Yuppy 5 Aprilie 2019 16:29 de Clara Vacaru
Guvernul populist italian a restabilit in aceasta saptamana revenirea termenilor "tata" si "mama" in formulare oficiale ale cartilor de identitate, provocand reactii puternice in randul asociatiilor gay, informeaza AFP.

"Ne regasim putin bunul simt", a salutat aceasta decizie Matteo Salvini, viceprim-ministru si secretar federal al Ligii (formatiune politica de extrema dreapta), care a criticat in toate mitingurile sale electorale mentiunile "parinte 1" si "parinte 2" introduse in 2015 de guvernul de centru-stanga condus de fostul premier italian Matteo Renzi.

Semnat in ianuarie de Matteo Salvini, ministru de Interne, decretul a intrat in vigoare joi, dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.

Organismul care garanteaza protejarea datelor private si Asociatia primarilor italieni au dat, totusi, aviz negativ in ultimele luni pentru acest act normativ.

Asociatiile care militeaza pentru drepturile homosexualilor, dar si personalitati din Miscarea Cinci Stele (formatiune antisistem), aliatul guvernamental al lui Salvini, au denuntat la randul lor aceasta masura.

"Este un decret nedrept, care are ca singur obiectiv discriminarea copiilor deja recunoscuti de tribunale ca urmasi ai cuplurilor de lesbiene si de gay", a criticat Fabrizio Marrazzo, purtator de cuvant al Gay Center.

Mai multe asociatii si sindicatul CGIL au anuntat deja ca vor face recursuri la tribunalele administrative, iar reprezentantii Regiunii Piemont au propus ajutorarea familiilor vizate de noul decret.

Legea italiana nu permite explicit ca un copil sa aiba doi tati sau doua mame, dar, in cazuri individuale, mai multe cupluri au avut castig de cauza in instanta prin validarea in Italia a unei filiatii stabilite in strainatate sau prin adoptia de catre parintele non-biologic recunoscuta de o instanta in numele interesului copilului.

De acum inainte, acestor copii ar putea sa li se refuze eliberarea unei carti de identitate, in masura in care ambii parinti inscrisi pe certificatul de nastere trebuie sa semneze cererea de eliberare a documentului, insa doar unul singur are (conform legislatiei actuale) dreptul de a o face.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.