E un exercitiu interesant sa stai de vorba cu oamenii de calitate din fiecare loc. Descoperi lucruri fascinante pe care, chiar daca probabil le stiai dinainte, le privesti acum dintr-un alt unghi.

Moeciu (de Jos si de Sus) constituie destinatia multor turisti, prin prisma unor avantaje clare: peisaj frumos, liniste, preturi atractive, proximitate fata de cateva obiective importante precum Bran, Rasnov, Cheile Dambovitei cu pestera Dambovicioara, culoarul Rucar - Bran. Venind dinspre Rasnov, drumul trece pe langa castelul in care timp de patru saptamani a locuit nepotul lui Mircea cel Batran si varul si Stefan cel Mare, pe care il stim drep Vlad Tepes. Soseaua ajunge la Moeciu de Jos, localitate care ofera cazare in mai toate vilele. Pana la satul Moeciu de Sus se afla Cheile Gradistei, care incep cu un complex turistic superb in care parca nu lipseste absolut nimic: terenuri de tenis si fotbal, un lac aprovizionat dintr-un parau, pe care troneaza doua lebede, una alba si una neagra, un foisor voluminos, piscina acoperita, zona de luat masa, o partie si numeroase vile pentru toate gusturile si toate buzunarele. Desigur, exista si alte pensiuni si vile cochete, iar unii locuitori ai zonei isi plimba mandri oaspetii cu ale lor carute. La Cheile Gradistei poti sta linistit cateva zile, deconectandu-ne de la orice gand mai putin pozitiv. Inaintand, vezi cum se scurg unele parauri direct pe rocile acoperite cu muschi, formand mici cascade. Ai raul in dreapta iar el te va acompania pana la Fundata...

La Moeciu de Sus, dealurile gazduiesc vile noi si prea putine din cele vechi. Aici si-au facut pensiuni oamenii instariti, printre care si edilul orasului de la Marea Neagra, Constanta. Pe dealurile verzi stau capite, garduri, fanete, toate aranjate perfect. Ramai minunat de frumusetea locului, dar si de calitatea oamenilor vechi, care au indraznit sa ramana aici. L-am intalnit pe un om de-al locului, caruia timpul i-a aruncat mai greu riduri, i-a smuls mai putini dinti si mai putine fire de par. Asa stiu unii sa traiasca. Lui nea P i-am dat initial in jur de 55 de ani, dar am aflat ca are 73. Era mandru de cele doua fete care au facut scoala la Brasov si plangea ca cea mica s-a mutat la Moeciu de Jos si vine numai o data pe saptamana sa-l vada. Nea P ne-a povestit ca scoala e importanta, pentru ca pe dumnealui l-a intrebat colo jos, la 6 martie (o fabrica) cate clase are si, cand a raspuns ca exact cate clase are si trenul, cel de la fabrica i-a spus "ce naiba bai, nici macar 6 - 7 clase acolo?". Atunci, nea P a trebuit sa mai dea cate o lada de bere, ca sa mai faca un an la seral. E importanta scoala, chiar daca pentru a numara banii nu ai nevoie de ea.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

E un exercitiu interesant sa stai de vorba cu oamenii de calitate din fiecare loc. Descoperi lucruri fascinante pe care, chiar daca probabil le stiai dinainte, le privesti acum dintr-un alt unghi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.