Daca sexul protejat este responsabilitatea ambilor parteneri, despre metodele de contraceptie se poate spune acelasi lucru.

Faptul ca partenera ta este direct interesata de anumite metode contraceptive, nu te motiveaza sa fii indiferent. Dimpotriva, contraceptivele masculine iau amploare pe piata. Si nu vorbim despre vasectomie sau prezervative...

Daca pe vremuri femeile foloseau aspirina, bicarbonat de sodiu sau lamaie pe post de anticonceptional local, iar barbatii abia reuseau sa-si puna un prezervativ dintre cele chinezesti cumparate pe sub mana, astazi scuza "accidentului" e din ce in ce mai penibila.

Prezervativele umplu rafturile, in toate culorile si aromele, rezistente ca o trambulina olimpica, se intind, se destind, dar raman intregi.

Contraceptivele orale numai nu-ti sar in brate, cu cati hormoni vrei: multi, putini, rari, repezi… Culori, forme, arome, variante, totul spre discernamantului femeii care programeaza nasterea. Cu toate acestea, statistic, Romania a umilit orice absurditate medicala din Europa: femeile sunt campioanele retusarii "greseslilor" cu chiureta. In fond, dintr-un calcul simplu, reiese ca un avort e mult mai ieftin decat ratia de contraceptive pe un an.

Pro sau contra... ceptie?Alegerea unei metode de contraceptie este o decizie personala. Nu numai ca fiecare dintre ele actioneaza diferit de la organism la organism, dar convenienta pentru confortul cuplului, riscurile medicale, beneficiile, efectele secundare fac si ele parte dintre factorii in functie de care persoanele active sexual iau decizii.

Cel mai important de stiut este faptul ca metodele de control al sarcinii nu pot fi 100% eficiente, existand intotdeauna acea posibilitate infima de aparitie a sarcinii, in ciuda utilizarii lor.

Tipuri de contraceptive

1. Metodele de bariera

- Prezervativele (masculine si feminine), diafragmele, calotele cervicale.

Nefiind atat de sigure ca metodele hormonale sau dispozitivele intrauterine, pentru a creste eficienta metodelor de bariera este indicata asocierea acestora cu un spermicid care dizolva spermatozoizii inainte de trecerea lor dincolo de cervix.

Eficienta lor este relativ ridicata (85%), dar pot provoca reactii alergice, usturimi sau iritatii. Multi considera ca aceste metode reduc spontaneitatea sexuala.

2. Spermicidele

- Spume, creme, geluri, supozitoare, tablete, foite continand substante chimice care distrug spermatozoizii.

Acestea se recomanda mai mult ca adjuvante ale metodelor de bariera. Utilizate singure, trebuie introduse in vagin inaintea actului sexual, iar femeii nu ii este recomandat sa faca dus mai devreme de 8-10 ore de la consumarea actului. Eficienta spermicidelor este de 70-75%.

3. Metode hormonale

- Pilula contraceptiva, injectiile hormonale cu efect contraceptiv, plasturii hormonali (patch-uri) aplicabili pe piele si inelele vaginale contraceptive.

Dispozitivul intrauterin Mirena contine de asemenea hormoni (progesteron). Exista metode hormonale care contin fie ambele tipuri de hormoni feminini, estrogen si progestin (progesteron sintetic): pilula, plasturele, inelul vaginal, fie numai progestin (monohormonale): mini pilule, injectii hormonale Depo-Provera.

Printre efectele secundare ale pilulelor se numara migrenele, sangerarile neregulate, chiar si intre perioadele de ciclu, sensibilitatea crescuta la nivelul sanilor, interactiunile nefaste cu alte medicamente, palpitatiile sau scaderea apetitului sexual.

Exista de asemenea implanturi contraceptive care contin progestin si se introduc sub piele, la nivelul bratului (sub forma unor betisoare). Se inlocuiesc dupa aproximativ 5 ani. Printre efectele lor secundare se numara riscul pentru infectii in zona aplicarii, acneea, sangerarile intre perioadele ciclului sau excesul de lichid menstrual.

Norplant si Depo-Provera sunt doua metode contraceptive foarte eficiente (99% protectie), desi efectele secundare, mai cu seama ale celei din urma, pot fi neplacute: crestere in greutate si menstruatii neregulate.

4. Dispozitivul intrauterin

Steriletul se introduce prin vagin si cervix (colul uterin) pana in uter. Este foarte eficace si poate fi pastrat de la 5 pana la 10 ani. Dispozitivul intrauterin reduce si din disconfortul perioadelor de ciclu menstrual.

Atentie: introducerea lui in mod incorect in vagin poate determina perforarea uterului. Alte efecte negative: riscul infectiilor la nivelul tractului reproductiv, crampe, reactii alergice, menstruatie in exces.

5. Sterilizarea chirurgicala

Vasectomia (la barbati) si ligatura chirugicala a trompelor uterine (la femei) sunt metode de contraceptie permanenta, avand totusi marja lor de eroare (desi foarte rar, se pot dovedi ineficiente). In general, aceste interventii sunt ireversibile.

6. Planning-ul familial

Numita "metoda calendarului", aceasta modalitate "naturala" de impiedicare a sarcinii este eficienta doar in cazul utilizarii atente. Presupune foarte multa organizare: cunoasterea exacta a zilelor fertile de pe parcursul ciclului menstrual, studierea semnelor de fertilitate, a temperaturii corporale pentru cel putin 2 luni consecutiv.

Se intelege ca in perioadele fertile (intre 5 zile inaintea ovulatiei si 2 zile dupa ovulatie) este interzis contactul sexual. Metoda nu e recomandata femeilor care au menstruatie neregulata.

7. Coitus interruptus

Retragera penisului din vagin inaintea ejacularii este o metoda contraceptiva cu eficienta medie. Nu e recomandata din cel putin doua motive: fluidul secretat de penisul in erectie pe timpul actului sexual poate contine indeajuns de multa sperma pentru aparitia sarcinii si apoi exista posibilitatea ca barbatul sa nu se retraga la timp. Totusi, cu planificare atenta, aceasta poate functiona.

8. Abstinenta

Este desigur cea mai eficienta metoda atat impotriva sarcinii cat si a BTS, singura care garanteaza protectie 100%.

Unele metode contraceptive pot fi sau nu potrivite celor care decid sa le foloseasca. Consultarea unui specialist este conditia nr. 1 pentru a afla cat de sigur este un anticonceptional si ce repercusiuni poate avea.

Exista o serie de factori in functie de care aceste metode se recomanda, iar prima dintre ele este starea de sanatate. Fumatul excesiv, hipertensiunea arteriala, istoricul de accident cerebral vascular, migrenele, boala cardiaca, afectarile hepatice, toate aceste probleme implica atat un plus de atentie, cat si orientarea spre anumite metode de contraceptie, ale caror efecte secundare sa nu le sporeasca.

Desi cele mai multe metode contraceptive nu ofera protectie impotriva BTS, utilizarea lor este recomandata mai cu seama pentru cei care au o viata sexuala stabila. Prezervativul ramane cea mai eficienta solutie contra unor infectii mai mult sau mai putin periculoase.

Contraceptivele masculine

Barbatii nu pot fi tocmai selectivi in prvinta metodelor contraceptive, de vreme ce nu au prea multe optiuni. In ultimul timp, insa, cercetarile au evoluat in acest sens si se lucreaza la metode de contraceptie masculina, altele decat vasectomia, coitus interruptus sau prezervativul.

Eliminarea sau inactivarea spermatozoizilor nu e un proces usor; daca o femeie elibereaza de obicei un singur ovul la fiecare perioada de ovulatie, un barbat produce zilnic zeci de milioane de spermatozoizi. Desi exista o multime de impedimente, obiectivul cercetarilor pe termen lung privind contraceptia masculina vizeaza modul de functionare al hormonilor blocatori cu rol de a perturba producerea si maturarea spermei. Pe scurt, se incearca aducerea spermei in stadiul de infertilitate (Adjudin, 'dry orgasm' pill).

In Indonezia s-a efectuat un studiu in care s-au folosit Depo-Provera (anticonceptional feminin) plus o forma de testosteron, combinatie care a condus la eliminarea spermei. Un astfel de tratament ar oferi probabil in jur de 3 luni de protectie. Pe de alta parte, s-a studiat amestecarea unui hormon androgen cu un antiandrogen, un steroid, care reduce cantitatea de androgeni necesara pentru a opri producerea de sperma. Desi nu s-au descoperit inca metode care pot functiona pe parcursul catorva ani, e posibil ca barbatii sa nu aiba acces la agenti cu efecte indelungate mai devreme de 2025.

Un articol de Quiqs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.