In general, peisajul Terrei este cat se poate de previzibil: muntii arata ca munti, raurile ca rauri, iar oceanele sunt inca vaste si neexplorate. Dar, din cand in cand, dam peste forme de relief si peisaje atat de frumoase incat par desprinse din filme. Iata cateva dintre ele:

5. Ochiul Saharei

Foto: wikipedia.org

Potrivit principiului Gaia, organismele interactioneaza cu imprejurimile lor anorganice de pe Pamant pentru a da o forma de auto-reglare, un sistem complex care contribuie la mentinerea conditiilor de viata pe planeta (Wikipedia.rog). Cu alte cuvinte, Pamantul este de fapt o entitate vie care conecteaza toate entitatile care locuiesc pe planeta. Chiar daca nu exista nicio teorie stiintifica care sa sustina teoria conform careia Pamantul este o piatra vie uriasa, planeta are, ce-i drept, un ochi urias care priveste in spatiu – ochiul Saharei.

Cunoscut oficial sub denumirea de Structura Richat, ochiul Saharei se afla in Mauritania si este o formatiune circulara uriasa care semana cu un ochi.

Oamenilor de stiinta nu le este inca clar cum s-a format structura Richat. Teoria initiala sustine ca formatiunea este un rezultat al impactului cu un meteorit urias, insa geologii moderni sunt de parere ca este mai degraba vorba despre o eroziune.


4. Valurile de gheata din Antarctica

Nu te lasa pacalit de denumire. Aceste “valuri” uriase inghetate nu sunt nici pe departe valuri, ci ghetari rasturnati.

Potrivit lomului de stiinta Tony Travouillon, persoana care a fotografiat acesti ghetari, in timpul lunilor mai calde din Antarctica, anumite zone inghetate incep sa se topeasca. Dezghetul este, aparent, suficient pentru a face ca anumiti ghetari sa se desprinda de calota arctica. Topiti si reinghetati inainte sa apuce sa se desprinda complet, ghetarii capata forma unor valuri uriase.

3. Pesterile de marmura din Chile

Foto: pesteri marmura sursa Shutterstuck.com

Pesterile de marmura din Chile sunt dovada cea mai buna ca Mama Natura este capabila de cele mai impresionante opere de arta.

Pesterile din Chico Chile sunt in totalitate din marmura si au fost sculptate natural de-a lungul a milioane de ani.

Citeste si:
VIDEO Cel mai uscat loc din lume, acoperit de zăpadă. Localnicii au...
VIDEO Cel mai uscat loc din...

Lacul a fost decoperit in anul 1880 de geograful argentinian Carlos Moyano. Peisajul este unul neobisnuit in comparatie cu cel specific zonei nordice.

2. Cascada care plange din Romania

Foto: cascada Bigar sursa Shutterstock.com

Cascada Bigar se afla in judetul Caras-Severin, pe Valea Minisului, din Muntii Aninei. Desi nu impresioneaza prin dimensiuni, aproape toti cei care au vazut-o au cazut de acord asupra faptului ca este unua din cele mai frumoase cascade din lume. Mai mult, siteul The World Geography a introdus-o anul trecut topul cascadelor unice in lume.

Ceea ce face ca aceasta cascada sa fie atat de speciala este modul in care curge apa. Spre deosebire de majoritatea cascadelor, al caror izvor ia forma unui rau sau a unui lac, cascada Bigar izvoreste din subteran peste o stanca acoperita de muschi.

Izvorul subteran, care are o activitate intermitenta, functioneaza pe principiul sifonului: cand apa adunata intr-un gol carstic atinge nivelul cotului sifonic, iese brusc la suprafata.

Citeste si:
Gina Pistol, vizibil afectată de moartea lui Nosfe: „Am apreciat la...
Gina Pistol, vizibil afectată...

1. Piatra marului despicat din Noua Zeelanda

Foto: einalem via Flickr

In Parcul National Abel Tasman se afla o multime de roci cu forme care mai de care mai interesante, insa niciuna nu este la fel de bizara precum Piatra marului despicat, care iese din apa Golfului Tasman.

Potrivit unei legende locale, doi zei Maori se luptau, la un moment dat, pentru un bolovan urias. Cand si-au dat seama ca niciunl din ei nu va reusi sa puna mana pe piatra, s-au decis sa o despice in doua si sa o imparta.

Desi oamenii de stiinta nu au cazut inca de acord asupra unei explicatii, se crede ca de vina ar fi infiltrarea apei prin crapaturile pietrei in mod constant si pe parcursul a cateva mii de ani.

Foto main: cascada Bigar sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.