Iarna nu-i ca vara si totusi...

Daca s-a stabilit un fel de legitimitate pentru relatiile dintre un barbat mai in varsta si o femeie abia trecuta de varsta majoratului, asta s-a intamplat si gratie filmelor. Michael Douglas si Jack Nicholson sunt doar doi dintre veteranii unor astfel de cuceriri. Insa, in ceea ce priveste reversul situatiei, exista avertismente.

Pe marile ecrane se impusese "moda" cuplurilor in care el era cu mult mai in varsta decat ea, astfel incat lumea aproape ca se obisnuise cu ideea si o primea ca atare, dar mai nou, despre barbatii care isi aleg sotii atat de tinere incat le-ar putea numi fiice se considera ca abuzeaza de naivitatea "pustoaicelor" cu care se afiseaza ostentativ.

Cu toate acestea, cuplurile in care exista mari diferente de varsta apar din ce in ce mai des si chiar daca sunt sau nu blamate, formularea "atipice" nu mai rezoneaza atat de puternic pentru a le eticheta. Conform principiului standard, e mult mai usor sa stabilesti o legatura afectiva cu cineva din aceeasi generatie, din motive evidente. Cu toate acestea, cuplurile moderne nu par sa aiba probleme in a fi pe aceeasi lungime de unda. Cel putin nu in mod "oficial": in cazul lor, mai mult decat in alte situatii, aparentele pot contrazice adesea realitatea, in sensul ca acordurile tacite sau convenienta apar frecvent si sunt tolerate la un nivel mult mai ridicat decat in cuplurile clasice.

Relatiile Exemplul filmelor este bun, pentru ca ele propun anumite tipare care influenteaza realitatea, in aceeasi masura in care sunt totodata inspirate de aceasta, intr-o relatie de interdependenta. Avem arhetipul acceptat al cuplului in care barbatul este indeajuns de matur si puternic incat "sa-si permita" o femeie tanara si frumoasa. Compensatia naivitate-experienta nu e insa valabila si pentru reciproca.

In fictiune, imaginea femeii mature, dar sexy si puternica, se reflecta in patru aspecte: fie este un fel de Xena cu o imagine usor masculina, fie este Regina si surprinde la capitolul frumusete fizica, fie este Inteleapta si tinde spre psihanaliza, fie este pur si simplu o buna Amanta.

Patru ipostaze, patru semnale de alarma: pentru fiecare tip de femeie exista, se pare, barbatul potrivit, care, insa, primeste in acelasi timp indicatii despre cum ar trebui sa procedeze pentru a o avea multumita.

Citeste si:
De ce se tem barbatii de casatorie?
De ce se tem barbatii de...

Daca cineva se va exprima prin gesturi vindicative, cu tactici bine puse la punct, daca va iubi intens, intr-un mod unic, daca se va sfasia in procese de introspectie sau daca va incerca sa "repare" o relatie de cuplu care si-a pierdut farmecul de la inceput, aceea va fi cu siguranta o femeie. Ipostazele feminine au fost intotdeauna indelung dezbatute si dezvoltate, in asa fel incat se explica oarecum faptul ca in ceea ce le priveste pe femei totul pare mai complicat.

Sa intelegem ca pentru a face fata unei personalitati feminine complexe, care la un moment dat se exprima cel mai bine prin verbul "a vrea", trebuie ca un barbat sa fie experimentat, puternic, carismatic s.a.? Daca ea apreciaza aceste taote aceste calitati la un loc si nu numai, se explica de ce nu va tine cont, de pilda, ca cel la care le va descoperi a avut nevoie de o viata pentru a si le forma. Apoi, un caracter masculin puternic ofera fara indoiala unei femei si garantia confortului material, dincolo de cel afectiv.

Citeste si:
11 secrete invatate dupa 5 ani de experiente
11 secrete invatate dupa 5...

Pecetea imoralitatii sub care se afla, mai nou, cel care formeaza un cuplu cu o femeie mult mai tanara decat el, se destrama in situatia opusa. Faptul ca o femeie cu experienta intalneste un barbat mai tanar, de care devine interesata, se traduce mai degraba ca un act de compasiune, de bunavointa. Atat timp cat ea nu asteapta ca relatia lor sa se concretizeze in ceva durabil, nu va adopta atitudinea de "inabordabila" cu cel care inca isi formeaza identitatea sexuala. Totusi, avertismentul ramane: Amanta nu se va implica afectiv niciodata.

Este cert ca barbatii care abia invata cum sta treaba cu relatiile de cuplu sunt dispusi sa intalneasca femei trecute eventual de prima tinerete, pentru experiente sexuale mature. Dar, ce obtin aceste femei de la ei? Simplu: in limbaj standard, barbatii tineri pot juca foarte bine rolul amantului, iar asta fara nevoia enervanta de a detine controlul. In general, se stie: daca au de facut reprosuri, femeile fie se plang de infidelitatea partenerului, fie de faptul ca vrea pozitii ciudate in pat, fie ca adoarme prea repede dupa partida de sex, fie ca nu comunica s.a. Ele considera ca barbatii din aceeasi generatie merg pe ideea de patriarhat intr-o relatie de cuplu, spre deosebire de cei mult mai maturi, care in mod evident sunt deschisi ideii de egalitate intre sexe.

Citeste si:
O reteta de succes pentru cum sa fii mintit si inselat
O reteta de succes pentru cum...

In lumea 3D, relatiile "mai-septembrie" pot functiona foarte lejer, cu atat mai mult cu cat femeile inteleg ca barbatii prefera in mod natural consoartele tinere si, in general, pe cele care le pot ridica si mentine nivelul testosteronului. Cat despre o femeie care se implica in relatii cu barbati mai tineri, lucrurile sunt clare: ea este partenera matura, inteleapta, experimentata, dar foarte energica si puternica, care face eforturi sa se mentina tanara si sa nu piarda interesul barbatilor. Faptul ca ei au instinctual tendinta sa o considere "mama" nu este decat imboldul si marele atu al femeii care stie exact cum sa obtina ceea ce isi doreste.

Un articol de Sway


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.