Cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter, care a avut loc duminica dimineata in zona seismica Vrancea, a durat circa 20 de secunde, nu a avut replica si s-a resimtit mai intens in zonele indepartate de epicentru, potrivit inginerului Ioan Verdes de la Observatorul Seismologic de la Vrincioaia. 

"Cutremurul a avut o rezonanta in diverse directii mai puternica decat in zona noastra. La noi (Vrincioaia - n.r.) nu s-a resimtit foarte mult, in zona nu a fost nicio agitatie. Cutremurul a durat circa 20 de secunde si nu a avut replica. A fost un cutremur prea mic ca sa aiba replica. Cel care a fost la circa 38 de minute dupa a fost un alt cutremur, nesemnificativ. Daca este o replica, aceasta apare in primele 5-10 minute, nu asteptam replici dupa o ora sau a doua zi", a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Ioan Verdes.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea, nu au fost inregistrate niciun fel de probleme si nu au existat apeluri la dispecerat pentru eventuale intreruperi de gaz sau de energie electrica ori probleme in ceea ce priveste transportul feroviar. Nici la Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Vrancea nu au fost inregistrate apeluri in urma cutremurului.

La Focsani, unele persoane au iesit in fata blocurilor mai inalte si chiar au ramas mai mult timp afara, in asteptarea unei eventuale replici, dupa care s-au retras in locuinte.

Seismul de duminica dimineata a fost cel mai puternic inregistrat in acest an si singurul care a depasit intensitatea de 5 grade pe scara Richter.

Cutremurul a avut loc in judetul Buzau, la circa 150 de kilometri adancime, in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Intorsura Buzaului (37 km), Targu Secuiesc (48 km) si Valenii de Munte (53 km).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.