In timp, anumite trupe sau cantareti au reusit sa se impuna ca lideri incontestabili, desi concurenta in domeniu este extrem de acerba.

Muzica este o industrie din care se pot castiga foarte multi bani si care te transforma in ceea ce majoritatea oamenilor numesc 'vedeta'. In timp, anumite trupe sau cantareti au reusit sa se impuna ca lideri incontestabili, desi concurenta in domeniu este extrem de acerba. Una din metodele prin care se pot evalua performantele unui artist, o reprezinta numarul de albume vandute. Se pare ca din multe puncte de vedere, clasicii au reusit sa ramana in atentia publicului si astazi.

Locul 7: “The White Album” - The Beatles

Desi numele oficial al albumului este “The Beatles”, acesta este cunoscut la nivel international drept “The White Album”, pentru ca nu avea nimic imprimat pe carcasa. Acesta era livrat “in alb”. Dupa 3 ani de lucru in studio, in anul 1968 produsul a fost lansat pe piata si a reusit sa duca muzica rock'n'roll la un alt nivel, fiind inregistrate vanzari de peste 19 milioane de exemplare. Stilul impus de “The Beatles” a reusit sa atraga un numar impresionant de fani, sa creeze noi curente muzicale, reprezentand trupa de inspiratie a multora din artistii noi.

Cele mai apreciate melodii pe de album au fost “Helter Skelter”, “Back In The U.S.S.R.” si “Revolution 1”.

Locul 6: “Back In Black” - AC/DC

Fanii AC/DC au primit cu greu vestea mortii regretabile a vocalului Bon Scott. Toata lumea a crezut ca aici se incheie si istoria trupei, insa Brian Johnson, noul vocal al trupei a ajutat formatia sa se relanseze si sa urce din nou in topuri. Albumul “Back in Black” a reprezentat reintoarcerea trupei, cu un produs care aducea un sound nou, imbunatatit. Dupa lansare albumul s-a vandut in peste 19 milioane de exemplare.

Cele mai bune melodii ale albumului sunt: “You Shook Me All Night Long”, “Hells Bells” si “Back in Black”.

Locul 5: “Greatest Hits” Vol. I & II - Billy Joel

Poate ca Billy Joel este considerat un artist invechit, insa a reusit sa ofere mai multe evergreen-uri de-a lungul carierei sale. Muizca sa a facut senzatie, numarul fanilor fiind extrem de mare. In anul 1985 a lansat o compilatie a celor mai bune melodii ale sale din anii '70 si inceputul anilor '80. Acest album a fost scos in doua volume si s-a vandut in 21 de milioane de exemplare. Melodiile de pe cele doua albume reprezinta adevarate capodopere clasice si nu mira pe nimeni faptul ca s-au vandut ca painea calda.

Cele mai bune melodii: “Uptown Girl”, “Piano Man”, “New York State of Mind”.

Locul 4: “Led Zeppelin IV” - Led Zeppelin

In anul 1971 Led Zeppelin era una din cele mai in voga trupe rock. Odata cu lansarea acestui album au fost considerati de fani drept 'semizei'. Jimmy Page si Robert Plant au reusit sa imbine pe acest album muzica hard rock cu ritmuri blues. Acest lucru 'a prins' foarte bine la public si, desi era cel de-al patrulea album, a reusit sa fie cel mai cunoscut produs al trupei. Melodia arhicunoscuta, “Stairway to Heaven”, a devenit o legenda si a atins varful topului “Best Rock Songs of All Time”. Numarul de albune vandute este de 22 de milioane de exemplare.

Cele mai bune melodii: “Stairway to Heaven”, “Black Dog”, “Rock and Roll”.

Locul 3: “The Wall” - Pink Floyd

Acest album este cea mai sumbra intrare din top. Desi nu se aseamana cu niciun alt album prezent, “The Wall” este o adevarata capodopera muzicala. Albumul a aparut in anul 1979 si dezvaluie povestea autorului melodiilor, membru fondator al formatiei, Roger Waters. Este o poveste despre singuratate, disperare, droguri si educatie. In anul 1982 este lansat si un film cu acelasi nume care are la baza albumul celor de la Pink Floyd. Numarul de exemplare vandute se ridica la 23 de milioane.

Cele mai bune melodii: “Another Brick In The Wall (Partile 1, 2 si 3)”, “Comfortably Numb”, “Hey You”.

Locul 2: “Thriller” - Michael Jackson

“Thriller” a reprezentat cel mai bine vandut album international, insa nu si in America. Quincy Jones a produs albumul in 1982, care a castigat 8 premii Grammy si a avut 7 piese in top 10. “Thriller” nu a fost primul album solo al lui Michael Jackson, dar a fost cel care l-a propulsat la statutul de rege al muzicii pop. Clipul piesei care a dat numele albumului este practic cel care a lansat MTV-ul. Albumul a fost vandut in peste 26 de milioane de exemplare.

Cele mai bune melodii: “Thriller”, “Billie Jean”, “Beat It”.

Locul 1: “Their Greatest Hits 1971-1975” - The Eagles

“Their Greatest Hits 1971-1975” este albumul de glorie al trupei “The Eagles” si a aparut chiar inainte de celebra piesa “Hotel California”. Albumul a fost lansat in anul 1976 si este o compilatie a celor mai bune melodii ale trupei de pana atunci. Sound-ul era un amestec intre folk, country si grainy rock. Multe trupe au incercat sa imite stilul “The Eagles”, dar nu au reusit sa aiba succesul pe care l-au avut originalii. Numarul de exemplare vandute este de aproximativ 28 de milioane.

Cele mai bune melodii: “Lyin' Eyes”, “Desperado”, “Take It Easy”.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.