Turnul Eifel, Stonehenge, piramidele. Sunt doar cateva din obiectivele trecute pe lista locurile de vazut intr-o viata. Insa, de cele mai multe ori, aceste destinatii sunt supraevaluate si ajung sa ii dezamageasca pe cei care au ajuns sa le vada. Smarter Travel, cunoscuta revista publicatie online de turism, a realizat un top al celor mai celor mai cunoscute obiective turistice care isi dezamagesc vizitatorii. Iata care sunt:

Stonehenge, Anglia

La 13 kilometri nord de Salisbury se afla una din cele mai fascinante si cunoscute enigme ale omenirii: Stonehenge. Ceea ce nu se vede insa in cartile postale cu celebrul complex megalitic este ca se afla intre doua sosele aglomerate si ca nici macar nu iti este permis sa te apropii de el. Trebuie sa platesti o taxa, bineinteles, insa, in schimbul sumei platite poti doar sa admiri misteriosul monument de la o distanta apreciabila. Se pare ca exista un motiv intemeiat pentru toate aceste restrictii. Turistii obisnuiau sa fure bucati din anticele pietre si sa le pastreze ca suvenir.

Alternativa: La 40 de kilometri de Stonehenge, se afla Avebury, un grup de monumente neolitice ce inconjoara orasul.

Sursa foto: Wikipedia.org

Piatra Blarney, Irlanda

Legenda spune ca cei care saruta Piatra Blarney vor primi darul vorbirii elocvente. Pana a ajunge sa sarutati piatra si sa testati pe piele voastra daca legenda este adevarata sau nu, trebuie sa treceti peste o coada interminabila. Ah, si se mai zvoneste ca localnicii folosesc Piatra Blarney pe post de toaleta atunci cand nu este nimeni in preajma, dar daca puteti trece peste zecile de mii de buze care o ating an de an, probabil puteti trece si peste acest amanunt.

Alternativa: Renuntati la cozile lungi si fugiti mai bine sa explorati Castelul Blarney. Privelistea merita si nici nu exista riscul sa va molipsiti cu cine stie ce infectie.

Sursa foto: Wikipedia.org

Piramidele de la Giza, Egipt

Daca va asteptati la o calatorie in linistea desertului pentru a vedea una din cele mai faimoase minuni ale lumii, veti fi dezamagiti. Ceea ce nu se vede in fotografiile turistilor este ca, aflate intr-o suburbie a orasului Cairo, cele trei piramide au in fundal un restaurant Pizza Hut, un KFC si un morman de gunoi. Cat despre liniste nici nu poate fi vorba, ci ar fi bine sa fiti pregatiti sa va confruntati cu cei mai agresivi agenti, gata sa sara intr-un taxi in miscare pentru a va vinde o calatorie pe camila. De asemenea, nu ai voie sa atingi Sphinx-ul sau sa te cateri pe piramide.

Alternativa: Ati putea vizita, in schimb, piramidele mai putin cunoscute de la Dahshur.

Citeste si:
Cele mai bune destinații pentru luna de miere în 2023
Cele mai bune destinații...

Sursa foto: Wikipedia.org

Turnul din Pisa, Italia

Dupa ce ati facut pozele obligatorii in care pare sa sustineti turnul cu mainile sau umerii, nu prea va mai ramane altceva de facut decat sa incercati sa scapati de numerosii vanzatori ambulanti care impanzesc piata.

Alternativa: Ati putea vizita Domul din Pisa, o capodopera a artei romanice.

Sursa foto: Wikipedia.org

Cesul astronomic din Praga

Intr-adevar, este cel mai vechi ceas astronomic inca functional din lume, dar, daca preferati sa va petreceti timpul altfel decat sa fiti impinsi de alte cateva sute de turisti care se imbulzesc sa priveasca un ceas facand ceea ce orice alt ceas de pe planeta face, atunci este o destinatie pe care nu o recomandam. Daca vreti cu adevarat sa il vedeti, asigurat-va ca ajungeti cu putin inainte de inceperea „spectacolului”, adica inainte ca ceasul sa anunte ora fixa, pentru a nu fi nevoiti sa pierdeti 50 de minute asteptandu-i reprezentatia.

Citeste si:
Premieră în turismul românesc: Primul județ cu tourist-pass. Cât...
Premieră în turismul...

Alternativa: Vizitati, in schimb, Muzeul Orsay, o fosta gara transformata intr-un muzeu.

Sursa foto: Wikipedia.org

Times Square, New York, SUA

Panouri publicitare luminoase, negustori ambulanti care vand DVD-uri rasuflate, lanturi de restaurante si o hoarda de turisti care se calca in picioare pentru a fotografia un colt din faimoasa piata – asta veti gasi daca va aventurati in Times Square. Newyorkezi fac tot posibilul sa evite acest loc in care spatiul personal moare si nici nu inteleg de ce atatia oamenii calatoresc pana in New York doar pentru a cumpara bomboane de la magazinul global M&M’s si pentru a cina la Olive Garden.

Alternativa: Pe Fifth Avenue, se afla Muzeul Mile, ce ofera o priveliste unica si cu mult mai putin aglomerata.

Sursa foto: Wikipedia.org

Aleea Celebritatilor, Hollywood, SUA

Nu ar fi mai simplu sa cauti pe Google o lista cu numele celebritatilor in loc sa te plimbi pe o strada cititind etichetele din trotuar?

Citeste si:
10 obiective turistice mai puțin cunoscute pe care merită să le...
10 obiective turistice mai...

Alternativa: Muzeul de Ceara Madame Tussaud este o alternativa cu mult mai placuta de a pierde timpul decat Aleea Celebritatilor. Cel putin acolo te poti fotografia cu diferite vede sau, ma rog, cu statuiile lor.

Sursa foto: Wikipedia.org

Manneken Pis, Bruxel, Belgia

Una din cele mai cunoscute statui din lume este Manneken Pis din Bruxelles. O stiti cu toti. E vorba de "baietelul pisolcos", in traducere libera. De ce insista turistii sa vada aceasta statuie este o enigma. Dar, daca totusi doriti sa o vedeti, cel mai bine ar fi sa va duceti intr-o zi cand este imbracata festiv, pentru a nu va simti ca un idiot care se uita la un copil gol care isi face nevoile.

Alternativa: Vizitatia Zinneke Pis, o sculptura mai putin cunoscuta a unui caine care face acelasi lucru ca si Manneken Pis. Cel putin, aceasta este mai draguta.

Sursa foto: Wikipedia.org

Citeste si:
Vulcanul Sangay a expulzat o coloană de cenușă până la 8.500 de metri
Ecuador: Vulcanul Sangay a...

Ecuador, Ecuador

In Ciudad Mitad del Mundo (Orasul de la mijlocul Pamantului), din Ecuador, veti gasi o linie punctata care ar imparti Planeta in doua jumatati egale. In realitatea, insa, adevaratul Ecuador se afla la cateva sute de metri distanta, intr-un loc inaccesibil.

Alternativa: Ati putea vizita, in schimb, Meridianul de la Greenwich care, cel putin, este in locul in care trebuie.

Sursa foto: Wikipedia.org

10. Mica Sirena, Danemarca

Celebra sculptura inspirata din basmul cu acelasi nume al lui Hans Christian Anderson, este, in realitate, o copie. Statuia originala se afla intr-o locatie necunoscuta, ceea ce probabil este un lucru bun, tinand cont de faptul ca replica a fost, de-a lungul vremii, desfigurata, vandalizata, decapitata sau aruncata in aer.

Alternativa: Ati putea plati un tribut autorului vizitand statuia acestuia din New York

Sursa foto: Wikipedia.org


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.