Yuppy 26 Mai 2019 15:51 de Clara Vacaru
Mii de romani stau la cozi in strainatate pentru a vota, duminica, unii dintre ei temandu-se ca nu vor reusi sa faca acest lucru, astfel ca le cer rudelor din Romania sa voteze.

Europarlamentarul Siegfried Muresan afirma, intr-o postare pe Facebook, ca situatia in diaspora este mult mai grava decat la alegerile prezidentiale din 2014.

"Romanii sunt obligati sa stea la coada si umiliti in vazul intregii Europe de actualul guvern. Iesiti la vot! Iesiti in fiecare oras, in fiecare sat! Iesiti la vot in toate colturile Romaniei. Votul vostru conteaza!", arata el.

La randul sau, fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu sustine, tot pe Facebook, ca pana la 11, in diaspora deja votasera cu 50% mai multi romani decat au votat in total la alegerile din 2014.

"Votul din diaspora este insa din nou sabotat de actualul guvern", mai spune el.

De altfel, Voiculescu a postat si un videoclip in care se vede coada la care stau alegatorii de la Barking, Londra, insotit de comentariul "Bataie de joc".

Postarile sale au numeroase comentarii, inclusiv unele de la romani aflati in diferite tari europene care se plang ca stau la cozi pentru a vota.

"Paris Port d’Orleans, suntem de 2 ore si jumatate si inaintam foarte greu. Mai avem cel putin o ora de stat cu siguranta. A venit si Politia Nationala si erau foarte nedumeriti ce se intampla. Masinile opresc si ne intreaba ce cautam aici. Bataie de joc si lipsa de respect!", a scris o romanca, potrivit News.ro.

Intr-un alt comentariu se arata ca in Germania, la sectia Offenbach am Main, oamenii stau la o coada de cel putin un km, iar de 1 ora si jumatate nu se mai voteaza pentru ca s-au terminat buletinele de vot, scuza organizatorilor fiind ca nu s-au asteptat sa participe atata lume.

Tot pe Facebook, un reprezentant al Grupului civic Diaspora Pentru Romania, organizatorul Mitingului Diasporei din 10 august 2019, Tommy Tomescu, spune ca sunt foarte multi romani la cozi si ii indeamna pe cei din tara sa mearga la vot.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

"Suntem zeci de mii de romani la cozi in Londra, nu vor reusi sa voteze toti. Le cerem rudelor din Romania sa voteze pentru noi. Grupul civic Diaspora Pentru Romania, organizatorul Mitingului Diasporei din 10 august 2019", arata acesta.

In mediul online, oamenii spun ca sunt cozi la sectiile de vot din Milano, Zürich Wetzikon, Amsterdam. Romanii se plang ca sunt prea putine sectii sau stampile de vot, ceea ce face ca asteptarea sa fie lunga.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.