5,5 milioane de romani vor accesa internetul in 2006, o treime din care vor participa la forumuri de discutie. Ne petrecem cel putin 8 ore pe zi la birou fiind dependenti de cablul de retea. Ne recream pe internet, cautam informatii, impartasim idei, ne povestim viata sau impartasim impresii. Incet-incet internetul acapareaza tot mai multe aspecte ale vietii noastre. Oare va deveni si viata noastra intima dependenta de acest mediu artificial?

5,5 milioane de romani vor accesa internetul in 2006, o treime din care vor participa la forumuri de discutie. Ne petrecem cel putin 8 ore pe zi la birou fiind dependenti de cablul de retea. Ne recream pe internet, cautam informatii, impartasim idei, ne povestim viata sau impartasim impresii. Incet-incet internetul acapareaza tot mai multe aspecte ale vietii noastre. Oare va deveni si viata noastra intima dependenta de acest mediu artificial?

Povesti de succes...

Ea, o tanara romanca + el, un mai putin tanar om de afaceri straine = love pe internet. El, un tanar fascinat de internet + ea, o tanara sfioasa = love pe internet. Un ea + un el, ambii dezamagiti in dragoste = love pe internet.

Scanteia artificiala a internetului pare a uni oameni, schimbandu-le destinul si ajutandu-i sa scape de singuratate. Auzim tot mai des povesti de "succes" ale oamenilor care reusesc sa depaseasca limitele spatiale, alegand varianta moderna a lui Cupidon: internetul.

Argumente PRO relatii pe internet

Relatii pe internetSite-urile matrimoniale... ultima frontiera. Internetul pare a fi un imens targ, o piata unde iti poti alege viitoarea partenera in functie de cateva criterii predefinite: trasaturi de personalitate, carcateristici fizice, tipul de relatie pe care il doresti etc. Asa ca pe lista de avantaje a relatiilor pe internet as pune economia de timp. De ce sa astepti o viata intreaga sa iti intalnesti jumatatea, cand ea se afla la un search departare? E indeajuns sa stii ce iti doresti si femeia ideala va fi gasita.

In plus, ai la dispozitie diverse instrumente de masurare a compatibilitatii care iti permit sortarea si ierarhizarea potentialelor partenere.

Spre deosebire de inceputul unei relatii clasice, in care aspectul fizic determina numarul de intalniri viitoare, internetul poate oferi prilejul legarii unei prietenii, unei comuniuni inainte de a aparea iubirea. E oarecum paradoxal ca tocmai pe internet, unde rapiditatea este cuvantul cheie, avem sansa de a lega tipul acela de legaturi ce urmeaza scenariul clasic: prietenie succedata de iubire. Acest tip de relatie a devenit, din pacate, un deziderat in viata... mai putin mijlocita.

Dragostea ramane la fel de patimasa indiferent de epoca, dar relatiile se redefinesc in functie de context. Iar acum, simtim tot mai des nevoia de schimbare, de ceva nou atat in relatia cu noi insine cat si in relatiile cu ceilalti. Si nu este vorba aici doar despre curentul Internet Explorer sau despre trendul depasit numit telefonie mobila. Suntem in cautarea unor strategii alternative, motiv pentru care "retete" de tipul: yoga, feng shui, tantra devin din ce in ce mai atractive. Internetul poate fi o modalitate de potolire a setei de nou in relatia cu ceilalti.

Argumente CONTRA

Principalul dezavantaj al intalnitilor pe internet il reprezinta rata mare de pacaliri per capita. Poti fi oricine si ea poate fi oricine. Poti fi cel mai talentat actor in camera de chat si poti intalni un simulacru al femeii pe care ti-o doresti. Dupa ce o intalnesti in realitate, e posibil sa ai o dezamagire: nu au fost decat vorbe. De fapt, exagerez aici, pentru ca si in viata asa-zis reala intalnim actori si actrite care din dorinta de a se face placuti isi etaleaza calitati inchipuite. Cu toate acestea, internetul iti ofera mai multe sanse de a pacali si de a fi pacalit. Calitatile tale de actor pe internet sunt masurate de coerenta, calitatile de actor in viata "reala" sunt date de naturalete, caracteristica ce nu este impartita in mod egal tuturor.

Mai exista, de asemenea, acea doza de penibil, care se administreaza de fiecare data cand accesezi site-urile matrimoniale.

In loc de concluzie...

In acest mic coltisor de pagina web, as dori sa imi exprim si eu umila parere despre aceste relatii artificiale. Personal, inca mai asociez dating-ul online cu disperarea si cu shopping-ul online. E ca si cum te-ai plimba printr-un supermarket virtual, te-ai opri la anumite raioane, ai compara produse asemanatoare citindu-le descrierea. Ai alege cateva produse sa le testezi si te-ai hotari in final. Daca nu esti satisfacut de produs, poti oricand sa revii (marfa se reinnoieste permanent) sau poti sa incerci un alt magazin cu prospaturi.

Prefer ca intre mine si partenera mea sa existe o conexiune reala si nu una dependenta de internet. Prefer sa esuez lamentabil alergand din floare in floare decat sa imi gasesc femeia ideala in functie de cateva criterii formale. Prefer o comunicare autentica, iubesc comunicarea nonverbala si comunicarea paraverbala si nu ma pot multumi cu substitutele lor numite emoticoane. Dar poate ca sunt eu mai melancolic sau mai demodat.

Un articol de Mihnea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.