Yuppy 30 Mai 2019 16:13 de Clara Vacaru
Institutul Clinic Fundeni vrea sa faca un pas inainte in diagnosticarea cancerului prin introducerea biopsiei lichide ca metoda de rutina, a declarat vineri prof. dr. Irinel Popescu, in cadrul celei de a V-a editii a Conferintei "Tratamente inovative in oncologie".

"Biopsia lichida determina nivelul de raspuns la un anumit tratament in ceea ce priveste diferite tipuri de cancer; in baza acestor informatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii pot sustine tratamente specifice, in special pe cele inovative. Baza personalizarii tratamentului incepe de la diagnosticul molecular, iar Institutul Clinic Fundeni intentioneaza sa introduca biopsia lichida ca metoda de rutina", a explicat prof. dr. Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, in deschiderea conferintei organizate la Centrul de Excelenta in Medicina Translationala, potrivit Agerpres.

Biopsia lichida presupune o analiza a tipului de tumora si a raspunsului acesteia la tratament, in urma recoltarii unei probe de sange de 10 ml.

Medicul a subliniat ca Institutul Clinic Fundeni a fost intotdeauna orientat spre cercetare, infiintand inca din anii 2003 - 2004 o banca de tumori care sta la baza activitatii de cercetare in domeniul oncologiei.

"Aceasta banca atrage costuri si, pentru a creste numarul de piese depozitate care sa ne permita o analiza informatica si accesul la marea literatura medicala din zilele noastre, este nevoie de o finantare suplimentara. In acest context, facem demersuri pentru a primi sustinere din partea Academiei Romane si, in masura in care este posibil, din partea Administratiei Prezidentiale. Pornind de la banca pe care o avem si de la metodologia de stocare a acestor tumori, care nu e simpla, vom putea avea acces la cercetarea oncologica de nivel inalt", a spus prof. dr. Irinel Popescu, citat intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Tratamentul revoluționar pentru cancer, în premieră la Spitalul...
Tratamentul revoluționar care...

In cadrul evenimentului au sustinut prezentari mai multi specialisti de la Institutul Clinic Fundeni:


  • conf. dr. Adina Croitoru, coordonatorul stiintific al conferintei, a vorbit despre tratamentul personalizat in colangiocarcinoame, una dintre tumorile cel mai dificil de tratat si despre experienta in gestionarea acestui tip de cancer;

  • prof. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, de la Institutul Oncologic "Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj-Napoca, a abordat subiectul evolutiei imunoterapiei in cancerul pulmonar,

  • conf. dr. Lucia Stanculeanu, din partea Institutului de oncologie "Al. Trestioreanu" Bucuresti, a vorbit despre optimizarea tratamentului in cancerul de san timpuriu Her 2+ si despre updatarea ghidurilor internationale.



Conferinta "Tratamente inovative in oncologie" se inscrie intre initiativele de promovare a cercetarii stiintifice in domeniul medical romanesc derulate de Centrul de Excelenta in Medicina Translationala din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.