Sunt ingrozit de sex, dar ma tratez.

Definita ca teama exagerata de activitatea sexuala, genofobia (coitophobia) este surprinzator de comuna si afecteaza in mare masura viata celor care se confrunta cu ea. Exista variatii pe aceeasi tema, cum ar fi ithyphallophobia sau teama de penis.

Ca si cum frustrarea nu ar fi suficient de mare, sedintele de terapie pentru genofobie pot continua pe parcursul mai multor luni sau chiar ani, pana la vindecarea pacientului. De multe ori este nevoie ca acesta sa fie expus in repetate randuri obiectului temerilor sale, pentru a le infrunta. Desi se prescriu anumite medicamente, exista sanse ca tratamentul sa nu elimine simptomele, ci doar sa le amelioreze. In plus, efectele secundare pot fi neplacute.

Repercusiunile unei fobii sunt in general semnificative pentru viata sociala a celui care se confrunta cu ea si in unele cazuri, tratamentul necorespunzator o poate amplifica. Dezvoltarea genofobiei, si a fobiilor in general, este marcata de declansarea in repetate randuri a unor atacuri de panica, ale caror simptome comune sunt: respiratia sacadata, accelerarea pulsului, puls neregulat, tuse, transpiratie excesiva, greata, dureri, senzatii generale de disconfort si chiar colaps.

Simplele temeri manifestate uneori fata de lucrurile cu aspect socant sau neplacut nu trebuie insa confundate cu teama patologica fata de lucruri relativ comune, care in mod normal nu provoaca reactii extreme.

Cauzele genofobiei:

Asocierea afectivitatii cu situatiile care o solicita este una dintre cele mai eficiente metode pentru ca oamenii sa invete. Fobiile sunt de fapt semnale care indica faptul ca mare parte dintre cunostintele asimilate sunt negative.

Asemenea altor fobii, genofobia este creata la nivel psihic, in planul inconstientului, ca mecanism de protectie. Este posibil ca in trecutul persoanei care sufera de aceasta fobie sa fi existat evenimente neplacute legate de actul sexual, a caror reprimare a condus la acumularea de stari negative care au declansat boala. Desi cauza principala o constituie un context real, se poate ca intregul proces sa culmineze fie cu vizionarea anumitor scene cinematografice cu impact vizual extrem de puternic, fie cu participarea directa sau indirecta la experienta traumatizanta a altcuiva.

Citeste si:
ABC-ul monstrilor
ABC-ul monstrilor

O fobie poate fi de asemenea invatata. Cand un membru al familiei afiseaza reactii ostile fata de ceva anume, ceilalti membri au tendinta sa 'copieze' comportamentul acestuia. In cazul femeilor, aparitia unei sarcini si experienta in sine a acesteia poate conduce la dezvoltarea unor fobii.

Genofobia se manifesta diferit de la persoana la persoana. Daca unii trec prin aceasta experienta in mod regulat, altii reactioneaza doar la stimuli directi. Fiecare organism isi 'programeaza' momentele in care se simte rau.

Fobiile vedetelor:

  • Billy Bob Thornton, fostul sot al Angelinei Jolie, are o problema cu mobila mai veche de anul 1950.
  • Orlando Bloom, temerarul sexy care il infrunta pe Johnny Depp in „Piratii din Caraibe“, se teme de porci.
  • Lui Johnny Depp si lui Sean „Diddy“ Combs le repugna prezenta clovnilor.
  • Uma Thurman nu suporta spatiile restranse.
  • La categoria insecte, Scarlett Johansonn devine extrem de nervoasa in preajma gandacilor, iar Nicole Kidman este oripilata de fluturi.
  • In ciuda a ceea ce s-ar putea crede, Pamela Anderson nu isi petrece jumatate din zi in oglinda, ci incearca sa o evite cat mai mult, pentru ca nu isi suporta propria reflectie.
  • Recordul fobiilor este detinut insa de Woody Allen, care se teme cam de toate lucrurile: spatii mici, caini, inaltimi, cerbi, insecte stralucitoare, multimi, soare, cancer...

Articol de Quiqs
Citeste si:
TOP 10 Cele mai recomandate filme pentru Halloween
TOP 10 Cele mai recomandate...

Click pentru a vedea articole asemanatoare:

1. Remedii sexuale
2. Impotenta sexuala
3. Tot ce n-ai vrut sa stii despre nimfomanie, dar iti spunem noi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.