Esti pregatit pentru o relatie cu o persoana din alta cultura?

Societatea noastra a dezvoltat o reala obsesie pentru culturi si relatiile dintre ele. Anul trecut filmul Crash a castigat Oscarul. Subiectul filmului il reprezinta stereotipurile culturale ce fac imposibila o comunicare reala. Anul acesta, marele castigator al Globului de Aur este Babel, un alt film despre comunicarea interculturala si despre blocajele comunicarii, in general.

Tot mai des ne hranim cu imagini ale vedetelor care formeaza cupluri interculturale. Spre exemplu acum sunt la mare cautare persoanele de culoare. In topurile muzicale predomina artisti de culoare. ActoriI afro-americani sunt si ei promovati masiv. In reviste au inceput sa fie prezentate tot mai multe imagini ale cuplurilor "alb-negre". Am vazut recent si o reclama la o guma de mestecat ce merge pe acelasi principiu. Sunt curios ce s-ar intampla daca media ar promova mai mult asiaticii.

Cupluri multiculturaleCuplurile multiculturale sunt foarte mediatizate, este drept, dar aceasta nu face ca opinia publica sa fie mai iertatoare in ceea ce le priveste. Pe langa stigmatul exterior, cei ce se avanta in relatii cu persoane din alte culturi, au de intampinat si numeroase probleme in interiorul cuplului.

Este mult mai dificil sa ai o relatie cu o persoana de aceeasi etnie sau rasa ca tine. Aveti un background cultural similar, vorbiti aceeasi limba, ganditi in interiorul aceleiasi culturi. In cazul in care te implici intr-o relatie cu o persoana ce s-a nascut in afara granitelor Romaniei iti asumi o responsabilitate imensa.

Oricat de bine ati vorbi amandoi limba in care faceti schimbul de informatii, comunicarea va fi adeseori perturbata. Poate aveti un vocabular comun, dar veti gandi intotdeauna in limbi diferite. In Romania intalnesti numeroase cupluri multiculturale, dar intalnesti putine care si-au oficializat legatura.

Trebuie sa fii tolerant si sa iti doresti sa intelegi cultura in care s-a nascut partenera ta. Trebuie sa fii rabdator si sa accepti puncte de vedere contradictorii cu ale tale.

SUA sunt renumite pentru familiile multiculturale. Rezultatul reusitei acestor cupluri este tocmai spatiul in care isi intemeiaza familia. Din intalnirea celor doua culturi rezulta o a treia mai toleranta, mai deschisa. In Romania, terenul nu este fertil, nu avem cum sa intemeiem o a treia cultura, pentru ca nu putem trai decat in interiorul uneia singure.

De aceea, oficializarea unei legaturi multiculturale iti poate influenta in mod negativ relatiile sociale. Cativa iti vor admira curajul, dar multi te vor desconsidera.

Daca este vorba despre o simpla fantezie cu o negresa sau o asiatica, o relatie fara complicatii, atunci lucrurile se simplifica, cel putin in cazul barbatilor.

Tu ai putea sa ai si sa intretii o relatie multiculturala?

Foto: skins.be

Un articol de Mihnea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.