Lumea a evoluat de-a lungul timpului, stiinta de asemenea. Cu toate acestea, oamenii inca nu pot controla fiecare aspect al vietii.

Lumea a evoluat de-a lungul timpului, stiinta de asemnea. Cu toate acestea, oamenii inca nu pot controla fiecare aspect al vietii. Dezastrele naturale reprezinte fenomene climatice sau meteorologice in fata carora civilizatia sta ca un spectator neputincios. Iata 10 dintre cele mai puternice dezastre survenite vreodata.

10. Taifun

Cel mai distructiv taifun a fost inregistrat la inceputul secolul al XX-lea. Dezastrul a lovit Hong Kong-ul in anul 1906. Rafalele de vant au avut viteze de pana la 200 de km/ora si nu mai putin de 10.000 de oameni au murit in timpul furtunilor. Un alt taifun foarte puternic a lovit Philippine in anul 1984, insa numarul victimelor a fost incontestabil mai mic: doar 1.363 de persoane ucise si mai mult de 1 milion de oameni lasati fara case in urma furtunii.

9. Alunecari de teren

Alunecarile de teren reprezinta un fenomen natural destul de des intalnit, care apare in urma despaduririlor excesive sau din cauza terenului instabil. Si acest fenomen poate lua proporti catastrofale. Un exemplu este dezastrul care s-a produs in anul 1970 in Peru. Nu mai putin de 18.000 de oameni si-au pierdut viata.

8. Tsunami

Reprezinta un val oceanic urias, care se formeaza in urma unui cutremur. Cel mai distructiv Tsunami din istorie a lovit coasta vestica a Japoniei si a produs nu mai putin de 27.000 de victime. Valul ucigas a facut ravagii in anul 1896.

7. Eruptii vulcanice

Cea mai devastatoare eruptie vulcanica a pus in pericol Indonezia in anul 1815. Numarul vicimelor umane a depasit 100.000.

6. Cutremure

Multi dintre noi stim ce este si cum se manifesta un cutremur, iar cei care l-au simtit pe cel din 1977 in Romania, sunt probabil terifiati chiar si de termenul in sine. Cel mai mare cutremur inregistrat in istorie a avut loc in China in anul 1556. Numarul victimelor s-a ridicat la aproximativ 800.000.

5. Cicloni

Un ciclon devastator a lovit Bangladesh-ul in anul 1970. Au fost ucisi atunci 400.000 de oameni. In afara dezastrului produs de valuri si vantul puternic, un factor de calamitate a fost nivelul crescut al raurilor din zona, care au inundat multe spatii locuibile.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

4. Secete

Cea mai puternica seceta din istoria a afectat zona Sahl din Africa, in anii '80. Numarul victimelor este estimat la jumatate de milion.

3. Inundatii

Cunoscut sub numele de “Raul Galben”, Huang He este apa care a provocat cel mai mare numar de morti la revarsare. In urma inundatiilor din anul 1887, au existat aproimativ 900.000 de victime.

2. Uragane

Din nefericire pentru Bangladesh, aceasta tara s-a confruntat si cu cel mai distructiv uragan. In urma sa au ramas aproximativ 1 milion de victime.

1. Foamete

Desi nu poate fi considerat in totalitate un fenomen natural, este dezastrul care a facut cele mai multe victime. Timp de 2 ani a fost foamete la inceputul anilor '60. Aproximativ 40 de milioane de chinezi au murit atunci in partea de Nord a Chinei.

Autor: Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.