Probabil ca in orice relatie de cuplu partenerii se simt la un moment dat dependenti reciproc.

In fond, cui ii este suficienta propria persoana si nu are nevoie sa stabileasca o legatura afectiva cu cineva? Nu e nimic rau in a te simti dependent de prezenta cuiva, atat timp cat expresia "am nevoie de tine" nu devine motiv de supradoza…

Unul dintre cele mai sigure semne ale unei relatii sanatoase este posibilitatea de a ramane conectat la propria persoana, incercand sa obtii maximum tau calitativ. Insa totul pare sa depinda de acest "am nevoie" care, fie se manifesta ca reactii pozitive la influenta partenerului, fie declanseaza o forma de coercitie emotionala, prin care pierzi libertatea de a-ti exploata si consolida valoarea, de a alege sa il iubesti pe cel de langa tine si de a decide daca exista un viitor al relatiei voastre.

Relatii distructiveCand te nemultumeste viata de cuplu si totusi nu renunti, cum iti dai seama daca ceea ce te determina sa ramai este adictie sau propria optiune?

Dependenta afectiva se manifesta astfel:

1) Desi ratiunea obiectiva - a ta si, eventual, a persoanelor apropiate - iti spune ca ceva "scartaie" si nu poti spera la remedierea situatiei, nu iei masuri pentru a renunta.

2) Cauti argumente in favoarea relatiei, care, in realitate, nu sunt la fel de solide precum cele negative.

3) Cand decizi sa te retragi din cuplu, te simti nesigur, uneori chiar ingrozit si ai tendinta sa te "agati" tot mai mult.

4) Ajungi permanent in situatii de stres, din pricina comportamentului tau contradictoriu: daca acum te hotarasti sa pui piciorul in prag, mai tarziu iti reconsideri brusc decizia, iar starea de confuzie ajunge sa se amelioreze doar prin prezenta celuilalt.

5) Cand relatia s-a incheiat oficial, te simti singur, confuz - ca si cum ai fi fost condamnat la exil - si alternezi rareori aceste stari cu momente de resemnare si relaxare.

Citeste si:
Pauza in relatie = despartire?
Pauza in relatie = despartire?

Semnele unei relatii distructive:

- nerespectarea conditiei de egalitate in cuplu, prin tendinta de manipulare a unuia sau altuia dintre parteneri;

- lipsa respectului, a increderii, descurajarea unor demersuri admisibile si a relationarii cu cei din jur, reactii critice in situatii normale;

- comportament agresiv, gesturi vindicative asupra obiectelor sau a persoanelor apropiate partenerului de cuplu, atitudine posesiva neargumentata, gelozie extrema.

Intr-o relatie de cuplu care s-a deteriorat, prima intrebare pe care ar trebui sa ti-o adresezi este in ce masura situatia a fost asa de la inceput si apoi daca exista factori externi care va influenteaza comportamentul? Nenumarate inconveniente pot afecta armonia cuplului si se intampla adesea sa nu reusesti sa le identifici exact, desi simti ca ceva nu este in regula. Stresul la locul de munca, starea financiara, situatia familiala, sunt cateva dintre ele.

Citeste si:
6 lucruri pe care sa nu i le spui niciodata!
6 lucruri pe care sa nu i le...

In ultima instanta, cere opinia cuiva avizat, pentru ca o persoana neimplicata poate observa si interpreta corect detaliile care tie iti "scapa". Dincolo de incertitudine, ar trebui sa ramana constanta capacitatea de a recunoaste oricand o relatie inadecvata, indiferent de sentimentele pe care le ai fata de persoana de langa tine.

Foto: skins.be

Un articol de Quiqs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.