Pretuim atat de mult asemanarea si evitam atat de puternic diferentele incat devenim miopi atunci cand vine vorba de intelegerea celuilalt. Va propun sa facem schimb de ochelari si sa intelegem cum gandeste si cum comunica cealalta jumatate, pentru a putea pune bazele unei intelegeri reale.

Diferente de comunicare

Deviza barbatilor in comunicare este: "sa analizam". Voi cautati raspunsuri, solutii inainte de a va formula si exprima opinia. Deviza femeilor ar fi: "sa analizam, dar sa analizam cu voce tare". Noi avem tendinta de a ne construi rationamentele pe masura ce exprimam pasii analizei. E drept, ne place sa vorbim si ne este mult mai usor sa ajungem la intelegerea unui subiect daca il exprimam cu voce tare, decat daca il analizam in singuratatea propriei constiinte. Gandim cu voce tare.

Din acest motiv, sunt adeseori acuzate ca spunem una acum si peste ora spunem altceva. Daca partenera ta sufera de sindromul "sucitei", nu te arunca sa o judeci si sa ii demonstrezi inconsistenta mesajelor pe care le transmite. Incearca sa o asculti, sa intelegi de unde a pornit si unde a ajuns si chiar sa ii pui la indoiala premisele.

Invata sa asculti

Comunicarea trece prin trei pasi simpli: atentie, receptare/ intelegere, acceptare (sau nu). Manifesta-ti interesul in ceea ce are de spus, pune intrebari, arata-i ca nu iti doresti cu orice pret sa iti impui punctul de vedere, ci, dimpotriva, ca doresti si esti dispus sa o intelegi. Vei impusca doi iepuri dintr-o lovitura: o vei intelege (probabil nu in totalitate) si o vei influenta sa fie si ea receptiva la ceea ce ai de spus.

Comunicarea in cupluInvata sa abordezi problemele

Mai mult, daca este vorba despre o problema delicata despre care ea nu doreste sa iti vorbeasca, trebuie sa insisti. Numai astfel vei obtine raspunsurile pe care le doresti. Exista o problema, totusi. Este posibil ca ea sa resimta o anumita amenintare (teama de a te pierde, de a te rani si diverse alte temeri), motiv pentru care este oarecum refractara in privinta deschiderii subiectului. Tu trebuie sa iti manifesti interesul fata de problema sugerandu-i ca nu o vei judeca. Comunicarea inseamna comuniune si presupune deschidere fata de celalalt. Nu putem patrunde in intimitatea celuilalt fara a-l asigura ca nu intentionam sa il lezam. Iata cu poti face asta:

Ai grija la formulare! Daca incepi o discutie negativ, mai mult ca sigur ea se va continua astfel. Certurile, acuzatiile trebuie lasate la intrare.
Nu devia de la subiect si atrage-i atentia daca este initiatoarea acestei greseli. Femeile au tendinta de a aminti de problemele dinainte, de a aduce argumente din trecut. Aminteste-i de la ce a pornit discutia sau acorda timp pentru a putea trece si peste experientele trecute.
Nu amana discutia pana in clipa in care problema este pe cale sa explodeze.

Argumenteaza

Ofera-i intotdeauna argumente pentru ceea ce ai de spus. Stii foarte bine ca avem prostul obicei de a intreba: "De ce?" Unii psihologi (iti recomand studiile de psihologie a persuasiunii ale lui Ellen Langer) sunt de parere ca expresia "pentru ca" este investita cu puteri persuasive. Nu conteaza ce urmeaza dupa acel "pentru ca" (incredibil, nu?), important este sa oferi un motiv pentru actiune.

Compromisurile

Fac asta daca esti de acord sa faci asta. Compromisurile sunt baza oricarei relatii si trebuie sa invatam sa le facem. Viata de cuplu presupune sacrificarea unui procent al independentei in favoarea intelegerii.

Invata sa inchei o discutie

O imbratisare si un pupic sau sexul de dupa nu sunt solutii. Nu inchideti discutia pana in momentul in care nu ati ajuns la o concluzie.

Strategiile de cearta ale femeilor

Fii pregatit pentru atac: de-a lungul timpului am dezvoltat un adevarat arsenal de lupta si de manipulare. Vom apela la santaj emotional, vom dezgropa fapte din trecut, vom fi irationale, vom fi complicate.

Un articol de Alexandra


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.