Fostul prim-ministru Dacian Ciolos a anuntat marti ca Partidul Libertatii, Unitatii si Solidaritatii (PLUS) va depune la Curtea de Apel o cerere de suspendare a oricarui act administrativ care ar putea fi elaborat la nivelul Guvernului in vederea modificarii Codului penal si a Codului de procedura penala si a adoptarii unor reglementari referitoare la amnistie si gratiere.

"PLUS depune azi, la Curtea de Apel, o cerere de suspendare a actelor administrative care pot sa duca la modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, pentru a introduce ideea de amnistie si gratiere. Consideram ca o ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere poate sa fie foarte nociva statului de drept din Romania, risca sa afecteze niste valori de etica si de morala in Romania, pentru ca o astfel de ordonanta de amnistie si gratiere ar insemna sa ierti oameni care au gresit si care trebuie sa isi ispaseasca o pedeapsa, dar mai ales o astfel de ordonanta de amnistie si gratiere risca sa scape de justitie oameni, inclusiv din mediul politic, oameni cu responsabilitati la varf in stat si oameni care au capatat puterea si pe care o folosesc pentru a scapa de justitie, in loc sa o foloseasca pentru binele cetatenilor. Deci, pentru a evita o astfel de ordonanta de amnistie si gratiere, consideram ca, dincolo de ceea ce poate sa faca Parlamentul si presedintele, exista si aceasta posibilitate, si anume Curtea de Apel sa suspende orice act administrativ care ar putea sa fie intocmit in interiorul Guvernului, in Ministerul Justitiei si in alte ministere, acte administrative pregatitoare unei ordonante de urgenta si, odata suspendate astfel de acte administrative, ordonanta de urgenta, in mod normal, nu ar mai putea fi adoptata", a precizat Ciolos, intr-o conferinta de presa.

El a explicat de ce PLUS recurge la Curtea de Apel, mentionand ca, atata vreme cat in Parlament exista proiecte de legi de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala, Guvernul nu ar mai trebui sa aiba dreptul sa emita o ordonanta de urgenta pentru modificarea legilor care se afla deja in proces de modificare la nivelul Legislativului.

"De ce Curtea de Apel? Consideram ca are baza legala sa faca acest lucru, sa ia aceasta decizie, pentru ca legea prevede ca atata vreme cat in Parlament exista deja proiecte de legi de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala, Guvernul nu ar mai trebui sa aiba dreptul sa emita o ordonanta de urgenta pentru modificarea acelor legi care deja sunt in proces de modificare in Parlament. Si atunci consideram ca, daca Curtea de Apel Bucuresti ajunge la aceasta concluzie pe baza argumentelor pe care le-am prezentat, ar putea sa ia aceasta decizie - cu cat mai repede, cu atat mai bine - sa suspende aceste acte administrative din Guvern si sa impiedicam in felul acesta o OUG pe amnistie si gratiere care sa treaca dincolo de ceea ce Parlamentul ar trebui sa decida in acest caz", a aratat el, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Rusia ar putea fi suspendată astăzi din Consiliul pentru Drepturile...
Rusia ar putea fi suspendată...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.