Yuppy 9 Aprilie 2019 15:26
Curtea Constitutionala a Romaniei a validat astazi constitutionalitatea initiativei Fara Penali in functii publice. Decizia CCR aduce initiativa cetateneasca semnata de peste un milion de romani mai aproape de Constitutie.

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, marti, ca initiativa legislativa cetateneasca de revizuire a Legii fundamentale, prin care se doreste ca persoanele condamnate definitiv sa nu mai ocupe functii publice, indeplineste prevederile constitutionale.

"Decizia de astazi a Curtii Constitutionala arata inca o data ca initiativa Fara Penali trebuie sa fie in Constitutie. Fara Penali este dorinta a un milion de romani care vor o Romanie indreptata spre dezvoltare, iar primul pas este ca in fruntea tarii sa nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de coruptie. Imi exprim increderea ca va fi votata si sprijinita de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetatenilor care au semnat initiativa", transmite presedintele USR Dan Barna, prin intermediul unui comunicat.

Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, initiativa va intra in circuitul parlamentar, cu dezbateri in comisii si vot in plenul Camerei Deputatilor si Senat, urmand ca apoi sa se organizeze un referendum decizional care trebuie sa aiba cvorum si vot majoritar.

Decizia creaza un precedent in Europa

"Decizia CCR este o confirmare a ceea ce stiam de la inceput si anume ca initiativa respecta toate reglementarile nationale si internationale legate de drepturile omului. Mai mult, aceasta decizie creaza un precedent in Europa. Este posibil ca astfel de legi sa apara si in alte tari din Europa, cum ar fi Italia, Bulgaria sau Ungaria", sustine presedintele grupului de initiativa, avocatul Mihai Badea.

Initiativa Fara Penali in functii publice a strans peste 1 milion de semnaturi, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnaturi, dintre care 830.000 valide de catre primarii.

Initiativa Fara Penali in functii publice propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, avand urmatorul continut: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Citeste si:
Marius Budăi: Aceste prevederi din PNRR sărăcesc nu doar actualii...
Marius Budăi: Aceste...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.