Cunoscuta sintagma continua sa existe si situatia implicita continua sa ne afecteze.

Iata de ce ne propunem in cele ce urmeaza sa explicam motivele aparitiei acestui simptom din viata unui cuplu si sa oferim alternative viabile pentru depasirea situatiei.

In majoritatea cuplurilor lipsa comunicarii este un prim inceput ce trebuie tratat cu atentie. Privitul la televizor in mod extrem si adancirea in treburile casnice a femeii sunt exemple des intalnite astazi. Interesul diminuat pentru partenerul de cuplu, cufundarea in propriile probleme, indiferenta in impartasirea opiniilor si in schimbul de idei, preocuperea constanta pentru societate si mai putin pentru cel de langa tine, evitarea spatiului casnic sub diverse pretexte, lipsa dialogului de suflet configureaza adesea orizontul singuratatii in doi. Pasiunea nu mai exista, entuziasmul tinde catre minus, vitalitatea relatiei e de domeniul trecutului, iar dorinta sexuala se manifesta sporadic sau chiar deloc, in antagonism cu caracteristicile unui cuplu care functioneaza optim.

Singuratatea in doiCand o relatie este stabila, cei doi se sprijina reciproc, orice situatie din afara este dezbatuta si comentata, iar caminul reprezinta fara indoiala locul unde consecintele faptelor de viata negative se remediaza sau se incheie... Orice situatie buna sau dificila e impartasita. Comunicarea verbala este sustinuta, iar sexul, legatura importanta in cuplu si cel care desparte o prietenie de o frumoasa poveste de dragoste, da savoare, bucurie si implineste in mod plenar comunicarea. Existenta celuilalt aduce lumina in propria existenta, iar gandul ca se afla cineva care ne este refugiu si ne sustine neconditionat ne asgura un echilibru si confortul psihic necesar pentru a infrunta cu zambetul pe buze destinul si viata insasi!

Schimbarea apare treptat asemeni unei picaturi de apa care se infiltreaza la baza unui edificiu si se manifesta prin scaderea graduala a atentiei pentru partener, care inceteaza sa mai fie centrul universului nostru. Ea poate surveni insa si brusc datorita unui context de viata, cum ar fi un eveniment de serviciu care tine mintea ocupata si seaca energia, un conflict interior, insatisfactiile profesionale, supararile de orice fel, suma de neimpliniri.

Citeste si:
Pauza in relatie = despartire?
Pauza in relatie = despartire?

Aparent fara motiv se declanseaza o avalansa care ingroapa empatia emotionala a cuplului indiferenta si dezinteresul fiind dominantele momentului. Dar ca in orice furtuna exista semnale prevestitoare: lipsa entuziasmului, a dialogului, interiorizarea, sexul obligatoriu de rutina, disparitia subiectelor de discutie, evitarea plimbarilor impreuna, incetarea oricarei forme de comunicare inclusiv a dezbaterilor in contradictoriu, care luate in seama pot preveni si solutiona criza.

Dar si pentru acest fapt este nevoie de implicare, grija, responsabilitate fata de relatie si, daca resursele sunt limitate, este indicata solicitarea ajutorului unui specialist in terapia de cuplu. Cand situatia este mai grava, adica distantarea emotionala s-a produs, consilierea de specialitate este necesara deoarece asigura descoperirea cauzelor care au condus la depresia relationala.

Citeste si:
6 lucruri pe care sa nu i le spui niciodata!
6 lucruri pe care sa nu i le...

Paradoxal, traiul in comun presupune obiective comune si se metamorfozeaza intr-un trai individual datorita insingurarii in cuplu. Fiecare din cei 2 parteneri isi continua viata impartind spatiul cu celalalt ajuns un strain cu care s-a obisnuit, cu care comunica administrativ si numai strictul necesar si de care nu s-ar desparti pentru ca se deruleaza proiecte comune incepute odinioara si nici nu exista suficiente cauze in favoarea intentarii unui divort. Evident solutii exista si in acest caz si trebuie stabilit de comun acord obiectivul de a relansa relatia.

A tine aprinsa flacara pasiunii si a mentine un nivel satisfacator de dialog cu partenerul de cuplu in pofida trecerii anilor, ne scuteste de suferinta si de esec sentimental. Iesirile impreuna, vizionarea unui film, o cina pregatita in 2, povestirea intamplarilor de peste zi, gasirea unui timp pentru acest impreuna, existenta confidentelor, armonizarea diferentelor, certurile trecatoare impacarile linistitoare sunt doar cateva din aspectele care contribuie la mentinerea vitalitatii unei relatii.

Citeste si:
De ce se sfarsesc relatiile?
De ce se sfarsesc relatiile?

Indiferent daca ne convine sau nu, suntem datori in primul rand fata de noi insine si apoi fata de celalalt sa ne facem viata frumoasa si sa traim pana la adanci batraneti intens cu aura iubirii langa noi. Caci nu sta scris nicaieri ca avem libertatea distructiva de a darama in mod constient sau nu bazele pe care am cladit relatia de cuplu. Putina atentie, putina rugaciune, putina bunavointa ne pot salva de flagelul singuratatii in cuplu. Vorba dulce, surasul, respectul, dorinta sexuala sunt doar cateva dintre ingredientele unui trai onest in 2, si daca viata ne joaca o farsa sa avem curaj si determinare sa fim persoane voluntare care stiu cand au nevoie de un observator specializat, psiholog. Caci o calitate mai buna a relatiei ne motiveaza sa invingem majoritatea problemelor. Si chiar insasi aparitia singuratatii in cuplu poate fi o incercare pe care o vom depasi cu succes daca vom sti sa o observam. Sta in puterea noastra sa salvam dragostea care da viata unui cuplu stabil dornic sa-si implineasca menirea.

Citeste si:
Spioni in dormitor
Spioni in dormitor

Autor: Mirela Zivari
Institut: Psihoconsulting
Sursa: psiholife.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.