Am citit saptamana trecuta o carte - "Memoriile unei gheise" care m-a pus pe ganduri... In urma lecturii, nu mai stiu sigur daca "parerea ei" (adica a mea) nu va parea putin "misogina"

"Ce este o gheisa? Un obiect al dorintei. O opera de arta in miscare. Un actor, un artizan, un entertainer, dupa traditia japoneza."

The New York Times

As completa acesta descriere prin ideea ca o gheisa este o femeie ideala - este exact ceea ce isi doreste un barbat (sau, cel putin asa cred eu): o femeie frumoasa, intotdeauna perfect aranjata, disponibila, culta, capabila sa poarte o discutie placuta si relaxanta, care in acelasi timp detine in totalitate arta seductiei.

Cine nu si-ar dori sa aiba asa ceva numai pentru el? O faptura minunata care sa isi dedice viata scopului de a te face fericit, fara a te sufoca?

Feminista din mine si-a pus intrebarea: chiar daca un barbat ar foarte multumit, cat de fericita ar fi "gheisa"? Orice femeie moderna isi doreste cariera, recunoasterea meritelor si a inteligentei sale. Ceea ce aceasta "femeie moderna" sterge din mintea sa este ca nimic nu este mai greu decat a fi o femeie frumoasa. Pentru ca numai 10% din aceasta responsabilitate revine naturii. Restul este munca multa si grea.

O adevarata gheisa era delicata si in somn, este rabdatoare si atenta, rafinata, nu se lasa prada instinctelor si face tot posibilul (uneori chiar si imposibilul) pentru a-i face placere (in toate sensurile existente) unui barbat. Ceea ce ea simte sau doreste este total lipsit de importanta. Ma gandesc ca nu poate fi nimic usor in a te comporta sau a gandi astfel. Este necesara multa stapanire de sine, multa munca si mai important decat toate la un loc, multa rabdare. Cu alte cuvinte, a face pe plac unui barbat este mai dificil decat a avea o cariera de succes.

Secretul vietii in doiMarea problema ramane fara solutie: o femeie este un om si are drepturi egale cu cele ale unui barbat. Cine ar putea pretinde asa ceva de la persoana iubita? Cred ca infierbantati de curentul feminist, am raspunde in cor: "nimeni". Este adevarat, dar la fel de real este ca o femeie indragostita devine o "gheisa" nu pentru ca trebuie, ci pentru ca asa isi doreste.

Citeste si:
7 intamplari ironice si amuzante
7 intamplari ironice si amuzante

Pentru a atinge (in sfarsit!) problema acestui articol - viata de cuplu - vin cu o intrebare: Este adevarat ca sunteti dispusi sa impartiti egal sarcinile intr-un cuplu? Nu ma refer la spalatul vaselor sau curatenia de primavara, desi acestea reprezinta si ele o problema reala. Ma gandesc in primul rand la atentia pentru celalalt, la timpul pe care sunteti pregatiti sa-l acordati imbunatatirii relatiei, comunicarii si relaxarii in doi. Par lucruri lipsite de importanta, dar in realitate, este foarte dificil sa creezi o legatura stransa cu partenera ta.

Imi amintesc de o buna prietena care mi se plangea la numai doua luni de cand se casatorise fiindu-i teama facuse o greseala. Seara, cand amandoi ajungeau acasa obositi dupa o lunga zi de munca, se trezeau ca singurele subiecte comune pe care le aveau de discutat erau aspectul supei din farfurie si vremea din respectiva zi.

Citeste si:
Gandurile morbide stimuleaza apetitul
Gandurile morbide stimuleaza...

Aici ar fi putut interveni cu succes o gheisa. Pentru ca ea exersa zilnic arta conversatiei si putea face pe oricine sa se simta in largul sau. Cati dintre noi pot spune ca au aceasta abilitate de a face o conversatie din "nimic", de a aborda subiecte interesante care totusi sa nu il oboseasca pe celalalt? Si, mai mult de atat, cati dintre noi, pot spune ca aloca macar 10 minute din zi pentru a le petrece in liniste cu persoana iubita? Pentru ca, mai important decat a reusi sa poti o discutie placuta cu cineva, este sa poti tacea fara a te simti stanjenit.

Secretul vietii in doi? Este cea mai grea lectie posibila. Iar, din pacate, ea nu poate fi invatata din carti sau din articole ci numai din viata de zi cu zi, din experienta de a trai alaturi de persoana potrivita si din capacitatea de a rezerva cateva momente in fiecare zi pentru a "exersa" aceasta arta.

Citeste si:
Ganduri despre burlacie si casatorie
Ganduri despre burlacie si...

Un articol de Oana


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.