Pot anumite mancaruri, medicamente sa creasca apetitul sexual? Milioane de oameni spun ca da, dar dovezile medicale pun aceasta afirmatie sub semnul intrebarii.

Cum functioneaza afrodisiacele?
Industria sexului e in plina dezvoltare in ultimul timp, daca cumva n-ati observat din casuta de e-mail. Cele mai cumparate produse sunt afrodisiacele si suplimentele nutritionale, asa cum au descoperit si spammerii, iar producatorii acestora vor si ei sa ia parte la actiune. Pot anumite mancaruri, medicamente sau mirosuri sa creasca apetitul sexual? Milioane de oameni spun ca da, dar dovezile medicale pun aceasta afirmatie sub semnul intrebarii.

Definitie: Afrodisiacele sunt stimulenti care provoaca sau stimuleaza apetitul sexual. Companiile care produc
medicamente sau diverse amestecuri care ar trebui sa imbunatateasca viata sexuala sunt adeseori gresit numite afrodisiace. Pentru a crea un afrodisiac acesta trebuie sa provoace dorinta, nu sa imbunatateasca performantele. Viagra, de exemplu nu este un afrodisiac.

Chimia apetitului sexual
Inainte de a putea dovedi ca ceva functioneaza, trebuie sa intelegem ce efect ar trebui sa aiba. In cazul afrodisiacelor, ce se intampla in corpul si in creierul nostru cand suntem excitati sexual? Si pentru femei si pentru barbati totul se rezuma la hormoni, si anume testosteronul.

Nivelul testosteronului controleaza excitatia sexuala atat la barbati cat si la femei. Cu alte cuvinte, apetitul nostru sexual e controlat de nivelul hormonilor, testosteronul fiind cheia. Daca exista o dereglare, lucrurile s-ar putea sa nu mai decurga normal. Atunci cand vedem, auzim, mirosim sau avem contact in orice fel cu ceva stimulant din punct de vedere sexual se declanseara o reactie in lant. Procesul se desfasoara astfel: intai, sunt trimise impulsuri nervoase de la creier spre regiunea pelviana. Aceste impulsuri comanda vaselor sanguine sa se dilate. Aceasta dilatare provoaca o erectie (atat la femei cat si la barbati: tesuturile erectile ale femeii sunt aflate in clitoris si zona de la intrarea in vagin). Apoi aceste vase se inchid pentru ca aceste tesuturi sa ramana erecte. Acest proces e insotit de accelerarea pulsului. In acelasi timp, creierul elibereaza norepineprina si dopamina, neurotransmitatori care transmit corpului placere. Daca avem o carenta in testosteron, apetitul sexual poate scadea. Alti factori pot avea efect important asupra apetitului sexual cum ar fi: stresul, oboseala, depresia.

Cum functioneaza afrodisiacele?Ce fac afrodisiacele

Efecte secundare neasteptate ale unor medicamente

Afrodisiacele cu cele mai probabil efecte sunt cele care au fost descoperite din gresela dupa ce unii oameni au raportat o crestere a activitatii sexuale ca urmare a luarii unui medicament. Multe companii farmaceutice folosesc aceste efecte neasteptate pentru a dezvolta medicamente care sa rezolve problema lipsei de libido a unor persoane.

Expertii spun ca afrodisiacele pot functiona in doua feluri: exista tipul care creaza apetit sexual prin influentarea mintii, si exista tipul care creaza apetitul afectand ale parti ale corpului. De exemplu, ceva ce creste fluxul sanguin in organele genitale poate simula senzatia de contact sexual si prin urmare efectul de a creste apetitul. De asemenea, exista lucruri care ne pot face corpurile sa produca mai multe chimicale asociate cu dorinta sexuala. Ceva care ne dezinhiba, cum ar fi alcoolul sau marihuana, pot de asemenea sa creeeze (sau sa permita) dorinta de a face sex. Uneori si simplul gand de a crede ca ceva este un afrodisiac poate sa il faca sa se comporte ca atare in mintea noastra.
Exista si altele care provoaca lipsa apetitului sexual. Acestea sunt numite anafrodisiace.

Cercetatorii au descoperit ca unele mancaruri, ierburi si alte suplimente chiar stimuleaza producerea hormonilor care afecteaza libidoul. Ceea ce nu isi pot da seama e daca acesti hormoni sunt produsi intr-o cantitate destul de mare incat sa observam diferenta. Nu exista cercetari amanuntite in acest domeniu, principala cauza fiind faptul ca libidoul este greu de studiat.

Dupa spusele FDA (Federal Drugs Agency - agentia care se ocupa de omologarea medicamentelor in Statele Unite), afrodisiacele nu au nici un temei stiintific si sunt pure mituri. Chiar daca acest lucru poate fi adevarat, multi oameni jura ca unele tipuri de mancare, ierburi si minerale au efecte.

Daca arata ca si un organ sexual, atunci trebuie sa aiba un efect...
Ce poate face o persoana sa creada ca ceva ca si cum ar fi cornul unui rinocer ar putea avea puteri de afrodisiac? Se pare, ca doar pentru ca arata ca si un penis in erectie e destul pentru unii. Aceasta asemanare adeseori i-a facut pe oameni sa creada ca are puteri sexuale. Legumele, cum sunt morcovii, castravetii, toate au fost asociate cu afrodisiacele, chiar daca compozitia lor chimica nu arata nici o asemanare (unele au aratat ca au o componenta chimica care ar putea sa contribuie la cresterea libidoului).

Pe langa aspectul asemanator cu organele sexuale, de-a lungul istoriei oamenii au facut asocieri cu afrodisiacele cu animale care sunt cunoscute pentru virilitatea lor si ca sunt reproducatori prolifici. Iepurii, tigrii, caprele si taurii, de exeplu, au aceasta reputatie, forta si/sau virilitate. De-a lungul istoriei oamenii au mancat organele sexuale ale acestor animale pentru a ajunge la un efect si/sau sa isi mareasca performantele sexuale. Picturi in pesteri reprezentau barbati vanatori care mancau testicolele animalelor ucise sperand sa ia caracteristicile acelor animale.

Mancaruri afrodisiace si ce se spune ca pot face

Urmatoarea lista contine mancaruri despre care se zice ca sunt afrodisiace. Unele sunt considerate afrodisiace doar din cauza formei lor si din cauza unor arome, care unii spun ca ca sunt baza chimica pentru "puterile lor" in pat. Nu este o lista completa nici pe departe si, daca nu se specifica altfel, nu exista nici o dovada stiintifica care sa justifice asa-zisele lor puteri.

Anason

In timpuri antice, grecii si romanii credeau ca isi pot creste apetitul sexual sugand aceste seminte. Anasonul
contine o cantitate de compusi de estrogen (hormoni feminini), care au un efect asemanator cu testosteronul.

Avocado
Copacul avocado a fost numit "copacul testicol" de catre azteci din cauza ca fructele atarna in pereche din
copac, asemanand foarte mult cu testicolele. Valoarea sa ca afrodisiac se bazeaza doar pe aceasta asemanare

Bananele

Pe langa forma lor asemanatoare cu un falus, floarea de banana are de asemenea o forma asemanatoare.
Bananele sunt bogate in potasiu si vitamine B, care se spune ca sunt necesare pentru productia de hormoni sexuali.

Busuiocul (busuiocul dulce)

De secole, oamenii spun ca busuiocul stimuleaza apetitul sexual si creste fertilitatea pe langa ca produce o
stare de bine. Mirosul de busuioc se spunea ca ii innebuneste pe barbati - asa de mult incat femeile isi presarau pe sani busuioc uscat si macinat. Busuiocul este unul dintre multele presupuse afrodisiace care pot avea proprietatea de a stimula circulatia.

Cardamom

Cardamom este un condiment aromatic. Anumite culturi il cred un afrodisiac asa de puternic incat spun ca poate chiar sa trateze impotenta. Are un continut ridicat de cineol, care creste fluxul sanguin in zonele unde este aplicat.

Ciocolata

Ciocolata a fost dintotdeauna asociala cu dragostea si romantismul. Initial se gasea in padurile tropicale din
America de Sud. Civilizatiile Maya venerau copacul de Cacao si il numeau "hrana zeilor". Se zvonea ca regele maya, Montezuma bea in fiecare zi 50 de cupe de ciocolata pentru a-si creste potenta.

Cercetatorii au studiat ciocolata si au descoperit ca ea contine feniletilamina si serotonina, care sunt amandoua substante care ne fac sa ne simtim bine. Ele se produc natural in corpurile noastre si sunt eliberate de creier atunci cand suntem fericiti sau ne simtim iubitori si pasionali. Produce o senzatie de euforie, ca si atunci cand suntem indragostiti.

Pe langa aceste doua chimicale, cercetatorii de la Institutul de Neurostiinta din San Diego au descoperit ca ciocolata contine si alte substante care au acelasi efect asupra creierului ca si marijuana. Substanta este un neurotransmitator numit anandamida. Cantitatea de anandamina din ciocolata nu este sufiecienta ca o persoana sa se "drogheze" ca si cu marijuana, dar ar putea contribui la senzatia placuta pe care serotonina si feniletilamina le produc. Inseamna ca asta creste libidoul? Probabil ca nu - dar daca te face sa te simti bine, ti-ar putea scadea inhibitiile astfel ca ai putea fi mai receptiv la sugestii.

Morcovii

Morcovul, cu forma de falus, a fost ascociat cu stimularea sexuala inca din timpuri antice si a fost folosit de roialitatile din Orientul Mijlociu pentru a-i ajuta in seductie.

Ardeiul iute

Mancand ardei iuti se genereaza anumite raspunsuri fiziologice in corpul nostru (ex: transpiratia, cresterea ratei batailor inimii si a circulatiei) care sunt similare cu ceea ce se intampla atunci cand o persoana face sex. Substanta capsaicina care este continuta de ardei este responsabila pentru efect si este si un bun analgezic. Un alt presupus efect al mancatului a unor mari cantitati de ardei iuti este o irigare crescuta a tractului urinar si al organelor genitale care ar putea crea o senzatie similara cu excitatia sexuala.

Castravetii

Pe langa forma falica, mirosul de castravete se spune ca stimuleaza femeile crescandu-le fluxul de sange inspre vagin.

Smochinul

Smochinele sunt alte fructe presupuse afrodisiace doar din cauza aspectului. Un smochin deschis se spune ca seamana cu organele genitale feminine.

Usturoiul

Acum mult timp, calugarii tibetani nu aveau voie sa intre in manastire daca au mancat usturoi din cauza reputatiei acestui aliment. Usturoiul stimuleaza circulatia.

Ghimbir

Radacina de ghimbir. Oamenii au presupus de secole ca ghimbirul este un afrodisiac datorita mirosului sau si pentru ca stimuleaza sistemul circulator.

Mierea

In timpuri medievale oamenii consumau o bautura fermentata facuta din miere, pentru a-si creste dorinta
sexuala. In Persia antica, cuplurile consumau aceeasi bautura in fiecare zi timp de o luna (era cunoscuta ca si "luna mierii" - sau mai bine zis "luna de miere") dupa ce se casatoreau pentru a intra in casatorie cu dreptul. Mierea este bogata in vitaminele B (necesare pentru producerea testosteronului) si in boron (ajuta corpul sa metabolizeze si sa foloseasca estrogenul). Unele studii au aratat ca poate sa creasca nivelul de testosteron in sange.

Lemn-dulce

In China antica, oamenii foloseaseau lemnul dulce ca sa isi mareasca dragostea si dorinta. Mirosul se pare ca
este stimulant. Alan R. Hirsch, doctor si director la "Fundatia pentru Tratament si Cercetare Miros si Gust" din Chicago, a facut un studiu local prin care a observat cum diferite mirosuri stimuleaza excitarea sexuala. A descoperit ca mirosul de lemn dulce negru creste creste fluxul de sange inspre penis cu 13%. Combinate cu mirosul de gogosi, se ajunge la 32%.

Nucsoara
In China antica, femeile pretuiau nucoasa ca fiind un afrodisiac, iar cercetarile au aratat ca modifica comportamentele de imperechere la soareci. Nu exista nici o dovada cum ca ar avea acelasi efect la oameni. In cantitati mari, nucoasa poate avea un efect halucinogen.

Stridiile

Romanii au spus depre stridii ca sunt afrodisiace incepand cu secolul 2 D.C. Se stie ca au un continut ridicat de zinc, care a fost asociat cu cresterea potentei la barbati. (O alta ipoteza ar fi ca seamana cu organele genitale ale femeilor). Recent s-a descoperit ca ele contin acid aspartic D si compusi de aspartat de metil care pot avea ca efect eliberarea hormonilor sexuali cum sunt testosteronul si estrogenul. Savantii inca nu au determinat daca acesti compusi sunt intr-o cantitate destul de mare ca sa aiba vreun efect.

Papaya

Papaya este estrogenic, adica are compusi asemanatori cu hormonul feminin, estrogen. A fost folosit ca remediu popular in stimularea menstruatiei si producerea de lapte matern, facilitand nasterea si cresterea libidoului feminin.

Ginseng - poate conduce indirect la cresterea libidoului

Ca si mancarurile adrodisiace mentionate mai sus, unele dintre ingredientele afrodisiace care deseori sunt gasite in suplimente, pot avea unele cercetari care sa le sustina afirmatiile, dar majoritatea nu au.

Arginina

Este un amino-acid care se gaseste in carne, alune, oua, lapte de cocos si branza. In corp formeaza oxid nistric, care creste fluxul sanguin inspre genitale. Arginina, cand este combinata cu alte suplimente se spune ca creste dorinta sexuala la femei.

Epimediu

Albert Leung, Dr, si specialistul in ierburi Steven Foster spun ca iarba epimediu imbunatateste functiile sexuale ale masculilor animale din experimentele lor. Are un efect asemanator cu androgenul (hormon sexual) si ar putea stimula dorinta sexuala la femeile care au deficienta de androgen.

Molura

Molura se spune ca creste libidoul sobolanilor masculi si femele. Este un compus care se aseamana foarte mult cu estrogenul. Totusi, in doze mai mari decat o lingurita, poate fi toxic!

Ginseng

Ginsengul este un alt afrodisiac. Recent, Jurnalul de Urologie a raportat ca functiile erectile a pacientilor tratati cu ginseng rosu corean sunt mai mari decat cei care au primit placebo. In studiile pe animale, consumarea ginsengului nu pare a avea un efect imediat asupra nivelului testosteronului, dar poate sa declanseze alte mecanisme care sa creasca performanta si libidoul.

Cornul de rinocer

Cornul de rinocer este un tesut fibros care contine o cantitate destul de mare de calciu si fosfor. Din moment ce nivelul scazut al acestor minerale in corp poate duce la slabirea organismului si in general la oboseala cronica, luarea unor doze mari din aceste elemente ar putea creste vitalitatea daca nivelul era initial scazut. Este de inteles, atunci, cum ar putea parea ca si afrodisiac in contextul istoric (pe langa asemanarea cu un penis erect). Oamenii care nu aveau deficiente ale acestor minerale nu ar fi observat un efect.

Musca spaniola

Probabil unul dintre cele mai faimoase afrodisiace este musca spaniola. Este facuta dintr-un carabus care
secreta un suc acid, numit cantaridina - din articulatii, atunci cand este amenintat. Pentru ca este mai greu sa se ia doar "sucul" , intregul carabus este uscat si pisat intr-o pudra. Cand pudra este consumata, corpul excreta cantaridina prin urina. Acesta cauzeaza iritatie intensa si senzatia de arsura in tractul urogenital, ceea ce conduce la mancarimi si umflarea organelor genitale. Umflatura si arsurile erau candva asociate cu excitatia sexuala si conduceau la credinta ca are efect de afrodisiac. In realitate cataridina este foarte toxica. Si rinichii sufera inflamari si pot suferi leziuni permanente. In cazuri severe cauzeaza convulsii si chiar moartea.

Yohimbe

Yohimbe este folosit ca si afrodisiac ierbal si ca medicament dat pe reteta cand vine vorba de disfunctii erectile la barbati. Provine din coaja unui copac din Africa de vest. Yohimbina, principalul ingredient activ in yohimbe, blocheaza receptorii andregenici si creste dilatatia vaselor de sange, care amandoua sunt implicate in mentinerea erectiei. Luata in cantitati necorespunzatoare, poate fi periculoasa.

De ce sunt rinocerii pe care le disparitie?

Contrar credintelor populare, rinocerii nu sunt pe care le disparitie din cauza folosirii coarnelor lor ca si afrodisiace. Dupa spusele WWO, cornul de rinocer este un ingredient valoros in medicina traditionala chineza si este folosit la reducerea febrei, pentru delirari, pentru tensiune ridicata si pentru tratarea altor boli. Folosirea cornului de rinocer este interzisa in apraope taota Asia; dar sute de rinoceri sunt ucisi in fiecare an ilegal si foarte multi au fost ucisi inainte de interzicerea folosirii cornului. Pe langa folosirea in medicina, coarnele de rinocer sunt folosite la fabricarea manerelor sculptate pentru pumnale ceremoniale.

Mirosuri

Mirosurile au un efect puternic cand vine vorba de romantism. Amintirea unui miros al unul partener romantic
poate ramane mult dupa ce romantismul a disparut, asa de mult incat daca dupa cativa ani ne intalnim cu acelasi miros, ne invadeaza un val de sentimente si amintiri. Asta inseamna ca mirosul este un afrodisiac?

Intr-un fel, da, pentru ca mirosul poate trezi dorinte - dar nu intr-un partener care nu ar dori fara acest stimulent. De exemplu a fost facut un studiu care a analizat felul in care mirosurile stimuleaza excitarea sexuala. A descoperit ca mai multe mirosuri sunt eficiente - unele mai eficiente decat altele. Mirosul de pizza cu cascaval, de exemplu creste irigarea penisului cu sange cu 5%, popcornul cu unt cu 9%, si levantica si placinta cu pepene cu 40%. Pentru femei levantica si placinta au un efect stimulant.

Feromonii umani, care inca au o mare greutate in domeniul cercetarii dragostei, ar putea crea intereseul sexual. Cuvantul feromon provine din cuvintele din limba greaca pherein si hormone, care inseamna purtator de excitatie.

In lumea umana, feromonii sunt "amprente" individuale prin miros si se gasesc in urina sau transpiratie care dicteaza comportamentul sexual si atrag sexul opus. Ei ajuta animalele sa se identifice intre ele si sa isi aleaga un partener cu un sistem imunitar diferit fata de propriul, pentru a se asigura urmasi sanatosi. Ei au un organ special in nas numit si organul vomenazal (VNO) care detecteaza aceasta substanta fara miros.

Savantii au descoperit existenta feromonilor umani in 1986. Ei au descoperit aceste substante in transpiratia umana. S-a descoperit ca unii oameni au un organ VNO, dar nu toti. Chiar daca nu toti avem VNO, si poate ca nici macar nu este "functional" celor care il au, exista dovezi ca mirosul este un aspect important in relatiile umane (observa industria crescanda a parfumurilor). Cercetatorii au facut un experiement informal folosind gemeni identici. Amandoi gemenii au stat la un bar intr-o seara, si unul dintre ei a fost parfumat cu feromoni. Rezultatul a fost ca geamanul cu feromoni a fost abordat de trei ori mai mult decat celalalt.

Muzica

Muzica poate face atmosfera, sa pastreze atmosfera sau sa o distruga. Ceea ce pare a fi cel mai important
element al muzicii este amintirea cu care o asociem. Daca ai amintiri placute legate de un dans lent pe un cantec special cu o persoana pe care ai iubit-o, este aproape sigur ca acelasi cantec va avea un efect asupra ta pe viitor. La urma urmei, dansul este o particica a ritualului de imperechere prin care majoritatea oamenilor au trecut la un moment dat in viata.

Exercitiile

Nu numai ca sunt benefice pentru sanatate, dar sunt bune si pentru viata sexuala. Dupa cum am aflat de la Discovery Health, calitatile de afrodisiac ale exercitiilor fizice sunt asociate cu endorfinele care sunt eliberate in creier in timpul activitatii viguroase. Endorfinele sunt acele substante care te fac sa te simti bine. Alte efecte ale exercitiilor vin de la exercitiile care cresc fluxul sanguin catre organele genitale. Pentru aceste pozitii corpul se aseaza in anumite pozitii care stimuleaza fluxul sanguin si pot imbunatati abilitatile sexuale si dorinta.

Exercitiile si muschii cresc de obicei nivelul de testosteron, de asemenea, care poate fi unul din motivele pentru care creste si libidoul.

Pana la urma, exista afrodisiace, sau totul este in mintea noastra?

Este doar in mintea noastra?
Unii oameni spun ca puterea afrodisiacelor este doar in mintea noastra. Cu alte cuvine este efectul placebo -
daca credem ca ceva ne va face sa avem chef de sex, atunci asa va fi. Afrodisiacele pe care le consuma oamenii pot sau nu sa aiba acest efect.

Sunt oamenii la jumatatea drumului doar crezand ca va functiona? Raspunsul, dupa cele mai multe surse, este da. Unele studii au aratat ca substantele care au efect prima data intr-un fel spectaculos, pot sa nu aiba nici un efect a doua oara, pe aceeasi persoana. Prin urmare majoritatea savantilor cred ca afrodisiacele au un efect mai mare in mintea decat in trupul oamenilor. La urma urmei, cel mai puternic organ sexual este creierul. Daca capul nu ti-e unde trebuie, nimic nu se va intampla.

Este posibil ca faptele istorice legate de efectele de afrodisiac a anumitor mancaruri sau suplimente, sa tina mai mult de contextul la acea data decat cel de azi, deoarece nutritia atunci nu era la fel de buna ca si acum. Mancarea nu era disponibila pentru toti si subnutritia era ceva obisnuit. Sa mananci sau sa bei ceva care este bogat in nutrienti poate avea un efect mai profund asupra starii de sanatate, care prin urmare afecteaza libidoul, si atunci pare ca acea mancare, iarba sau supliment are o calitate de afrodisiac. Oamenii sunt mult mai sanatosi acum decat in trecut, asa ca este mai greu sa se vada efectele unor anumite mancaruri bogate in nutrienti.

Sursa: santateata.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.