Mai mult de jumatate dintre romani (60%) declara ca au credite, in timp ce peste o treime (37%) sustine ca are cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul incasat, reiese dintr-un studiu sociologic referitor la obiceiurile financiare ale romanilor, dat publicitatii joi.

Rezultatele cercetarii iSense Solutions, comandata de Kruk Romania, releva faptul ca 30% dintre cei care au deja credite ar dori sa acceseze un nou imprumut in anul urmator, dar accesarea unui nou imprumut vizeaza stingerea unuia anterior, ceea ce poate conduce la „spirala datoriilor”, scrie Agerpres.

In ceea ce priveste accesarea unui imprumut, romanii au cea mai mare incredere in banci, 83% dintre acestia spunand ca ar apela la astfel de institutii in cazul in care ar avea nevoie de bani.

Pe de alta parte, 14% dintre cei chestionati au mentionat ca ar lua un imprumut de la o institutie financiara non-bancara, daca o institutie bancara ar refuza sa le acorde imprumutul. De asemenea, 70% dintre romanii care au accesat un nou imprumut pentru a acoperi o datorie anterioara cred ca situatia lor se va imbunatati in viitor.

In plus, 45% dintre romani nu au economii in familie, iar motivul pentru care romanii fac totusi economii sunt mai ales situatiile neprevazute carora trebuie sa le faca fata.

Potrivit sursei citate, peste jumatate (58%) dintre persoanele intervievate sunt dispuse sa participe la sesiuni de pregatire online gratuite pentru a invata cum sa-si administreze bugetul lunar.

Metodologia de cercetare implementata de iSense Solutions a fost sondaj online, pe un panel reprezentativ la nivel national de aproximativ 900 persoane, din mediul urban si rural, cu o distributie de 600 de respondenti, persoane fara datorii si aproximativ 300 de respondenti, persoane cu datorii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.