Sexul este atat de important incat unii aleg sa il implice chiar si acolo unde poate deveni riscant.

Ce se intampla atunci cand cariera devine conditionata sau influentata de sex?

Cazurile de hartuire sexuala sunt frecvent intalnite si chiar daca de multe ori barbatii initiaza atitudini inadecvate la locul de munca, exista si exceptii al caror scenariu pare inspirat din celebrul film cu Demi Moore si Michael Douglas.

In contextul office, barbatul norocos ar fi acela pe langa care defileaza secretare sau angajate frumoase si perfect constiente de calitatile lor fizice. Ce optiuni are? Fie 'inchide ochii' si pretinde ca stresul este mult mai mare decat atentia lui distributiva, fie... isi 'testeaza pixurile' si isi 'introduce dischetele' pe unde nimereste. Exista desigur si a treia categorie pentru care barierele diferentelor dintre sexe nu exista si tot colectivul lucreaza precum o familie mare si fericita... de heterosexuali, nepracticanti ai orgiilor.

Sexul face carieraExista preconceptii conform carora sub podoaba capilara a femeilor atractive se desfasoara minimum de activitate neuronala. Dar pentru ca acest lucru se si sustine de multe ori, nu le vom mai numi preconceptii, ci idei.

In cazul angajatei frumusele, dar tacute, poate deveni dificil pentru un barbat sa explice sotiei, de pilda, ca lucreaza la un proiect cu Gigel, colegul de la marketing, pana tarziu... Imagineaza-ti-o pe femeie venind intr-o zi la birou si vazand ca Gigel are ditamai perechea de sani, picioare lungi si cativa centimetri de haine...

Care este statutul angajatei sexy? Fie tace si semneaza toate hartiile care i se dau, fara a avea pretentii la vreo functie pe care abia ar sti sa o pronunte, fie are ceva de spus si revolutioneaza brusc teoria 'formei fara fond' sau nu are nimic de spus, dar poate face multe pentru a ajunge oriunde crede ea ca i-ar fi bine.

Cum sta treaba insa cu barbatul care cauta si gaseste la birou tentatii fara nicio legatura cu munca propriu-zisa sau care, dimpotriva, se trezeste 'obiectul' fanteziilor sexuale ale vreunei colege ori sefe, care nu ezita sa ii dezvaluie subtil dorintele ei intime?

Din orgoliu si nu numai am spune ca barbatii sunt 'datori' sa incerce. Desi asta ar trebui sa se intample cu limte si in contextul potrivit, pentru cei nonconformisti exista esecuri dar si succese. Insa riscul imbinarii placutului cu utilul este si nu este intotdeauna asumat.

Sexul la locul de munca este un subiect care naste multe controverse si, adesea, celebra conceptie a inechitatii dintre sexe gaseste aici un prilej favorabil pentru a se contura in mintea fiecaruia dintre noi. De la a observa ca unii dintre angajatii unei firme sunt favorizati in detrimentul altora pana la a te intreba cum ajunge o secretara sa aiba functii de conducere, cand ea nu are habar nici ce implica postul, nici care ii sunt atributiile, nu este decat un pas.

Suspiciunile de acest fel pot fi irelevante sau reale. In cazul in care vorbim despre relatiile intime dintre sef si angajata, 'beneficiile' ar trebui sa fie reciproce: cat timp el o va considera 'buna' pentru 'pozitia' ei, femeia nu are de ce sa isi faca griji. Cum si de ce se ajunge in situatia unor compromisuri de acest gen, devine neimportant, atat timp cat ne referim la un acord tacit de ambele parti. Promiscuitatea 'oficiala' nu are prin natura nevoie de explicatii sau justificari.

Daca lucrurile se complica, versiunea vocilor care aleg sa faca publice cazurile de hartuire sexuala va fi intotdeauna formulata in asa fel incat sa favorizeze situatia 'victimei', chiar daca in mod real nu poate fi vorba de inocenta ei.

Pe de alta parte, exista cazuri in care atat cariera cat si viata cuiva ajung sa fie complet schimbate din pricina unor implicatii de natura sexuala pe care efectiv nu le provoaca. Importanta slujbei si dezavantajele pierderii ei sunt factori care influenteaza mult reactia celui a carui evolutie profesionala e conditionata de la nivel superior prin sex. Problema este cu atat mai nuantata cu cat pierderile sunt mai mari.

Cazurile barbatilor pusi in situatia de a 'cumpara' cu sex functii superioare de la femeile de care depind sunt mai rare, dar exista. Din nou, tendinta barbatilor de a rezolva toate problemele prin metode practice, ii avantajeaza oarecum si in acest context. Daca accepta varianta sexului la birou, rareori ajung sa faca tam-tam ulterior, atat timp cat lucrurile evolueaza bine, iar dovezile comportamentului indecent nu pot fi gasite. In plus, dezvaluirea hartuirii sexuale initiate de o femeie are sanse infime de reusita. Ar fi greu de demonstrat o astfel de situatie exceptionala, deci iesita din tiparele in care se regaseste subiectul delicat al violului insotit automat de imaginea femeii traumatizate.

In final, pentru ca tot am enumerat recent legile lui Murphy despre sex, ultimele replici vor fi in spiritul 'pildelor' care ii apartin: "Fara sex la locul de munca!" si, prin extrapolare, "Nu poti obtine un copil intr-o luna, inseminand noua femei".

Un articol de Torque


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.