rezultate foarte bune la toate evenimentele automobilistice la care participa, dar reuseste si sa intreaca asteptarile in vanzari.

Citeste si:
Cel mai frumos Porche: 918 Spyder concept
Cel mai frumos Porche: 918...

La multi ani de la aparitia primei variante, 911 ramane in productie si inca impartaseste in mare parte caracteristicile modelului original - un coupe pus in miscare de un motor in 6 cilindri amplasat in partea din spate. Si exteriorul pastreaza liniile de design originale.

O varianta alternativa mai ieftina a modelul 911 a fost pusa in vanzare, aceasta avand caracteristicile modelului 356, si a fost botezata '912' de cei de la Porsche.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare:

1. Colectia Adidas-Porsche
2. JD Power: cele mai fiabile marci
3. GT2, cel mai puternic Porsche 911


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.