Iubito, au micsorat masina! Si o iubim! Da, Toyota Aygo si ale sale clone "B-Zero" de la Citroen si Peugeot au devenit favoritele Top Gear pe parcursul anului trecut.

DIRECTIE ACTIVA. SISTEM DE FRANARE automata ghidata prin radar. Doua ore de rasfoit printr-un manual de instructiuni la fel de accesibil ca "Ulysse" al lui James Joyce, doar ca sa potrivesti ceasul.

Din ce in ce mai mult, soferul si masina devin entitati semi-detasate, separate de un perete de progrese ale tehnicii - si regrese ale practicii. A fost nevoie de Toyota Aygo pentru ca cele doua entitati sa inceapa sa se apropie din nou, sa ne aduca din nou la origini cu putine dintre greutatile pe care masinile mici si simple le pot aduce proprietarilor lor.

Aygo reduce totul fara rusine, cu o masa proprie sub cea a lui Lotus Elise si un pret sub clasa supermini. Este o capodopera a unui foarte inteligent ascuns control de buget, a compromisurilor facute fara ca aceia aflati in interiorul sau sa simta o pierdere.

De fapt, te face sa te intrebi de ce nu se construiesc mai multe masini in acest fel. Rezervorul este minuscul, pentru ca are un consum minuscul. Luneta foarte mare poate fi deschisa, scapand astfel de greutatea si complexitatea unui haion conventional.

Chiar si la varianta cu cinci usi, geamurile din spate se deschid in lateral, nu in jos, din nou pentru a tine greutatea sub control si a reduce costurile. Si, totusi, caroseria e galvanizata si EuroNCAP i-a acordat patru stele la testele de coliziune.

Nu gasesti nimic irosit nicaieri, dar asta e ceea ce face Aygo atat de distractiva de condus - e desteapta, vioaie, agila si conectata la soferul sau. Si mai sprintena in realitate decat sugereaza specificatiile tehnice ca ar trebui sa fie.

Per total, castigatoarea Premiilor Top Gear este anul acesta Toyota Aygo, alaturi de Bugatti Veyron (da, vedem ironia - una costa o sutime din pretul celeilalte), dar nu chiar in parteneriat cu Citroen C1 si Peugeot 107, masini care sunt identice, cu exceptia catorva mici detalii vizuale si a strategiei de marketing.

Toyota a facut munca de dezvoltare din spatele proiectului B-Zero, apoi a pregatit si acum conduce fabrica in care sunt produse aceste masini. De data aceasta, victoria morala ii revine cu siguranta.


Autor:
Peter Grunert
Aparut: Numarul 9 - Februarie 2006
Sursa: topgear.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.