Ce au in comun Marchizul de Sade si Leopold von Sacher-Masoch?

Cand gesturile violente asupra unei persoane nasc placere erotica, se trece intr-o dimensiune riscanta a sexualitatii. Termenul 'sadism' provine de la numele Marchizului de Sade, autorul unei serii de romane ale caror subiecte propuneau scene sexuale violente. Pe de alta parte, prin masochism intelegem obtinerea satisfactiei sexuale din tot ceea ce iti provoaca durere fizica. Termenul deriva de la Leopold von Sacher-Masoch, un romancier din secolul al XIX-lea, care, prin intermediul scrierilor sale, explora din plin tema violentei sexuale.

Sadismul si masochismul se completeaza reciproc, formand ceea ce numim sadomasochism sau S&M. Acesta trebuie explicat in primul rand din punct de vedere psihologic: intentia de a detine controlul sau de a te supune unei persoane, in contextul nevoii de a simti durere (algomanie). De exemplu, un masochist nu gaseste multumire in orice forma a suferintei, ci in aceea care ii motiveaza autoritatea sexuala. Tot astfel, sadicul gaseste placere atat in sporirea propriului sentiment de control prin provocarea durerii, cat si in satisfactia masochistului de a o primi.

Avand in vedere ideea subordonarii, prima intrebare logica ar fi: De ce ar vrea cineva sa renunte la propriul ego? Pentru simplul motiv ca el trebuie cumva intretinut. Buna dezvoltare a personalitatii nu este tocmai un proces facil, se face in timp, pe etape si implica acumularea unor principii care stau apoi si la baza autoritatii. Iar concentrarea perpetua in acest sens, gaseste uneori momente de refulare, mai mult sau mai putin obisnuite. Trebuie insa retinut ca totul se petrece la nivel psihic. In mod real, nimeni nu are dorinta de a fi constant in postura sclavului sexual.

Psihiatrul german Richard Freiherr von Krafft-Ebing a explicat cele doua tendinte, in cadrul unei compilatii de studii de caz, in 1886, despre perversiunea sexuala (Psychopathia Sexualis). Freud, care i-a fost contemporan, a incercat sa demonstreze faptul ca aceste inclinatii rezida in trasaturile de personalitate ale aceluiasi individ.
Intr-adevar, sadomasochistii se declara “switchable” - capabili de a face oricand schimb de roluri.

Havelock Ellis, in “Psihologia sexului” (Psychology of Sex) a afirmat ca nu exista o distinctie clara intre sadism si masochism, ele fiind doua stari emotionale complementare. O viziune importanta asupra subiectului a fost ca sadomasochismul se manifesta strict la nivelul satisfactiei sexuale, obtinuta prin provocarea durerii, si nu este un rezultat al barbariei caracteriale. El spunea ca nu e vorba atat despre durere, pentru initierea placerii, cat chiar despre violenta sau simularea acesteia, pentru exprimarea iubirii.

Exista o varietate de motive pentru care sadomasochistii considera placute unele acte de violenta sexuala, iar ele depind de fiecare individ in parte. Pentru unii, situatia in care, neajutorati fiind, ajung sa depinda de altcineva, reprezinta refularea unor sentimente negative cat si a responsabilitatii propriei persoane, avand chiar rol terapeutic. In cazul altora, sentimentul subordonarii il sporeste pe cel al sigurantei, pana la identificarea cu perioada copilariei - se poate ajunge la a gasi satisfactie in obtinerea acordului din partea cuiva considerat “model de viata”.

Aparitia tendintelor sadomasochiste variaza in functie de categoria sexuala. A fost sustinuta si ideea potrivit careia sadismul s-a dezvoltat mai intai la barbati, oarecum ca o denaturare a instinctului lor sexual. Iar, daca ei raporteaza asemenea porniri inca dinaintea pubertatii, femeile descopera senzatii S&M odata cu maturizarea sexuala. In cazuri extreme, sadomasochismul se exprima in termenii unei boli psihice, odata ce fanteziile, orgiile sexuale si anumite reactii comportamentale depasesc in mod flagrant limitele dincolo de care apar probleme in functionarea individului in societate.

Sunt femeile masochiste? Cert este ca sentimentul subordonarii este specific psihologiei feminine, asa incat cea mai populara fantezie sexuala a masochistilor implica transsexualitatea. Nu exista o metoda mai buna pentru camuflarea adevaratei personalitati, decat schimbarea sexului, in plan virtual. Insa fara a fi vorba de reciprocitate, ci strict de trecerea de la genul masculin la cel feminin. Mai mult de o treime dintre femei au fantezii sexuale in care sunt dominate de barbati, iar una dintre cele mai cunoscute este aceea in care un corp feminin dezgolit sta la dispozitia unui grup.

Prin natura fanteziilor sexuale, “depravarea” ta emotionala poate intrece uneori orice asteptari. Insa aceasta este si esenta S&M: un moment socant in care, cu putina imaginatie, iti poti depasi propriile limite, in ciuda impedimentelor etice ale societatii.

Articol de Sway


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.