Unul dintre cei mai renumiti si influenti muzicieni clasici ai secolului 20, Herbert von Karajan, ar fi implinit 100 de ani anul acesta.

Intreaga lume sarbatoreste Anul Karajan. Vor avea loc numeroase evenimente speciale in intreaga lume pentru a sarbatori centenarul Karajan.

Unul dintre cei mai renumiti si influenti muzicieni clasici ai secolului 20, Herbert von Karajan, ar fi implinit 100 de ani anul acesta. Deutsche Grammophon – labelul la care a inregistrat sute de piese care s-au vandut in peste 150 de milioane de exemplare pana la aceasta data – impreuna cu intreaga lume muzicala sarbatoresc centenarul marelui dirijor printr-o colectie extraordinara de piese.

Printre titlurile importante se numara Karajan Gold, o compilatie de greatest hits a dirijorului; un DVD intitulat Karajan – Or Beauty As I See It; doua inregistrari live de la Opera de Stat din Viena - Die Frau ohne Schatten semnata Richard Strauss si Fidelio de Beethoven, piesa care va fi lansata pentru prima data, si un set de 10 CD-uri Karajan Master Recordings, care pot fi achizitionate si individual.

Lista completa a lansarilor poate fi gasita aici.

Pe 5 aprilie, ziua in care s-au implinit 100 de ani de la nasterea dirijorului, acesta a fost sarbatorit la casa Mozart din Salzburg, orasul in care Karajan s-a nascut, a studiat si deasemenea locul in care a si murit in 1989. In noiembrie 2007, festivitatile “Anulul Karajan” au fost lansate cu o redeschidere publica a arhivelor sale intr-o noua locatie in aproprierea casei Mozart.

Karajan pe pelicula este un nou documentar despre dirijor realizat de regizorul nominalizat la Oscar Robert Dornhelm, Karajan – or Beauty As I See It, a fost vizionat pe 30 martie la Opera de Stat din Viena, acolo unde Karajan a fost director artistic din 1957 pana in 1964.

Alte evenimente filmografice: intre 5-11 aprilie Suntory Hall din Tokio prezinta Festivalul de Film Karajan, incluzand cea de-a cincea Simfonie a lui Beethoven in interpretarea filarmonicii din Berlin.

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

TV si radio: in Japonia, pe 5 aprilie, televiziunea NHK i-a dedicat 11 ore de emisie lui Karajan, in timp ce in SUA va exista un program special Karajan la Postul National de Radio.

In Romania, 5 aprilie a fost declarata Ziua Herbert von Karajan: de la 7 dimineata pana la miezul noptii , play list-ul postulului national de radio a inclus doar piese din repertoriul lui Karajan in exclusivitate.

In Marea Britanie, emisiunea Archive Hour de la postul Radio 4 BBC pe data de 22 martie a fost dedicata lui Karajan. Pe 12 iulie Radio 3 va prezenta un documentar despre dirijor, iar in saptamana urmatoare ii vor dedica lui Karajan matinalul Classical Collection.

Concerte

Pe 10 aprilie, Orchestra Filarmonica din Londra – cu care Karajan a avut o colaborare de succes inca din 1947 – prezinta un concert aniversal special la Royal Festival Hall.

Citeste si:
Familia Addams vizitează Craiova. Spectacolul Outfitul Șearpelui se...
Familia Addams vizitează...

Pe 15 august la Festivalul din Salzburg – acolo unde, in 1933, Karajan a dirijat pentru prima data in 1933, si a fost director artistic din 1957 pana in 1964 – Filarmonica din Viena, “cealalta orchestra“ a lui Karajan – cu care a si debutat in 1934 – va interpreta Recviemul lui Brahms, o opera pe care dirijorul a inregistrat-o de patru ori.

Opera

Pe 5-6 aprilie la Zurich, doua opere cu care acesta a fost adesea asociat, Der Rosenkavalier si Die Fledermaus, au fost interpretate ca un tribut pentru Karajan, dirijate de austriacul Franz Welser-Möst.

Si, in final, se vor tine conferinte dedicate maestrului si operei sale, evenimente notabile avand loc pe 28 mai si 4 iunie in Torino, unde Karajan a inregistrat cateva piese de exceptie.

Lista ramane deschisa pe parcursul Anului Karajan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.