Unul dintre cei mai bizari cercetatori moderni, un personaj care a socat intotdeauna, un simbol al noii generatii si un revolutionar al fizicii moderne: Einstein.

Unul dintre cei mai bizari cercetatori moderni, un personaj care a socat intotdeauna, un simbol al noii generatii si un revolutionar al fizicii moderne - cam asa l-am putea descrie in cateva cuvinte pe Albert Einstein. Cu exceptia celebrului sau portret "cu limba scoasa", reprezentat chiar si pe tricouri alaturi de formula E=Mc2, putini cunosc detalii despre viata acestui personaj.

Einstein s-a nascut in orasul Ulm la data de 14 martie 1879. Cand avea doar 6 saptamani familia sa s-a mutat in Munchen. Copilaria savantului a fost marcata de tacere, acesta nerostind niciun cuvant pana la varsta de 3 ani, obicei frecvent intalnit in randul geniilor din istorie. In Munchen familia sa detinea un mic atelier de produse electrice.

Tanarul Albert s-a dovedit foarte interesat de stiintele reale. El reusea la doar 12 ani sa invete geometria euclidiana. S-a dovedit ca povestea conform careia Albert Einstein a fost corigent la matematica in timpul scolii si a facultatii nu este decat un mit neconcludent. Acest lucru a fost infirmat chiar de Einstein, care a declarat ca niciodata nu a avut probleme la matematica. Dimpotriva, sistemul de invatamant era nesatisfacator pentru viitorul savant, raportat la nivelului sau superior de cunostinte. In anul 1896 Einstein a absolvit Politehnica din Zurich.

In primii 2 ani de cariera, cercetatorul a lucrat ca tutor si profesor, apoi angajandu-se la Institutul Elvetian de Patentare de la Berna.

Viata personala a lui Einstein a fost tumultoasa. Mai intai s-a casatorit cu o colega de la Politehnica, impreuna cu care a avut doi fii, insa in cele din urma a divortat pentru a se casatori cu o verisoara a sa, Elsa Loewenthal. Se pare ca Einstein a fost un mare admirator al femeilor in general, in timpul celei de-a doua casatorii avand nu mai putin de 6 aventuri extraconjugale. Acest lucru a fost dezvaluit de Albert intr-o scrisoare trimisa catre fiica sa vitrega, Margot. Una din cele mai lungi relatii a avut-o cu secretara sa, Ethel Michanowski.

Anul 1905 a insemnat un nou inceput pentru Einstein: a devenit celebru pentru rezultatele mai multor studii de fizica teoretica, care aveau sa revolutioneze acest domeniu. Unul dintre studiile sale cele mai importante este cunoscuta teorie a relativitatii restranse.

Citeste si:
Evaluare Națională 2023 - subiecte la proba de Matematică și...
Evaluare Națională 2023 -...

Au urmat multe titluri care ii recunosteau meritele, printre care cel de Doctor in Fizica, totul culminand cu premiul Nobel pentru fizica, obtinut in anul 1921, pentru explicarea efectului fotoelectric si nu pentru teoria relativitatii, asa cum s-a speculat in mod eronat.

Einstein, un pacifist convins, a criticat vehement Primul Razboi Mondial. Odata cu venirea la putere a lui Hitler, Einstein a decis ca e cazul sa plece in S.U.A. In anul 1939 a semnat alaturi de Leo Szilard o scrisoare adresata presedintelui Roosevelt, in care argumenta necesitatea crearii bombei atomice pentru incetarea celui de-al II-lea Razboi Mondial. Aceasta scrisoare a grabit demersurile facute de Statele Unite pentru obtinerea bombei atomice, insa Einstein nu a avut nicio implicare directa in fabricarea acesteia.

Mai mult, in spiritul pacifist care l-a consacrat, Einstein a militat si s-a implicat direct dupa razboi in cursa dezarmarii.

Citeste si:
Bacalaureat 2022. Elevii susțin proba la alegere
Bacalaureat 2022. Elevii...

Savantul a murit la data de 18 aprilie 1955, in Princeton. In urma lui, in afara studiilor si cercatarilor, au ramas un numar mare de cuvinte, majoritatea devenite celebre postmortem. Iata cateva dintre acestea:

Curiozitatea e o planta mica si delicata, care are nevoie de stimulare, dar mai ales de libertate.

Intelepciunea nu este produsul scolarizarii, ci al incercarii pe parcursul unei vieti de a o obtine.

Exista lucruri despre care stim ca sunt imposibil de realizat pana cand vine cineva care nu stie acest lucru si le realizeaza.

Nu va faceti griji in privinta dificultatilor voastre la matematica. Va asigur ca ale mele sunt chiar mai mari!

Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. Cunosterea este limitata, imaginatia inconjoara lumea.

Nu stiu cu ce arme va fi luptat cel de-al treilea Razboi Mondial, dar cu siguranta cel de-al patrulea va fi luptat cu bete si pietre.

Citeste si:
Record Guinness pentru cea mai mică monedă comemorativă din lume
Nou record Guinness stabilit...

Cel mai greu de inteles lucru din lume este impozitul pe venit.

Pune mana pe o soba fierbinte timp de un minut si ti se va parea ca a trecut o ora. Stai cu o fata frumoasa o ora si ti se va parea ca a trecut un minut. Asta e relativitatea.

Doar doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana. Insa nu sunt sigur in privinta primului...

Autor: Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.