Un seism cu magnitudinea 4,8 s-a produs miercuri intr-o zona apropiata de Etna, vulcanul sicilian care a intrat in faza de eruptie luni, unde noul cutremur a facut 10 raniti si a provocat prabusirea si avarierea unor cladiri vechi, au anuntat reprezentantii autoritatilor italiene din domeniul Protectiei Civile, informeaza AFP.

Zece persoane au fost transportate cu ambulante catre spitalele din regiune, suferind rani usoare, in urma caderilor de tigle si prabusirii unor ziduri. O femeie in varsta a suferit fracturi multiple, a relatat agentia de presa AGI. Alte 18 persoane s-au deplasat prin mijloace proprii la spital in urma unor contuzii superficiale si unor atacuri de panica.

Potrivit unui comunicat emis de Institutul National de Geofizica si Vulcanologie (INGV), seismul de 4,8 s-a produs in noaptea de marti spre miercuri la ora locala 03:18 (02:18 GMT) la o adancime de 1,2 kilometri. Impactul seismul a fost resimtit in intreaga regiune.

Cutremurul s-a produs in partea sud-estica a vulcanului, la o distanta de cinci kilometri de mare, unde se afla mici comunitati agricole si viticole, scrie Agerpres.

Zeci de familii din randul localnicilor si-au petrecut noaptea pe strazi, ca masura de precautie

Sase localitati au suferit cele mai mari pagube materiale. Campanila bisericii Santa Maria Santissima del Carmelo, aflata in comuna Acireale, s-a prabusit. S-a prabusit si statuia Sfantului Emidio, venerat in acea zona, intrucat este considerat un protector impotriva cutremurelor de pamant.

Intr-o alta comuna, zidurile unei locuinte s-au prabusit.

Pompieri din intreaga regiune, dar si din Calabria invecinata, s-au grabit miercuri la primele ore ale diminetii spre comunele siciliene afectate de seism.

Un tronson din autostrada construita de-a lungul tarmului a fost inchis miercuri pentru verificari in urma detectarii unor fisuri in carosabil, insa aeroportul international din Catania, capitala provinciei, aflata la sud de vulcan, a ramas operational miercuri.

Acesta a fost cel mai important eveniment seismic inregistrat dupa ce vulcanul Etna a reintrat in faza de eruptie pe 24 decembrie.

Eruptia de luni a avut loc pe un versant al vulcanului Etna, o premiera in ultimii doi ani. Din cauza lipsei de vizibilitate, o parte importanta a spatiului aerian din jurul vulcanului a fost inchisa luni, inainte de a fi redeschisa in ziua urmatoare.

Citeste si:
VIDEO Un oraș din Filipine, acoperit de cenușă în urma erupției...
VIDEO Un oraș din Filipine a...

De atunci, INGV a recenzat 60 de replici cu magnitudini de peste 2,5 (din care patru au avut loc miercuri dimineata). Pe 24 decembrie, mai multe replici au avut magnitudini cuprinse intre 4 si 4,3, fara sa provoace insa pagube materiale.

INGV estimeaza ca un cutremur cu magnitudinea de 6,3, care a avut aproximativ acelasi epicentru, s-a produs pe 20 februarie 1818.

Etna, care are o altitudine de 3.350 de metri, este cel mai important vulcan activ din Europa, cu eruptii frecvente, cunoscute de cel putin 2.700 de ani.

Cea mai recenta faza eruptiva a sa dateaza din primavara anului 2017

La sfarsitul lunii martie, un studiu publicat in revista Bulletin of Vulcanology a dezvaluit ca Etna aluneca foarte incet spre Marea Mediterana, cu un ritm constant de 14 milimetri pe an.

Protectia Civila si-a sporit marti operatiunile de monitorizare a vulcanului Stromboli, care a redevenit activ la randului lui marti, ejectand jeturi de lava. Activitatea vulcanului Stromboli pare sa fie legata de cea a vulcanului Etna, potrivit expertilor.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Stromboli este o insula vulcanica ce apartine Italiei si face parte din Insulele Eoliene, aflate la nord-est in raport cu Sicilia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.