Yuppy 22 Aprilie 2016 16:32
Aceste cercuri misterioase au dat batai de cap oamenilor de stiinta ani la randul. Acum, acestia cred ca au un raspuns.

Unul dintre cele mai misterioase fenomene ale naturii se afla in desertul din Namibia, din sudul continentului Africa. Cunoscute sunt numele de „cercurile zanelor”, aceste formatiuni sunt niste cercuri imense formate parca de picaturi de ploaie uriase cazute pe solul incins.

Dimensiunile acestor inele varieaza intre 6 si 30 de metri, sunt goale in interior, si se regasesc pe o suprafata de 1500 km patrati. Mai mult, astfel de cercuri au fost observat si in Australia.

Fenomenul a fost intens cercetat si dezbatut de comunitatea stiintifica. Potrivit unor savanti, inelele ar fi create de termite, alti cred ca de vina este monixidul de carbon din interiorul pamantului, in timp ce ghizii spun turistilor ca aceste cercuri au fost create de rasuflarea de foc a dragonilor.

Dar, doctorul Stephan Getzin de la Centrul Hemoholtz pentru Cercetarea Mediului Inconjurator din Germania, crede ca inelele din Australia sunt create de apa – sau, mai degraba, de lipsa ei. Atunci cand o bucata de pamant nefertila se usuca, soarele o incalzeste, formand o crusta dura si greu de penetrat. Odata ce crusta este formata, ploaia fie se evapora rapid, fie curge spre marginile inelului. Plantele aflate pe marginea cercurilor permit apei sa se scurga in pamant.

Potrivit lui Getzin, procesul ar putea fi diferit in Namibia deoarece conditiile de acolo sunt diferite, iar fenomenul are, fara doar si poate, legatura cu lipsa apei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.