De ce nu ar trebui sa ne mutam impreuna inainte de casatorie.

Majoritatea crede ca inainte de casatorie este nevoie de o perioada de proba, marcata prin mutatul impreuna. Astfel, te poti obisnui cu celalalt, poti afla care ii sunt tabieturile, puteti juca rolul de sot si sotie pentru a putea vedea cum vor decurge lucrurile intre voi.

Jocul acesta are o serie de parti bune. Poti vedea cum este sa impartiti responsabilitatile financiare, poti vedea cum este cu adevarat persoana respectiva, cum se comporta dupa o zi proasta la munca sau dupa o cearta. Daca simti la un moment dat ca nu doresti sa iti petreci restul zilelor alaturi cineva, atunci pleci pur si simplu.

Au existat numeroase studii privind sansele de reusita ale unui cuplu care prefera initial concubinajul, iar rezultatele nu au fost placute. Din pacate, nu pot cita un astfel de studiu realizat in Romania.

Ne mutam impreuna?Studiul realizat de National Institute of Child Health and Human Development a aratat faptul ca aproximativ 40% dintre cuplurile care au incercat casatoria de proba nu au mai ajuns la altar. Mai mult, exista sanse mai mari ca o casnicie inceputa printr-o perioada de acomodare sa sfarseasca printr-un divort. De ce?

In momentul in care iei decizia de a te muta cu partenera ta, nu esti foarte sigur daca ea este femeia vietii tale, asa ca iti asiguri o portita de iesire. S-ar putea sa te simti bine in aceasta situatie si sa eviti sa oficializezi relatia. Mai mult, perioada de proba te determina sa privesti divortul ca pe o alternativa reala. Cand te casatoresti cu cineva, nu te gandesti ca vei intalni pe cineva mai bun, de aceea ideea divortului este exclusa. Asa cum puteai pleca atunci cand ceva nu iti convenea, la fel de usor poti acum sa iti suni avocatul si sa il pui pe redactat.

Nu poti spune ca mutatul impreuna e un angajament la fel de puternic ca si casatoria. Nu este vorba despre un simplu angajament legal, de o hartie, ci de un angajament emotional. Juri ca vei fi alaturi de persoana respectiva la bine si la greu. Un banal certificat de casatorie marcheaza o promisiune, o promisiune pe care ti-o faci tie in primul rand. Casatoria inseamna compromisuri asumate, in speranta unor bucurii mai mari.

In cazul casatoriei de proba, daca ceva merge prost, poti oricand sa pleci. Casniciile nu urmeaza aceleasi reguli. Esti alaturi de persoana de langa tine, indiferent de suisurile si coborasurile prin care trece relatia. Daca aveti probleme in cuplu, nu trantesti usa pur si simplu, ci faci tot posibilul pentru a rezolva conflictul.

Nu ai de unde sa stii cum e sa fii casatorit, daca nu esti casatorit. O solutie viabila pentru tine ar fi sa planifici din timp mutatul impreuna si sa fii logodit. Numai asa iti vei putea asuma cu adevarat noul rol.

Foto: skins.be

Un articol de Mihnea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.