De fiecare data cand avem probleme in relatii dam vina pe comunicare. Zilnic suntem bombardati cu informatii, tot mai multe informatii, desi structura noastra interna, capacitatea noastra de procesare si de stocare nu a evoluat indeajuns. Comunicarea este cuvantul cheie al secolului, iar boala sa este tot comunicarea.

De fiecare data cand avem probleme in relatii dam vina pe comunicare. Zilnic suntem bombardati cu informatii, tot mai multe informatii, desi capacitatea noastra de procesare si de stocare nu a evoluat indeajuns. Comunicarea este cuvantul cheie al secolului, iar boala sa este tot comunicarea.

Nu ma asculti, nu ma intelegi, nu comunici cu mine! Problema noastra este comunicarea! Hai sa mergem la un psiholog, un terapeut sa ne deschida ochii, sa ne destupe urechile si sa ne dea unda verde la vorbit.

Ne-am gasit un nou pretext pentru a justifica neintelegerile noastre. Ne-am gasit un motiv nou pentru a evita conflictele inerente.

Problema noastra nu e ca nu am comunica, ci ca noi comunicam prea mult. Transmitem mult prea multe informatii si nu reusim sa le procesam pe cele pe care primim. Am invatat ca este foarte importanta forma pe care o capata mesajele pe care le transmitem, asa ca ne concentram prea mult sa vorbim pe ocolisuri pentru a nu ne jigni interlocutorul.

Prea multa comunicareInvatam ca femeia este un specimen locuitor al unei alte planete, care vorbeste un limbaj cu totul si cu totul diferit, asa ca trebuie sa ne inarmam cu dictionare pentru a ne intelege consoartele. De ce nu putem sa spunem clar ce se intampla in mintea noastra, de ce trebuie sa jucam atata teatru? Nu e mai simplu sa ne exprimam clar ceea ce ne dorim si, in schimbul acestui privilegiu sa ne oferim intreaga capacitate de ascultare?

Si mai urmeaza si limbajul trupului. Hai sa il descifram ca sa aflam ca de fapt persoana vrea sa spuna cu totul altceva decat ceea ce graieste! Hai sa citim carti despre cum putem deveni mai convingatori in afaceri, cum putem parea mai deschisi, mai increzatori folosind gesticulatia si mimica! Evident ca avem nevoie de teancurile acestea de carti, din moment ce trebuie intotdeauna sa ne disimulam adevaratele intentii.

Crudul adevar a fost sacrificat in numele comunicarii. Eu vreau sa ma cert, vreau sa am conflicte, nu vreau sa le evit pentru ca s-ar putea sa ranesc aroganta altuia. Imi place sa vad ca altul are un cu totul alt punct de vedere fata de al meu si ma enerveaza sa cocolosesc si sa fiu cocolosit. Nu vreau o partenera care sa imi dea intotdeauna dreptate si nu vreau una careia nu ii pot da jos ochelarii de cal. Vreau comunicare si vreau conflict, vreau sa ascult, vreau sa fiu ascultat si inteles. Nu e asa dificil, nu?

Un articol de Mihnea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.